Ghita Nørby og Svenn Skipper
Ghita Nørby og Svenn Skipper Foto: Martin Sylvest

Moderkage eller dadaistisk manifest? En rød kjole kan pludselig fylde meget på de sociale medier. Kjolens bærer tager heldigvis drillerierne med ophøjet ro. Og en skraldlatter.

Mads Holger kaldte den en moderkage. Anne Sophia Hermansen spørger på sin facebook-side, om kjolen er »et dadaistisk manifest?«, og Henrik Qvortrup fastslår selverkendende »Men hvad ved vi republikanere også om mode?«. På Twitter bruges der ord som »hoppeborg«, »rumdragt« og »zeppelin«.

For endelig fandt vi danskere noget, vi gider tale mere om på de sociale medier end den amerikanske valgkamp, nemlig Ghita Nørbys fantastiske røde kjole, som hun bar til Dronningens Aftenselskab for Kunst og Kultur på Christiansborg Slot i går aftes.

KHKHeader

Men kan man overhovedet være bekendt at drille en 81-årig kvinde med hendes påklædning? Som Niels Pedersen tweetede det:

»Min kommentar om kjolen er ment som et kærligt og hjerteligt drilleri af en dame, hvis virke jeg har den største respekt for. Hvis jeg mødte hende i bussen, ville jeg jo tilbyde hende min plads. Men  jeg synes det er fair play med drillerier, og jeg ønsker bestemt ikke at fremstå perfid,« siger Mads Holger, der i skrivende stund har fået 1353 likes til sin Facebook-status om kjolen, som er delt 74 gange. Det er meget selv for en Mads Holger.

Og under den status går det så løs med kommentarer, der ikke giver indtryk af at være kærligt og hjerteligt mente. Et af de pæneste udtryk er »overtræk til Fiat 500«, for vi lægger ikke fingrene imellem på de sociale medier - selv over for et  nationalt klenodie.

»Sådan er spillereglerne på de sociale medier. Man kan artikulere noget på den allerpæneste og mest ordentlige måde -  og alligevel åbnes helvedes porte for alt muligt afskyeligt. Man sender bolden afsted i en retning og så samles den op af nogle slæbende knoer. Men det står ikke for min regning, selvom det står under min blog  eller mit indlæg. Jeg gør intet for at fjerne de  kommentarer. Man er nødt til at være ligeglad og prøve at holde fast i, at der godt må være glimt i øjet, uden at den gode stemning ryger,« siger Mads Holger, der hverken fortryder eller undskylder sin moderkage-bemærkning. Og det viser sig, at det har han heller ikke grund til, hvis man spørger kvinden i kjolen selv.

medina

Hun er nemlig ophøjet ligeglad med drillerierne. Ikke mindst fordi hun slet ikke har set dem.

»Jeg er ikke på sociale medier, hverken Facebook eller Instagram eller hvad det hedder alt sammen. Der sker noget underligt med tonen derude, som jeg ikke bryder mig om. Og jeg behøver ikke være der,« siger Ghita Nørby til Berlingske, der fangede hende på telefon her til morgen, hvor hun i stedet for at tjekke sin Facebook for kjolekommentarer »bare lå og kiggede ud på det fantastiske morgenlys«. En prioritering, der er svær at anfægte.

Og da Berlingske ufint citerer nogle af kjole-kommentarerne, slår det ingen skår i den gode morgenlys-stemning. Tværtimod bliver humøret betydeligt højere, jo længere tid vi kan tale om KJOLEN.

»Jamen, det ER da også en skæg kjole. Den er meget dramatisk. Den har sådan en dyb rustrød farve, som er ganske fantastisk, og den er anderledes end så mange andre kjoler på en god måde. Men jeg har da ikke noget imod, at folk synes og siger, at jeg har en sjov kjole på. Det har jeg jo,« siger Ghita Nørby, der slår en særligt høj skraldlatter op, da hun får at vide, at Mads Holger har sammenlignet kjolen med en moderkage.

»Men det er nu lidt uretfærdigt at sammenligne den med indvolde. Den er faktisk så let som en fjer at bære. Problemet er, at folk bagved én lige skal være opmærksomme på, at der kommer en dame med slæb. Og slæb er jo ikke en del af kulturen mere, så der var mange, der gik i mit slæb i aftes,« fortæller Ghita Nørby, der har lånt kjolen af designeren Nicholas Nybro, som hun har mødt gennem sin frisør. Hun blev helt betaget af kjolen, da hun så den på en fremvisning under modeugen.

»Jeg spurgte Nicholas, hvad der egentlig skete med sådan en rød kjole efter modeugen, og han sagde, at den bare hang på en bøjle. Så spurgte jeg, om den måtte komme med mig til bal på Christiansborg. Jeg har ikke en lang kjole - det er ikke det, jeg arbejder mest i - og han var så sød at låne mig den. Så nu venter den på at komme tilbage til ham;« siger Ghita Nørby.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.