Lyt til artiklen

Det var forældrenes største drøm, at hun skulle giftes ind i de finere kredse. Og sådan blev det. 21 år gammel, yndig og blåøjet stod hun brud. Men lykken varede ikke længe.

»Jeg ringede hjem til far for at spørge, hvordan det gik. Og så sagde han, at min mand havde taget sig af dage,« fortæller Ghita Nørby om sin store tragedie.

Det er i TV 2 dokumentaren 'Ghitas hemmeligheder', at hun løfter sløret for én af store ting, der har formet hendes liv. Været med hende på godt og ondt.

Som nævnt var hun kun 21 år gammel, da hun blev gift med den fire år ældre arkitekt Mogens Garth-Grüner.

Udadtil så alt perfekt ud. Men flere ting skilte dem:

Han var vokset op i en kammerherre-familie på et midtsjællandsk gods. Hun i en kunstnerisk familie.

Han havde karrieren på solidt spor. Hendes var lige skudt i gang. Med raketfart.

I dokumentaren lægger hun ikke skjul på, at hendes mand havde svært ved at forstå hende og dét, der var hendes verden.

Samme år som de blev gift, blev den unge Ghita Nørby færdiguddannet som skuespiller på Det Kongelige Teater, og samtidig var hendes filmdebut, 'Ung leg', på vej.

I 'Baronessen fra benzintanken' fra 1960 står Ghita Nørby brud. Blot tre år efter, at hendes første mand begik selvmord.
I 'Baronessen fra benzintanken' fra 1960 står Ghita Nørby brud. Blot tre år efter, at hendes første mand begik selvmord. Foto: Ivar Myrhøj
Vis mere

Det betød, at hun var meget væk hjemmefra. Og hendes mand var jaloux. Rasende jaloux over de mænd, som hun spillede sammen med.

»Det måtte jo få et udslag af en eller anden art. I det her tilfælde blev det til, at Mogens slog mig.«

»Han tog en gasslange, og så slog han mig med den slange og var sådan set lige ved at slå mig ihjel,« beskriver hun i 'Ghitas hemmeligheder'.

Forslået og bange løb hun sin vej. Løb hjem til sine forældre i Nyhavn og fortalte om det, der skete.

Trods den voldsomme oplevelse gik hun senere samme dag til Det Kongelige Teater, hvor hun skulle spille samme aften.

Og det var i pausen efter første akt, at hun ringede hjem for at høre, hvordan det gik. Og fik den brutale nyhed overrakt, at hendes mand havde taget sit eget liv.

Efterfølgende blev det fejet ind under gulvtæppet. Ingen vidste noget om det. Ingen talte med hende om det.

»Alle var stille,« fortæller den i dag 87-årige Ghita Nørby, som kun nåede at være gift med Mogens Garth-Grüner knap ét år, før tragedien indtraf.

En tung skyldfølelse fulgte hende i mange år, indtil hun med en psykologs hjælp fik lettet noget af byrden.

Men at den har formet hendes liv, er hun ikke i tvivl om.

»Jeg har altid haft det med mig. På en eller anden måde har det vendt sig som en værdi. En underlig skæbne, som har ramt mig, og som har lavet grundlag til, hvordan min sjæl i yderste nød, med døden som udgangspunkt, alligevel levede videre. Alligevel kunne blive skuespiller. Alligevel kunne blive menneske.«

'Ghitas hemmeligheder' vises på TV 2 torsdag aften og kan ses på TV 2 Play.