Mikael Helmuth er ligesom sin far uddannet skuespiller. I dag er han teaterchef på Team teatret i Herning.
Mikael Helmuth er ligesom sin far uddannet skuespiller. I dag er han teaterchef på Team teatret i Herning. Foto: Bo Amstrup

Mikael Helmuth er rasende over, at Oda Wiedbrecht holder fast i farens ’arv’

Da DR mandag viste dokumentarfilmen ’Frits - Ølhundens søn’ om den folkekære skuespiller Frits Helmuth, var det med klip og lyd fra DRs egne arkiver.

Det til trods for at både faderen, den elskede revykunstner Osvald Helmuth og flere andre familiemedlemmer igennem årene har optaget timevis af smalfilm, der dokumenterer livet i familien Helmuth.

Helmuth-familien

- Der ligger 80 timers smalfilm og et hav af billeder, men vi har ikke kunnet få adgang til det, lyder det fra teaterdirektør og skuespiller Mikael Helmuth, søn af Frits Helmuth.

SE KLIPPET: Helmuths børn efter dokumentar: Han var aldrig en god far

De mange minder, der også inkluderer dagbøger, brevsamlinger, teater- og filmpriser samt kostbare statuetter og pokaler, blev for flere år siden givet væk til Frits Helmuths ekskæreste Oda Wiedbrecht. Hun fortæller, at Frits Helmuth gav de mange minder til hende som tak for hjælpen. Ifølge ekskæresten hjalp hun ham med at skrive en bog-biografi, samt hjalp ham med at betale en skattegæld tilbage.

LÆS ODAS SVAR HER

Frits Helmuth

Nægter at udlevere

Ejendelene blev tinglyst i et såkaldt gavebrev, og da Frits Helmuth senere fortrød og ønskede ejendelene tilbage, var det ikke juridisk muligt. Og i dag, otte år efter hans død, holder Oda Wiedbrecht stadig på, at de mange minder tilhører hende og ikke familien Helmuth.

- Hun nægter at udlevere det, og det er noget sludder, siger Mikael Helmuth med en tydelig arrighed i stemmen.

- Hvad skal hun bruge det til? Mange af de timers smalfilm, hun har liggende, det har Osvald optaget. Hun kendte ham ikke engang, siger han og mener, at Oda Wiedbrecht holder fast i de mange minder for at hævne sig på hans far, fordi deres forhold gik i stykker.

- Det kan godt være, at hun udtaler sig noget så smukt om min far, men det holder ikke en meter. Hun har solgt Bodil og Robert-statuetterne på auktionshuset lauritz.com. Hun har også solgt flere af manuskripterne. Så hvad er det for noget sludder, hun har gang i? Det er løgn fra ende til anden, siger han og ved godt, at faderen forærede hende gavebrevet, fordi han skyldte penge.

Helmuth-familien

’Det var noget pjat’

- Det var dumt. Det var virkelig dumt af ham. Det fik han også at vide. For man kan ikke efterfølgende omstøde sådan et gavebrev. Men hun skal ikke komme med historien om, at hvis vi fik adgang til det, så ville det gå galt. Det er noget pjat. Vi kunne sagtens finde ud af at dele hans bo. Så vi kan også finde ud af at dele de dyrebare minder, siger han.

Læs også: Eks-kæresten: Frits var også varm og kærlig

Se klippet: Helmuths børn efter dokumentar: Han var aldrig en god far

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.