Dolly Parton i 2014 til koncert i Tyskland
Dolly Parton i 2014 til koncert i Tyskland Foto: HENNING KAISER

Den legendariske country-sangerinde Dolly Parton fyldte i dag (19. januar) 70 år. Derfor hylder vi hende med et lille overblik over ti ting, som du formentlig ikke vidste om sangerinden – i hvert fald hvis du ikke er en hardcore fan.

1. En af Dolly Partons mest kendte sange er en, som du formentlig slet ikke har hørt hende synge. Der er her tale om den ikoniske sang ’I Will Always Love You’ sunget af Whitney Houston i 1992 til filmen ’the Bodyguard’. Parton skrev den i 1973.

 - 3

2. Hun har tabt en udklædningskonkurrence, hvor målet var at ligne hende selv. Vinderen var ifølge hende en mand.

»Jeg vandt ikke, jeg var ikke engang tæt på at vinde, tror jeg.« Det fortalte hun i et interview med ABC News i 2009.

3. I samme interview oplyser Dolly Parton, at hun er æresgudmor til popstjernen Miley Cyrus.

»Jeg er så stolt af hende, elsker hende og hun er som en af mine egne børn.«

4. Hun har sin egen forlystelsespark, der hedder ’Dollywood’. Den åbnede hun i 1986. Dollywood  befinder sig i Tennessee, hvor hun selv er født og opvokset.

Dolly Parton i 1978.

5. Dolly Parton har offentligt støttet LGBT-bevægelsens rettigheder. Hun var blandt andet vært for arrangementet ’gay day’ i Dollywood i midten af 00’erne. Det medførte dødstrusler fra Ku Klux Klan.

»Da vi afviklede det, var der folk, som kom med trusler. Jeg får stadig trusler. Men som jeg siger, så føler jeg ikke, at jeg er nødt til at forklare mig selv over for nogen. Jeg elsker alle,« har hun sagt til ABC News.

6. 'I Will Always Love You' er ikke som sådan en kærlighedssang. Det skrev Yahoo Music i 2012. Sangen er dedikeret til Dolly Partons mentor og producer Porter Wagoner. Hun hævder selv, at hun aldrig har haft et romantisk forhold til ham.

»Det handler om, at bare fordi jeg forlader dig, så mener jeg ikke, at jeg ikke elsker dig. Jeg sætter pris på dig, og håber, at du klarer dig godt, men jeg smutter.« I interviewet fortæller Parton også, at Wagoner brød ud i tåre, da han hørte sangen. Det eneste han krævede var, at han fik lov til at producere sangen – og det gjorde han.

7. Hun har været nomineret til et vanvittigt antalt grammys - nemlig 46. Dolly Parton har vundet syv heraf blandt andet for hittet '9 to 5' i 1982. I 2011 fik hun ’The Grammy Lifetime Achievement Award.

Lily Tomlin, Dolly Parton og Jane Fonda i filmen "Ni til fem". Dolly Parton vandt en Grammy for titelsangen '9 to 5'.

’Føler mig stadig som en lille pige’ - 3

8. Dolly Parton støtter også folk, som har haft svært ved at læse. Det gør hun med 'Dolly Partons Imagination Library', der sender bøger rund til børn i hele USA, Canada, Storbritannien og Australien. Du kan læse mere om initiativet her.

9. Husker du verdens første klonede får, Dolly? Ja, det er opkaldt efter Dolly Parton.

10. Vi har nævnt hittet 'I Will Always Love You' et par gange her. Og her kommer så et sidste fact omkring sangen. Selveste Elvis Presley spurgte Dolly Parton, om han måtte genindspille sangen, længe før Whitney Houston bad om tilladelse. Dolly Parton sagde dog nej, da 'kongen' krævede halvdelen af rettighederne til sangen. Whitney Houston krævede intet. Fortalte Dolly Parton i et interview i 2012.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.