Rapper og Jul Det' Cool-mageren MC Einar fortæller i ny bog om det talehandicap, der har hæmmet ham siden barndommen. Ikke når han synger, men når han taler.

’Helvedes irriterende’ kalder Einar Enemark selv det taleproblem, der har fulgt ham, siden han var tre år. Siden en 'syg stodder' af en hjemløs fik ham til at stamme.

Dengang – i 1969 – da Einar var tre år, flyttede der en ny mand ind hos hans mor, som for længst var gået fra hans far. Han hed Sorte Per, var hjemløs, og Einars hippiemor havde inviteret ham til at bo i deres lejlighed på Christianshavn.

- Manden var en formørket og uberegnelig type, der med emsig interesse havde kastet sig over modedillen at eksperimentere med stoffer, husker Einar i bogen ’Manden, der var Einar’.
Sorte Per havde selv en knægt, der var et par år ældre end Einar, og en dag kommer de to op at slås om et stykke legetøj. I arrigskab bider Einar knægten i øret, og så tog fanden ved Sorte Per.

- Pludselig greb den syge stodder fat i mig og gik fuldstændig amok. Han holdt fast i mine ben og slyngede mig rundt i værelset, så jeg var få centimeter fra at ramme skabe og andet inventar, og det sortnede for mine øjne. Han skreg som en sindssyg og forbandede mig langt ind i helvede,  husker Einar.

Bagefter rystede og græd han og var som i en klokke af granatchok. ’En rædselsfuld oplevelse’ kalder Einar det i dag.

- Efter chokket lukke jeg helt ned i tre uger og sagde ikke en lyd. Derefter begyndte jeg at stamme. Forinden havde der ikke været antydning af det. Jeg havde talt flydende og endda rigtig meget. Nu blev jeg mere indesluttet og præget af en slags socialangst.
Einar kommer hurtigt i behandling hos talepædagoger og deslige. Men lige meget hjalp det.

- Talehandicappet gav mig nogle brændende følelser af mindreværd som barn. Det kan også forklare, hvorfor jeg både dengang og i dag kører træt efter at have været sammen med andre mennesker i et vist antal timer. Jeg er konstant på vagt over for, om jeg nu kan fuldføre den næste sætning, og jeg bliver utrolig vred på mig selv, når jeg går helt i stå, fortæller han i bogen.

På den plade Einar Enemark snart smider i handlen, kan man høre hans stammen på enkelte spor.

- Jeg stammer sjældent, når jeg laver noget rytmisk. De gange jeg alligevel stammer, har vi ikke sorteret det fra af den grund, siger han.  Bogen ’Manden der var MC Einar’ om Einar Enemark er skrevet af Anders Houmøller Thomsen, udkom på forlaget People’s Press 20. oktober