Mens de venter på svar fra USA, og vi andre venter på ’Klovn 2’, udsender Frank og Casper deres show på dvd.

I disse dage kulminerer 13 års klovnerier og et helt igennem usædvanligt venskab på hele tre fronter. Frank Hvam og Casper Christensen udsender en dvd-version af det udsolgte stand-up-show ’Nu som mennesker’.

De afventer svar fra USA på den amerikanske ’Klovn’-films fremtid. ’Clown’ skal produceres af folkene bag ’Hangover’-filmene. Der er skrevet et oplæg, som simrer, mens producenterne optager ’Hangover 3’.

Og når kalenderen skifter til 2013, rejser Frank og Casper til de varme lande for at brygge det, der måske bliver ’Klovn 2’. Vi skal et par måneder tilbage for at finde den første afgørende kulmination på det, der begyndte med ’Casper og Mandrilaftalen’ i 1999.

De cooles biograf

Nærmere bestemt til den legendariske biograf Silent Movie Theatre på Fairfax Avenue i Los Angeles. ’Klovn’ – den danske – havde premiere for alle, der med Casper Christensens ord er noget i ’comedy arty-farty’-film i Hollywood.

- Det er de cooles hemmelige hipster-biograf i LA. Der var 200 af dem, der styrer og sætter trenden. De grinede under hele filmen på de rigtige tidspunkter, siger Casper Christensen.

- Skaberen af ’The Simpsons’, Matt Groening, havde fået en invitation og mødte op. Midt i det hele sad Frank og jeg... det var kulminationen. Jeg mener, vi sad i mit sommerhus for få år siden og skrev nogle ord på et stykke på papir. Uden at ane, om det kunne føre nogen steder, siger Casper Christensen.

Måske ingen ’Klovn 2’

’Nu som mennesker’ stand-up-turnéen førte Frank og Casper gennem hele Danmark. Det blev til 100 næsten udsolgte show i store og små sale. Det har bekræftet de to komikere i, at der er en mening i at søge en ny kulmination.

Efter turnéen, der sluttede i foråret, har de blandt andet promoveret ’Klovn’ i USA. Forhandlet med filmselskabet Green Hat. Modsat hvad der tidligere har stået i pressen – og hvad Casper selv har sagt, bl.a. til BT – et det langtfra sikkert, at resultatet af samarbejdet i januar, februar og marts bliver en ’Klovn 2’.

- Vi har aftalt at rejse et eller andet sted hen i januar, siger Casper Christensen.

En god dagsbrandert

- Faktum er, at fra midten af januar sætter vi os ned og skriver en spillefilm. Højst sandsynligt kunne det blive en ’Klovn 2’. Det vil være åndssvagt at lægge sig fast, hvis det ender som en ridderfilm. Vi har ingen forpligtelser, ingen filmselskaber involveret endnu, siger Casper Christensen.

- Vi skal hygge os de første par dage. Lidt god mad. Nogle sjusser. Sådan en god dagsbrandert er altid godt, når vi starter op. Det skal jo tales ud. I sådan en brandert er alt jo skidesjovt, alt kan lade sig gøre. Vi griner. Vi high fiver. Det er som en forelskelse. Så kommer alvoren. Det hårde arbejde i sommerhuset, siger Casper Christensen.Som i de fleste andre forelskelser har magt- og ansvarsfordelingen ændret sig, siden de første stjålne blikke. Siden dengang Casper tog chancen og hyrede den helt ukendte Hvam til ’Mandrilaftalen’.

Frank er nummer et

Det er tydeligt i ’Nu som mennesker’-showet, at Casper er på besøg på Franks hjemmebane – scenen. Siden pionerårene for mere end 20 år siden, har Christensen kun stået sporadisk på scenen.

Ligesom Frank også er hovedpersonen i tv-serien og filmen.

- Frank er nummer et på stand-up-scenen. Det ved de fleste. Der er så en lille – meget begavet gruppe – der mener, at jeg er det. Vi talte meget om det, inden vi tog på turné. Det måtte ikke blive en konkurrence, siger Casper Christensen og tøver lidt, inden han fortsætter:

- Men nu hvor jeg har set Frank stå ved siden af mig i 100 show – han er fandens sjov. Frank er 60 pct. og jeg er 40 pct. Du kan se det på, at Frank ikke ændrede ret meget på sit materiale efter premieren på showet. Han er mere sikker end mig, siger Christensen.

Ingen tilbud udefra

- Sludder. Jeg kan stadig lære en masse af Casper. Vi har det utroligt sjovt sammen. Hvis der er en mening med livet, må det være at more sig. Jeg har besluttet for mange år siden at holde fast i Casper, så længe han gider. Han skal knalde min kæreste, før vi holder en – kortere – pause. Ligesom sidst han gjorde det, siger Hvam med et grin.

- Det var hende selv, der ville, lyder det skarpt fra Casper.

Har I nogensinde fået tilbud udefra om at lave noget sammen?

- Vi fik ikke Dirch-filmen – det kunne man måske godt have forestillet sig. Der er ingen, der har sagt, ’kunne I to ikke tænke jer at skrive en film?’. Men al respekt, vi har lavet en ret god film. Solgt mange billetter. Skrevet ’Langt fra Las Vegas’ og ’Klovn’. Ingen har åbenbart ment, at vi kunne skrive. Eller spurgt os om det. Hvilket er lidt overraskende. Nu du spørger. Men hvad. Vi ville også sige nej. Det ved folk sikkert på forhånd.

Jo flere år, vi har været i branchen, jo mere har vi lært, at det er vigtigt, at have kontrol over processen, kreativt og økonomisk. I dag er det blevet mit eksistensgrundlag. Frihed og forandring. Det er drivkraften, siger Casper.

- Ja, og så er der så mig. Om et halvt år har jeg de samme underbukser på. Så meget for forandring, siger Frank Hvam.