Forretningsmand Jacob Risgaard er alt andet end imponeret over regeringens håndtering af truslen om den muterede corona i Nordjylland.

I virksomheden Coolshop, som Risgaard er medejer af, har man valgt at følge regeringens anbefalinger om at lade nordjyske ansatte fra de nedlukkede kommuner blive hjemme. Også selv om den 42-årige erhvervsmand, der er kendt fra 'Løvens hule' på DR, ikke kan følge logikken i udmeldingen.

»Det er jo frygteligt. Vandene er delte heroppe, fordi det kun er en opfordring. Som virksomhedsejer føler man sig en smule dum, når man ser, at halvdelen, der bor heroppe, hver dag starter bilen og kører på arbejde.«

Han siger, at det er fristende at få de ansatte tilbage på arbejdet. Coolshops lager ligger i Aalborg, og 100 af de ansatte bor i de nedlukkede kommuner, der støder op til. Uden dem er svært at få det hele til at køre rundt, lyder meldingen fra forretningsmanden.

»Det lokker da, når så mange af dem, man taler med, har valgt at lade folk fortsætte med at arbejde,« siger den 43-årige nordjyske forretningsmand, da B.T. fanger ham over telefonen fra hans hjemmekontor. Han bor selv i den nedlukkede kommune Frederikshavn.

»Hvis det er så farligt, så må de lave en lov om det. Det svarer til, at man afskaffer alle lyskryds og siger, at for det meste gælder højrevigepligt, og ellers må man selv finde ud af det. Så ville der jo også blive vildt kaos i trafikken.«

Han påpeger, at det er svært at forholde sig til, at det er Nordjylland, som er lukket, når man ser smittetallene i andre dele af landet. Han nævner de københavnske smittetal som eksempel.

Hvis det konkret er corona-mutationen cluster-5, man er bange for, giver det så ikke mening, at det er hos jer, man lukker ned?

»Jo, men hvis det er så farligt, så forstår jeg ikke, man ikke har lavet en lov. Og hvis det ikke er så farligt, hvorfor så overhovedet komme med opfordringen?«

Hos Coolshop er man i gang med årets travleste tid her op til jul.

En situation, der gør det sværere for Riisgaard at sidde derhjemme. Han siger, at de i øjeblikket hyrer mellem 60 og 100 nye lagermedarbejdere om ugen.

'Løven' er selv født i Vendsyssel, som også er en af de nedlukkede kommuner, og hans morfar var minkavler. Så på trods af at det er en udfordrende periode, minder han sig selv om, at der er andre, der har det værre.

»Man kan mene, hvad man vil om mink, men det er svært at tænke andet, end at det er synd for mennesker, hvis levebrød bliver flået fra dem,« siger han om den nye regionale udfordring, som han kalder »skidehård«.

Hvordan oplever du den her periode i forhold til, da hele landet blev lukket ned i marts?

»Jamen, dengang var det jo en lov, så det gjaldt alle. Det bliver jo næsten ikke mere konkurrenceforvridende, end den situation vi er i nu.«

Ville du foretrække, at man indførte en lov for at lukke Nordjylland ned, selvom resten af landet stadig var åbent?

»Det er langt bedre, end vi alle skal tolke. Man lægger jo op til, at folk bliver udskammet. Der skulle jo bare et billede af mig i bil på vej på arbejde og en opringning til jer, så ville der være en shitstorm. Og det gælder jo ikke kun nationale medier, men også i lokalsamfundene. Folk går og taler, og det er meget sådan 'så du også Jørgen forleden...',« siger han og uddyber:

»Hvis der blev lovgivet, så ville der i det mindste være tydeligere regler. Jeg tror, folk er nået til et punkt nu, hvor de ikke kan klare mere, og derfor er det endnu vigtigere med klare regler.«