Ømheden for Ingeborg Skjern er stor, men ifølge Nørby hører grisehandlerens datter en svunden tid til.

Gader lå øde hen. Middagsmaden blev serveret på klokkeslæt. Og der var faste pladser foran husalteret. I 1978, da Matador rullede hen over skærmen for første gang var det opium for folket. Fortællingen om den søvnige stationsby Korsbæk kilede sig straks ind i folkesjælen.

- Det er så fint fortalt. Det er det bedste vi har lavet af den art, synes jeg. Historien er så stor. Og så er der stor forskel på den, og de andre serier vi laver så glimrende. I Matador bliver vi ældre, og det gør man jo ellers ikke. Vi bliver ældre og vores børn bliver større. Jeg tror at det er derfor, at den har så stor varme i sig, siger Ghita Nørby, der havde den fremtrædende rolle som Ingeborg Skjern.

Serien, der strækker sig over 24 afsnit blev sendt for første gang i årene 1978-82. Og præsenterede publikum for en perlerække af uforglemmelige personligheder. Den krukkede Hr. Schwann, der fristede med franske tekstiler i Damernes Magasin. Enkefrue Fernando Møghe, der lod sit kæmpe ego fragte rundt i kørestol. Og den empatiske og jordbundne Ingeborg Skjern.

- Jeg tror slet ikke at hun fødes i dag, sådan en kvinde. Hun er jo lidt af et mirakel. Som kvindetype er hun så enestående at man næsten ikke tror at hun er til, siger Nørby og får Ingeborg til at lyde nærmest buddhistisk.

- At være så forstående, og være så kærlig, have så god en forstand og så stor en værdighed, det er meget. En stor bredde og viden. Uden at ville have tak. Hun ved jo godt at hun kan ikke gå fra sin Mads (Skjern, red.), for så bryder han sammen. Hun ville aldrig få tak for det, og han ville aldrig forstå det, aldrig nogensinde.

Grisehandlerens datter, som en hel nation forelskede sig hovedkulds i, giver Ghita Nørby dog ikke mange chancer i vor tid.

- Der tror jeg nok at vi er nogle andre kvinder i dag. Den viden, den kærligheds- og menneskeligheds viden som Ingeborg har, den er forbilledlig.

LÆS DET STORE INTERVIEW MED DANSK TEATERS DIVA GHITA NØRBY I B.T. 2 SØNDAG d. 16 MAJ.

- Jeg så kræften i øjnene

- Savner alle de gamle venner fra Matador

- Terapi har hjulpet mig igennem årene