Med anmelderroste præstationer i 'Bedrag' og 'Lykke-Per' har den danske skuespiller Esben Smed så småt etableret sig i skuespilverdenen.

Eksponeringen i en DR-dramaserie samt det at være hovedrolleindehaver i en Bille August-film betyder selvklart, at han har fået mere opmærksomhed.

Men det kræver noget tilvænning, fortæller Smed.

'Det er svært at forholde sig til den opmærksomhed omkring min privatperson, som mit arbejde afstedkommer. Det er en dejlig følelse, når andre kan relatere til eller få noget ud af det, man bruger sine kræfter på, men mit drive ligger i selve arbejdet,' siger han i et interview i magasinet Euroman, der udkommer torsdag.

'Jeg har været ekstremt heldig, og det er jeg enormt glad for. Jeg kan kun kontrollere, hvad jeg siger ja til, og hvordan jeg arbejder,' siger han angående det at blive folkekær og 'allemandseje'.

Det er nemlig noget, som ifølge Esben Smed, mener, at han ikke selv er herre over. Der er mange udefrakommende faktorer, der bestemmer det.

Interviewet med Esben Smed i Euroman er lavet via e-mail og det sociale medie WhatsApp. Det er den Cavling-vindende journalist og forfatter Puk Damsgård, der står bag.

Billederne af Smed er taget af freelancefotografen Daniel Rye, der også er central for artiklens tilblivelse.

ARKIV: Her ses freelance-fotografen Daniel Rye Ottosen, der blev holdt som gidsel i 13 måneder.
ARKIV: Her ses freelance-fotografen Daniel Rye Ottosen, der blev holdt som gidsel i 13 måneder.
Vis mere

Det er selvsamme Daniel Rye, der i 398 horrible dage blev udsat for psykisk og fysisk tortur af Islamisk Stat, efter han blev taget til fange i Syrien i 2013.

Han blev løsladt for et beløb på lidt over to millioner euro. Han delte fangenskab med blandt andre den henrettede journalist James Foley.

De traumatiske oplevelser blev til bogen 'Ser du månen, Daniel' i 2015, som nu er blevet filmatiseret med Esben Smed i hovedrollen.

Den 35-årige skuespiller kalder filmprojektet for et særdeles vigtigt et for ham. Han fortæller i interviewet, at han læste bogens 300 sider på en enkelt dag.

Det gjorde han, fordi han ikke kunne slippe den spændende og skræmmende beretning.

'Jeg har jo i virkeligheden ingen forudsætning for at kunne sætte mig i Daniels sted, så det har været et ret angstprovokerende projekt at forløse, og jeg håber, vi har løst det med respekt for hans historie,' siger han ærligt.

Heldigvis har Smed og resten af filmproduktionen haft Daniel Rye på produktionen, som de har kunnet læne sig op ad.

Smed og Rye har haft mange gode snakke omkring det vanvittige forløb, og han har kunnet læne sig op ad bogen i sin forberedelse til rollen. Skuespilleren har tidligere kaldt det for et meget spændende og vildt projekt at være en del af.

Hovedsageligt, fordi der er tale om en rigtig historie med rigtige mennesker.

Da nyheden om filmprojektet kom frem, sagde Daniel Rye til Ritzau:

»Jeg har en rigtig god følelse af, at holdet, der er sammensat omkring filmen, vil behandle historien med dyb respekt og ydmyghed, som den fortjener,« lød det.

29. august får 'Ser du månen, Daniel' premiere i biograferne. Dramafilmen er instrueret af Niels Arden Oplev og Anders W. Berthelsen. Berthelsen medvirker også selv i filmen.

Her ses forsiden af Euroman, der udkommer 15. august.
Her ses forsiden af Euroman, der udkommer 15. august. Foto: Euroman
Vis mere