Lyt til artiklen

Rasmus Tantholdt har på nærmeste vis set flere rædsler, end de fleste kan forestille sig, når han som korrespondent har dækket alverdens krigszoner.

Men i ét enkelt øjeblik blev det for meget for den rutinerede journalist, da han under Ruslands invasion af Ukraine måtte fælde en tåre, mens kameraet kørte.

»(Det er, red.) skamfuldt på den måde, at det er ikke mig, der skal stå at græde her, føler jeg,« fortæller han i torsdagens Go' morgen Danmark.

»Natalie, som jeg står og taler med (i klippet, red.), det er hendes land, der er ved at blive angrebet, og så er det mig, der står og tuder.«

Han understreger, at det ikke er selve gråden, han ser som skamfuld – faktisk gør han det ofte, når han rejser – men i denne situation føler han alligevel en skam, fordi han står og græder foran folk, som er ved at miste deres hjem, mens han selv har muligheden for at rejse tilbage til Danmark.

Årsagen til tårerne er de voldsomme ting, som Rasmus Tantholdt og hans fotograf oplevede, mens de var i Ukraine.

»Pludselig kommer det hele op i mig. Alle følelserne og bevidstheden om, at vi står midt i verdenshistorien på en tom gade i Kyiv, og vi aner ikke, hvad der kommer til at ske.«

Alt i alt var Rasmus Tantholdt og hans fotograf i Ukraine i 65 dage, og det har den rutinerede korrespondent skrevet en bog om i håbet om at fastholde befolkningens interesse i krigen.

Rasmus Tantholdt får dog også mulighed for at indsamle materiale til en potentiel opfølger, for han vender nemlig tilbage til Ukraine 24. oktober.

Han håber dog, at han for fremtiden vil få færre ture til Ukraine, da det vil betyde, at krigen er slut.