Den skandaleramte danske tobaksfamilie Færch, der er en af Danmarks rigeste, har endnu engang bragt sig selv i fokus, efter lækkede optagelser afslører dramatiske familiemøder.

»Du sætter mig en pistol lige for panden,« hører man blandt andet en voksen datter sige til sin mor på de opsigtsvækkende lydoptagelser, der bliver afsløret i Frihedsbrevets podcast 'Huset Færch',

 Det vækker endnu en gang dramaet i den stenrige familie til live.

Familien, der med en formuehistorie, der går helt tilbage til 1869 og grundlæggelsen af en tobaksfabrik i Holstebro, er en af Danmarks rigeste. Og familiens medlemmer har i årevis offentligt været i strid om den store formue, der forude tobak også er blevet skabt i plastindustrien.

Tineke Færch.
Tineke Færch. Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

Det har blandt andet ført til dramatiske tiltag som indrykning af annoncer i aviser, hvor den ene gren af familien har beskyldt den anden for løgne, manipulation og griskhed – ligesom det også har ført til adskillige retssager mellem flere familiemedlemmer.

Familien har i årevis været opdelt i en jysk og sjællandsk del, og det er Erik Stener Færch fra den sjællandske Stener Færch Gruppen, der på eget initiativ har forsynet Frihedsbrevet med de pikante familieoptagelser, som han har optaget ved flere familiesammenkomster gennem årene.

På optagelserne kan man høre, hvordan familien i bedste 'Succession'-stil skændes om millionerne, arven og om de magtfulde A-aktier til familiens selskaber

Skænderierne, der giver et helt unik indblik i familiens overklasseliv, bliver til tider så griske, manipulerende og lede, at det næsten bliver ubehageligt at høre på. 

Merete Færch.
Merete Færch. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Vis mere

Som da Tineke Færchs rådgivere truer med, at hvis hendes datter Merethe Færch ikke makker ret, så vil hun blive frataget sin arv – og kun få den såkaldte tvangsarv. Det får podcastens ene vært, Mads Brügger, til at konstaterer:

»Det er en vild scene. Det er som lydsporet til en Per Fly-film,« siger han, mens medvært Carsten Norton konstaterer, at 'virkeligheden overgår fiktionen'.

På en af lydoptagelserne hører man Erik Stener Færchs søster, Merethe Færch, og hans mor, Tineke Færch, som i dag er 92 år, i et dramatisk skænderi.

De to har gennem flere år ligget i en bitter strid, der har resulteret i flere retslige opgør, som i sidste ende faldt ud til Merethe Færchs fordel.

Erik Stener henvendte sig til Frihedsbrevets ansvarshavende chefredaktør Mads Brügger med sine lydoptagelser.
Erik Stener henvendte sig til Frihedsbrevets ansvarshavende chefredaktør Mads Brügger med sine lydoptagelser. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Optagelserne blev optaget ved et familiemøde tilbage i 2007 – før det retslige opgør – hvor Tineke Færch forsøgte at få sin datter til at give hende nogle værdifulde aktier tilbage.

Merethe Færch havde købt en del af moderens aktier i familiens tobakselskab for 57 millioner kroner tilbage i 2006,  men efter handlen blev værdien af aktierne mangedoblet, da familien solgte sin andel af Skandinavisk Tobakskompagni til et udenlandsk tobaksselskab.

Det fik Erik og Tineke Færch til at mene, at Merethe Færch havde franarret sin mor en millionformue, og at det var imod faderen, Stener Færchs ønske. Stener Færch gik bort i 2005. 

Af optagelserne fremgår det, at Tineke Færch mener, at Merete Færch havde fået lov at købe aktierne billigt for at spare hende for en massiv arveafgift.

 Man hører også en tydeligt presset Merethe Færch sige, at hun er blevet 'taget med bukserne nede', da hun troede, at hun bare skulle mødes med sin mor og ikke med et hold af advokater og rådgiver.

»Ved du hvad mor, jeg føler, om jeg skriver under på det eller ej, så har du sat en pistol for panden. Det er ikke i mine øjne moders kærlighed,« lyder det fra Merethe Færch, hvortil Tineke Færch svarer, at 'moders kærlighed' er blevet stjålet fra hende.

Hun henviser til aktierne, som hun mener, at Merethe Færch uberettiget har fået, og truer med en retssag.

I den efterfølgende retssag anklagede Tineke Færch sin datter for at have haft skjult viden om, at aktierne ville stige. Hun krævede derfor 215 millioner kroner plus renter, men hun tabte sagen ved både byretten og senest ved Østre Landsret i 2015, da begge retsinstanser gav datteren medhold.

Lone Færch.
Lone Færch. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Mens podcasten 'Huset Færch' primært koncentrerer sig om forholdet og balladen om millionerne mellem Tineke Færch og hendes to børn, Erik og Merethe Færch, så strækker skandalerne hos Færch familien sig dog langt videre.

Familien, der  består af den jyske del – den såkaldte JF-gruppen efter den afdøde Jørgen Færch -  ledes primært af hans datter, Lone Færch, samt af den sjællandske del, der hovedsageligt består af Tineke Færch, som er enke efter Stener Færch, der var fætter til Jørgen Færch, samt af hendes søn, Erik Færch, har være centrum for en række skandaler.

I 1993 blev Lone Færchs storebror, Niels Færch dømt for hustruvold. 

I 1994 blev Jørgen Færch anklaget for magtmisbrug af sin ekskone, Lis Færch.

Dernæst blev familien også udsat for en mistanke om brandstiftelse, da flere af af den rige families ejendomme på Holstebro-egnen brændte i perioden fra 1980 til 1999.

I 1997 stjal Jørgen Færchs søster, Annelise Færch, fokus da hun følte at familien ville snyde hende, da hun ville sælge nogle af sine aktier.

I 2008 begyndte retssagen mellem Tineke Færch og Merethe Færch, og 2013 var Niels Færch atter i rampelyset, da han gik konkurs med en ejendomskoncern, hvilket medførte en gæld på over 200 millioner kroner.

Samme år valgte familien at hænge deres beskidte vasketøj til offentligt skue, da den sjællandske del af familien i en meget kontroversiel og opsigtsvækkende avisannonce, som de indrykkede i Dagbladet Holstebro, beskyldte den jyske gren af familien for at lyve.

Michael Teschl har også været indblandet i balladen hos Færch.
Michael Teschl har også været indblandet i balladen hos Færch. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Vis mere

I 2014 kom Niels Færch igen i medierne, da han blev tiltalt for groft bedrageri i Københavns Byret.

Og i 2015-2016 var Tineke Færch på ny en tur i retten – denne gang mod tidligere Melodi Grand Prix-vinder Michael Teschl i en bizar retssag, hvor han mente, at hun havde snydt ham for løn og fratrædelsesgodtgørelse – men hvor han selv blev dømt for uberettiget at have brugt nogle af enkens penge i forbindelse med oprettelse af nogle selskaber.

Teschl ankede dog til landsretten, der gav ham medhold, hvilket endte med, at SF-Gruppen og Tineke Færch skulle betale ham knap en million kroner.

Du kan læse en grundig gennemgang af skandalerne her. 

Tineke og Merethe Færch har afvist at kommentere Erik Færchs lydoptagelser overfor Frihedsbrevet. B.T. har forgæves forsøgt at få kontakt til mor og datter.