Hvis det skulle være, skulle det være nu. Sporskiftet til nye territorier.

Krimidronningen Elsebeth Egholm har lagt de storsælgende, mørke krimier på hylden og har i stedet valgt at give plads til de store, dybe kærlighedsfortællinger i hendes nye roman 'Den røde glente', der udkommer 5. maj.

»Jeg er jo fyldt 60 år, så hvis jeg skulle nå at udvikle mig i denne retning, som jeg kan mærke trækker i mig, så måtte jeg jo se at komme i gang,« fortæller Elsebeth Egholm.

‘Den røde glente’ handler om ungdomskæresterne Sally og Silas fra Helgenæs, der møder hinanden igen – 25 år og en dyster hændelse senere – og stadig føler en stor forbundethed med hinanden.

»Her i Danmark taler vi ikke så meget om den store, altfortærende kærlighed. Store følelser bliver ofte pakket ind i humor og ironi. Og måske tænker vi også, at vi i virkeligheden godt kan undvære hinanden,« siger hun.

Elsebeth Egholm var som ung forbi Det Jyske Musikkonservatorium, før hun besluttede sig for at læse journalistik og senere blev forfatter. Efter en kræftsygdom for nogle år siden genoptog hun klaverspillet og spiller nu en halv time på sit flygel hver dag.
Elsebeth Egholm var som ung forbi Det Jyske Musikkonservatorium, før hun besluttede sig for at læse journalistik og senere blev forfatter. Efter en kræftsygdom for nogle år siden genoptog hun klaverspillet og spiller nu en halv time på sit flygel hver dag. Foto: Byrd / Rasmus Laurvig
Vis mere

Den særlige forbundethed, der kan opstå, når man møder hinanden tidligt, kender Elsebeth Egholm fra sine forældre, der mødte hinanden, da de var ti år gamle.

Men ikke fra sit personlige kærlighedsliv. Privat danner krimidronningen par med Jürgen Klahn, der også selv er krimiforfatter. De mødte hinanden på en krimimesse i 2006, og hun elsker ham, og han elsker hende. Men det er ikke på den altopslugende, intense måde.

»Jeg ville ikke kunne skrive, hvis jeg elskede på samme måde som Sally og Silas i bogen. Der er både jeg og Jürgen nok lidt mere pragmatiske anlagt. Der er sikkert også lidt jyskhed over det,« siger hun og tilføjer:

»Jeg vil gerne have kontrol over mit eget liv og ikke være i for dyb afhængighed af andre. Derfor kan det også gøre mig helt bange, når jeg tænker over, at jeg jo er afhængig af Jürgen på den måde, at jeg ikke vil undvære ham i mit liv,« siger hun.

Elsebeth Egholms kæreste Jürgen Klahn er også forfatter, så der bliver talt en del litteratur over spisebordet derhjemme.
Elsebeth Egholms kæreste Jürgen Klahn er også forfatter, så der bliver talt en del litteratur over spisebordet derhjemme. Foto: Byrd / Rasmus Laurvig
Vis mere

Bogen er skrevet under coronapandemien, og det har også sat sit aftryk på historien, hvor hovedpersonen Sallys mand dør af covid-19 efter en skiferie.

Selv mistede Elsebeth Egholm sin mor i oktober 2020 midt under pandemien med tilhørende restriktioner.

»Det var en meget barsk tid. I en periode måtte vi slet ikke besøge min mor, der boede på plejehjem. En anden periode kun udendørs i en halv time af gangen. Og der kan jeg huske, at hun græd, hver gang tiden var gået,« siger hun.

På samme måde har en anden oplevelse fået en plads i ‘Den røde glente’.

I den nye roman oplever hovedpersonen Sally, at hendes bedste veninde i klassen pludselig har flyttet plads, så hun ikke har nogen at sidde ved siden af, da hun møder ind efter en sommerferie.

Det har Elsebeth Egholm også selv prøvet med sin veninde – at hun pludselig skiftede plads. Alligevel blev de ved med at være bedste veninder resten af livet. Indtil hun – ret pludseligt – døde af kræft i 2008.

»Vi havde fulgtes ad så længe og havde derfor en særlig, indgroet kærlighed til hinanden, så det var noget af en streg i regningen at miste hende. Vi skulle blive gamle sammen og havde talt om at flytte i olde-kollektiv, og så nåede hun ikke engang at fylde 50,« siger Elsebeth Egholm om tragedien.

Elsebeth Egholm bor i Risskov sammen med sin kæreste Jürgen Klahn og deres hund Django.
Elsebeth Egholm bor i Risskov sammen med sin kæreste Jürgen Klahn og deres hund Django. Foto: Byrd / Rasmus Laurvig
Vis mere

Selv blev Elsebeth Egholm også ramt af kræft i 2015, hvor hun blev diagnosticeret med brystkræft.

Det gik egentlig godt. Hun blev rask og kom fint igennem krisen. Men efter et år blev hun ramt af en nedtur.

Hun følte sig deprimeret og mistede både skrivelyst og livslyst.

»Jeg tror, det var en forsinket reaktion på sygdomsforløbet. For det er trods alt en stor psykisk belastning at få en livstruende sygdom og skulle i kemoforløb. Mens det stod på, var jeg bare travlt beskæftiget med læger og den slags, så det ramte mig først lang tid efter,« siger Elsebeth Egholm.

Efter et halvt års tid fik hun det godt igen. Og hvis hun har lært noget af livets op- og nedture, er det, at det hele nok skal gå.

»Når man er fyldt 60, ville det være mærkeligt, hvis man ikke havde prøvet at miste nogen af sine kæreste. Ligesom rigtig mange kvinder oplever at få brystkræft,« siger hun.

Søger du mere underholdning, kan du lytte til podcasten 'Det, vi taler om':