Kendismægleren Jan Fog vil giftes med sin eks-kæreste Charlotte Juul for at sikre sin virksomhed. Og det er der god grund til. Parret kan nemlig spare en formue, forklarer eksperter.

Der er mange gode grunde til at blive gift. Som regel er ønsket om tilbringe livet sammen - dog et af dem. Men for kendis-mægleren Jan Fog er et ønske om et liv klods op af sin kommende kone dog ikke incitamentet for at kaste sig i ægteskabets lænker. I stedet er ægteskabet først og fremmest en måde at sikre Jan Fogs ejendomsmæglervirksomhed på.

Og det er der god grund til. Fog ønsker nemlig, at hans kommende kone, Charlotte Juul, skal arve hans virksomhed. Og ved at gifte sig, kan parret spare en formue i arveafgift.

Det forklarer Advokat Poul Jost Jensen fra Advodan, der har speciale i bo-delingssager:

- I det øjeblik de bliver gift, så kan hun arve ham afgiftsfrit og få gaver af ham afgiftsfrit, forklarer han.

Jan Fog har selv oplyst til BT, at skattefordelen er hovedårsagen til, at han sætter en vielsesring på fingeren.

- Charlotte har i mange år hjulpet mig med mit firma, hvor hun stadig er ansat. Jeg har i mange år syntes, at hun skulle overtage det, jeg har skabt. Ved at gifte os slipper vi jo for at betale skat, som man skulle have gjort ved eksempelvis et testamente, udtalte Jan Fog til BT søndag. Her fortalte han også, at han ikke længere begærer den 17 år yngre Charlotte Juul, som han var kærester med i sine unge år. I dag ser han hende mere som en datter, og parret har derfor heller ikke planer om skulle bo sammen.

Men selv om parret altså ikke har tænkt sig at bo sammen, så får det ikke nogen betydning for overdragelsen af virksomheden - eller for skattefordelen.

- Selve vielsesattesten gør, at der ikke er nogen afgift ved ægtefæller - også selv om de ikke bor på samme adresse. Det er der mange, der ikke gør, siger Poul Jost Jensen og tilføjer, at han tit oplever, at folk gifter sig for at sikre en arv.

- Jeg oplever ofte, at folk, der har været samlevende i mange år, men som ikke har været gift af forskellige grunde, bliver gift, når man nærmer sig et generationsskifte eller arv. Hvis de var samlevende og ikke giftede sig, ville der være en arveafgift på 15 procent, men hvis de gifter sig bliver det nul. Han er ikke et enkeltstående tilfælde, forklarer Jost Jensen.

Advokat Claus Christian Hansen, der har speciale i skilsmissesager hos Advokathuset i Bredgade, sammenligner det med et andet meget omdiskuteret ægteskab - nemlig det mellem rejsekongen Simons Spies og den dengang 20-årige Janni Brodersen.

- Det var det samme, som Simon Spies gjorde, da han giftede dig med Janni. Der var spørgsmålet også, hvordan han undgik, at en arving skulle betale så meget arvegift, så hans virksomhed risikerede at gå ned. Der blev han også rådet til at finde sig en kvinde at gifte sig med, fortæller Claus Christian Hansen

Da Jan Fog ikke har nogen børn, vil hans familie eller andre udefrakommende arvinger skulle betale 15 procent i boafgift, hvis de skal arve kendismægleren. Derudover skal de betale 25 procent af resten, så de i alt ville skulle betale 37 procent i skat, forklarer Claus Christian Hansen.

Med en vielsesattest slipper Charlotte Juul dog helt for at betale afgift af arven.