»Jeg fik ret stor respekt for Dronningen,« fortæller Janni Pedersen.

I forbindelse med dronning Margrethes fødselsdag 16. april har B.T. spurgt en række kendte danskere om deres forhold til Dronningen, og for TV 2-vært Janni Pedersen står én særlig oplevelse klart i hukommelsen.

I foråret 2005 havde Jannie Pedersen og hendes mand, Kim Faber, besøg af en hiv-smittet kvinde fra Uganda ved navn Esther Tibasiimas.

Janni Pedersens mand, der også er journalist, havde skrevet en bog om Esther, der bor i et slumkvarter i udkanten af Ugandas hovedstad, Kampala, og hun var i Danmark for at modtage AIDS-Fondets pris 'Årets patient pris'.

Janni Pedersen.
Janni Pedersen. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

I den forbindelse tog Janni Pedersen deres gæst med på en turist-tur, hvor de blandt andet kom forbi Fredensborg Slot, hvor dronning Margrethe opholder sig om foråret.

»Vi står og kigger på slottet, og jeg fortæller Esther, at det var her, at Kronprinsen og Mary var blevet gift,« husker Janni Pedersen.

»Hun er helt på røven over situationen. Her står en aids-ramt kvinde fra slummen i Kampala og kigger på et kongeslot. Kontrasten er fantastisk, og jeg bliver selv meget berørt over situationen.«

Jannie Pedersen mindes, at Esther står med tårer i øjnene, da en af slottets sikkerhedsvagter kommer hen til dem og fortæller, at hvis de følger med på behørig afstand, så vil dronning Margrethe komme forbi for at tilse det mindeanlæg for afdøde dronning Ingrid, som ligger hundrede meter fra slottet.

Fredensborg Slot.
Fredensborg Slot. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

»Det var jo super sejt. Det var slet ikke en officiel begivenhed, så vi luntede pænt bagefter. Da Dronningen var færdig med den private mindestund, går hun forbi Esther og mig. Esther sætter sig så ned og laver en ærbødig afrikansk hilsen, som man gør til ældre mennesker, som man hylder,« fortæller Janni Pedersen.

»Så kigger Dronningen på Esther, tager sig til hjertet, bukker for hende, smiler og går videre. Hele Dronningens opmærksomhed var rettet mod Esther. Det var så fin en stund, som jeg nød utrolig meget.«

Janni Pedersen tilføjer, at hendes afrikanske gæst derudover også nåede at få hilst på Danmarks statsminister i forbindelse med sit ophold.

»Jeg skulle lave et interview på Christiansborg, hvor jeg havde Esther med, og der kom Anders Fogh gående forbi os på gangen. Jeg stoppede ham og sagde, han lige skulle hilse på Esther, så hun nåede både at hilse på Dronningen og statsministeren. Hun var ret imponeret over, at man kunne det i Danmark.«

Dronning Margrethe ved indvielsen af dronning Ingrids mindeanlæg i 2004.
Dronning Margrethe ved indvielsen af dronning Ingrids mindeanlæg i 2004. Foto: Jørgen Jessen
Vis mere

Janni Pedersen afslører, at hun derudover har en lille royal forbindelse, da hun i 1989 begyndte at læse statskundskab i Aarhus på samme årgang som kronprins Frederik. Janni Pedersen droppede dog ud efter et års tid og nåede i den sammenhæng aldrig at møde Dronningen.

»Hun var der aldrig, og Frederik skulle også altid hjem til officielle begivenheder.«

Arbejdsmæssigt har Janni Pedersen siden 6. april været vært på TV 2s 'Go' aften Live', hvor hun danner værtsduo med sin gamle TV 2 News-makker Lasse Sjørslev.

Hun var tidligere i år nomineret til årets underholdningsvært ved Billed-Bladets TV-Guld, men måtte se sejren gå til Sofie Linde.