Udadtil var Buster Larsen en elsket og folkekær skuespiller. Men i en ny biografi tegner familien også billedet af en selvoptaget og krævende egoist.

’En hustyran og en despot’. ’Alle skulle danse efter hans pibe’. Så hårde ord får Buster Larsen med på vejen i en ny biografi om den folkekære skuespiller, som af befolkningen mest er kendt og elsket for sin rolle som grisehandleren Oluf Larsen i Matador.

Biografien beskriver Buster Larsen som en person, der ikke kunne forene karrieren og privatlivet, selv om han inderligt ønskede det.

Matador

Alle skulle elske ham. Alt skulle være perfekt. Men det var det ikke. Et mindreværdskompleks og en voldsom egoisme prægede Buster Larsen gennem karrieren, hvilket gjorde ham til perfektionist og ikke mindst én af sin generations bedste skuespillere. Desværre gik det ud over familien, der kom i anden række.

Han krævede i så høj grad, at familien støttede og vartede ham op, at han, da hans anden hustru, Lizzi Ingemann, blev indlagt på hospitalet, fik hustruen fra sit første ægteskab, Aase Norre, til at flytte ind og stå for husholdningen. Og hun sov i ægtesengen.

Børnene fortæller

Kritikken af Buster Larsen kommer ikke fra hvem som helst, men fra skuespillerens egne børn Jesper Landing Larsen og Pernille Landing Lund, der fortæller om en far, der det meste af tiden var fraværende, og som, når han var hjemme, fik alle til at rette sig ind efter ham og hans behov.

- Når han endelig var hjemme, skulle der passes på ham. Det drejede sig meget om ham. På den måde var han meget gammeldags. Man vidste, at man ikke måtte ringe på døren på bestemte tidspunkter, for så kunne det være, at man vækkede ham, når han sov til middag. Og når han sov, skulle man liste rundt. Og man skulle passe på ikke at gøre noget, så hundene kom til at gø, fortæller Pernille Landing Lund i bogen ‘Buster Larsen - en biografi’, der er skrevet af Jakob D. Lund, og som udkommer 1. oktober.

Matador

Sønnen Jesper Landing Larsen beskriver faderen sådan her:

- Min far var en hustyran og en despot. Alle skulle danse efter hans pibe. Især op til premierer spidsede det til, og han blev mere og mere hysterisk. Det blev også værre, jo ældre han blev. Han kunne blive som et lille barn. Der var for eksempel en juleaften, hvor han for op, fordi skindet på anden ikke var sprødt.

Svært ved at forstå

Og om situationen, hvor Aase Norre flyttede ind, mens børnenes mor var på hospitalet, skriver Jakob D. Lund:

- Jesper Landing Larsen mistænker i dag ikke Buster Larsen for at have haft seksuelle intentioner med Aase, men ikke desto mindre havde han dengang svært ved at acceptere og forstå situationen.

Ifølge Jakob D. Lund krævede Buster Larsen af sin hustru Lizzi Ingemann, at lejligheden blev gjort rent hver dag. At der var pinlig orden over alt, også i skufferne. At alt tøjet skulle hænge på bøjle, og han kunne blive vanvittig og fuldstændig miste appetitten, hvis han fik øst for meget aftensmad op på sin tallerken. Og at Lizzi en vintermorgen skulle gå ned og tænde for varmen i bilen, så skuespillerens sarte hals ikke risikerede at få kulde på vejen ind til teatret.

- Som grundsætningen lyder, betales prisen for succes ofte af andre. Det var også tilfældet med Buster Larsen, hvis familie ikke fik den opmærksomhed, de ønskede og havde krav på. Som menneske, ægtemand og far var det Buster Larsens største svigt, skriver Jakob D. Lund.

Sjældne ord

Jesper Landing Larsen siger i bogen, at han som voksen, efter et skænderi med Buster Larsen, modtog et brev, hvor Buster Larsen skrev, at han og Lizzi elskede ham.

- Min far havde aldrig før sagt til mig, at han elskede mig. Han havde generelt svært ved at rose.

Men børnene har også gode minder om faderen. Om hyggelige stunder om natten, når Buster Larsen kom hjem fra teatret.

- I bund og grund husker jeg ham som en dejlig far, og jeg elskede ham overalt på jorden. Jeg har bare manglet noget anerkendelse en gang imellem. Det var han ikke særlig godt til, siger Jesper Landing Larsen i bogen.

BT har været i kontakt med Jesper Landing Larsen, som ikke har ønsket at ytre sig yderligere om forholdet til sin far.

- Jeg står helt inde for det billede, der tegnes af min far i bogen. Derudover har jeg ikke lyst til at uddybe yderligere, skriver han i en mail.

Pernille Landing Lund har ikke svaret på BTs henvendelse.