Lyt til artiklen

Fattig efter Kongens død

Aktuel: Dansktop-sangeren er i gang med ny CD med titlen 'Dans en jitterbug med mig', hvor teksterne kommer til at handle om hans unge år i Århus. Richard Ragnvald er kendt for at have sunget 'Kære lille mormor' til Dansk Folkepartis landsmøde for Pia Kjærsgaard, men han understreger, at hans politiske tilhørsforhold er en privat sag.

- Jeg har også optrådt for Venstre, Socialdemokratiet samt bøsser og lesbiske - og derfor bliver jeg da ikke bøsse - og jeg er heller ikke blevet husmor, fordi jeg optrådte i en husmorforening, siger han.

Læs her om hans unge år, hvor han boede med udsigt til Danmarks første rock’n’roll-scene

1957: Med bandet

- Med Rich’s band gik vi til mange amatørkonkurrencer. Vi fire drenge - jeg længst til højre - vandt en konkurrence i Tivoli Friheden i Århus og hold nu godt fast: Førstepræmien var et partourkort til tivoliet og fem kroner til deling. 1,25 kr. til hver!

1960: Sammen med Annette Mortensen

- I en periode spillede jeg sammen med Annette Mortensen, som boede i min opgang og i øvrigt var tamburmajor i Århus Pigegarde. Men vi havde ikke så mange job, så jeg fandt ud af, at det var bedre at spille alene.

Senere var jeg solist i Henry Linds hawaiiorkester. Han var min guitarlærer og gav mig 25 kr pr weekend. Det var mange penge dengang, og når jeg var på turné med Karl Steggers datter Rita Stegger, så sad vi og klemte os ind til hinanden for at få varmen, for vi kørte i et iskoldt og uopvarmet folkevognsrugbrød.

1961: Konfirmation

- Min oldefar Harald Jensen var landstingsmand og stifter af avisen Demokraten i Århus. Min far hed også Harald Jensen og han var ansat ved Århus Sporveje, og lavede tekster til sporvejsrevyerne i Århus. Min mor Kirstines arbejde var at lave mad til soldaterne på Langelandsgades Kaserne. Navnet Ragnvald har jeg efter min onkel, som var en stor pianist. Billedet er fra min konfirmation.

1962: Lussinger

- Da jeg var barn, boede jeg på 3. sal på Vestre Ringgade 180 i Århus, hvor der var en stor festplads overfor. Her kom Danmarks dengang største omrejsende tivoli, nemlig Pallis Tivoli.

Palle blev kaldt 'Guld Palle', fordi han havde munden fuld af guldtænder. Hvis der var ballade, klarede han selv problemerne sammen med sine to store schæferhunde, og han gav gerne også gerne et par lussinger.

1963: Popstjerne-billedet

- Mit første almindelige job var som bud på Lucky’s reklamebureau i Århus. Den faste fotograf ville gerne tage billeder af mig, som kunne bruges på plakater. Jeg havde Brylcreem i håret - det kan man ikke længere købe, men det betød også, at mit hovedpudebetræk blev noget fedtet.

Mit job på reklamebureauet gik ud på at levere færdige annoncer til aviserne på min cykel - der var mange aviser dengang, Århus Stifttidende, Demokraten, Jyllandsposten og Århus Amtstidende.

1964: Solveig og Richard

- Jeg mødte jeg Solveig Sønderholm, som jeg blev professionel partner med i 16 år. Hun var syv år ældre end mig, spillede harmonika og havde sin egen bil ved siden af at være damefrisør. Dengang arbejdede jeg på Marselisborg hospital som portør og desinfektør. Jeg rensede beskidte Falck-ambulancer, og når en patient havde haft en smitsom sygdom, desinficerede jeg deres bolig.

I 1971 tog vi et stort spring og ville leve af musikken, så jeg skippede mit arbejde, og hun solgte sin frisørsalon. Vi havde masser af job i kalenderen, men så skete det, at Hans Majestæt Kong Frederik IX døde, og der udbrød landesorg i tre måneder, så alle vores arrangementer blev aflyst. Så vi stod pludselig der og havde ikke salt til et æg. Til sidst måtte jeg spørge min mor om økonomisk hjælp.