Da dronning Margrethe søndag aften holdt nytårstale, kom hun ganske kort ind på den demenssygdom, der tidligere på året ramte hendes ægtemand, prins Henrik.

»På nogle måder har det ikke været et nemt år for mig og min familie,« sagde hun mod slutningen af talen og fortsatte:

»Så meget mere har det rørt os, at man fra så mange sider har omfattet prins Henrik med sympati og forståelse. Det er vi taknemmelige for. Det gør hverdagen lettere for os alle sammen.«

Det var i september, det kom frem, at prins Henrik lider af demens.

»Livet går op og ned. Det vigtigste er, at vi har mennesker, som står os nær. Derfor går min nytårshilsen her i aften til alle, der har haft svære stunder i det gamle år og til hver og en, som må sidde alene,« sagde dronningen i sin tale.

Prins Henriks sygdom fik flere til at spå, at dronningen måske kunne finde på at bruge nytårstalen til at meddele, at hun vil abdicere. Det forklarede kongehusekspert og historiker Sebastian Olden-Jørgensen, inden talen blev holdt.

»For første gang tror jeg, der er 50 procents chance for, at dronning Margrethe abdicerer i aften,« sagde han.

»Hvis hun (dronning Margrethe, red.) havde taget beslutningen for et eller to år siden, ville det have fremstået som om, hun bøjede sig for en urimelig mand. Men hvis hun gør det nu, tager hun hensyn til en syg mand. Og deri er en verden til forskel,« fortsatte han.

Omvendt forklarede forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen, at han tvivlede på, at det ville ske, da regenten ikke med et pennestrøg kan slippe sin pensionering ud i sin nytårstale, som hun gjorde for et par år siden med prins Henriks.

»Jeg tror ikke, hun juridisk kunne gøre det, fordi der også ligger noget statsretligt i det. Selv om lysten skulle være der,« sagde Søren Jakobsen til BT, inden nytårstalen blev holdt.

Til gengæld vil det i både hans og Sebastian Olden-Jørgensens optik være et klogt træk, hvis Margrethe bryder traditionen og vælger at gå af i år.

»Det vil være klogt af Dronningen, at hun genovervejer sin meget principfaste beslutning om at blive på pinden, til hun falder af den. Både af hensyn til sig selv, sin mand og Kronprinsparret. De er i deres fulde vigør, så Dronningen kunne stille og roligt trække sig tilbage,« fortalte Søren Jakobsen.