Berømmelsen og Hollywoods falske facade gjorde, at Jim Carrey mistede interessen for rampelyset, fortæller den 56-årige skuespiller i et nyt interview med The Hollywood Reporter.

I 1994, da Carrey arbejde på filmen ’Ace Ventura: Pet Detective’, var målet ganske simpelt at gøre grin med det hele og udstille Hollywood.

»Min plan var ikke at slutte mig til Hollywood, men at ødelægge det - at tage en gigantisk forhammer og smadre ‘den mandlige hovedrolle’ og alt alvoren,« siger han.

Hans skuespillerkolleger på den anerkendte sketch-serie ‘In Living Color’ fnyste ad ham, gjorde grin med ham og gav ham falske klapsalver.

Og efter premieren på ’Ace Ventura: Pet Detective' hadede Siskel og Ebert, de to mest anerkendte filmkritikere, filmen. Men da den kom ud, lavede den over 100 millioner dollar, og Jim Carrey gik fra at tjene 450.000 dollar for ‘The Mask’ til at blive den højest betalte filmstjerne.

Men berømmelsen havde nogle skyggesider.

»Der er en vægtløshed forbundet til det. Man kan sukke efter berømmelsen, men først når man opnår den, indser man, at det faktisk ikke er et sted, som er særlig rart at være i længere tid.«

Og det var ikke kun ham, der led under rampelysets skær, det gik også ud over hans venner og familie. Hans datter Jane, som nu er 30 år, kunne ikke slippe fri af sin fars berømmelse:

Når han hentede hende fra skole, samledes alle eleverne rundt om ham, fordi han havde spillet alle deres yndlingskarakterer. Han tænker over, hvor frygteligt svært det må have været for hende at finde sig selv i det - at være defineret af sin far på den måde.

Jim Carrey ved Los Angeles County Museum of Art (LACMA) 50-års jubilæumsgala i Los Angeles, Californien.
Jim Carrey ved Los Angeles County Museum of Art (LACMA) 50-års jubilæumsgala i Los Angeles, Californien. Foto: VALERIE MACON
Vis mere

Ifølge stjernen var det ikke Hollywood, der blev træt af ham. Det var ham, der blev træt af Hollywood. Han ville ikke være i det mere. Han kunne ikke lide det, der foregik, at virksomhederne var i gang med at overtage det hele.

Carrey blev draget af en anden form for kreativ udfoldelse, og den kontrol det gav, når han malede, var noget, der betød meget for ham. Han var træt af, at der altid var en komite til at fortælle, hvem han skulle appellere til, og malerierne var noget, som ingen andre end han kunne bestemme over.

Hans tilbagetog fra Hollywood var dog ikke helt uden drama. Nogle mærkværdige episoder skabte omtale i filmbranchen, blandt andet under et interview i ‘Jimmy Kimmel Live!’ i foråret 2017, hvor han sagde:

»Jim Carrey er en fantastisk karakter, og jeg var heldig, at jeg fik rollen,« og et par måneder senere fortalte han en rapporter fra E! News:

»Der er ingen mening med noget af det her. Jeg ville finde det mest meningsløse at deltage i, og her er jeg så.« og »Jeg tror på, at vi er en masse af energi, der danser for sig selv. Og jeg er ligeglad. Der er intet mig

Jim Carrey ved premieren på 'Jim and Andy: The Great Beyond - The Story of Jim Carrey and Andy Kaufman' ved den 74. Venice International Film Festival, i Venedig, Italien, 5. september 2017.
Jim Carrey ved premieren på 'Jim and Andy: The Great Beyond - The Story of Jim Carrey and Andy Kaufman' ved den 74. Venice International Film Festival, i Venedig, Italien, 5. september 2017. Foto: ETTORE FERRARI
Vis mere

Men på trods af hans modvilje mod - og kritik af - Hollywoods dekadente glansbillede facade, så er han nu på vej tilbage. Den 10. september har serien ‘Kidding’ premiere på HBO Nordic, hvor Carrey har hovedrollen.

»Jeg har oplevet at miste og er på en eller anden måde kommet ud på den anden side på en måde, hvor jeg kan se folk i øjnene og føle, at vi ser tingene på samme måde. Jeg forstår, hvordan sorg kan ramme i en periode af ens liv og ryste dig i din grundvold.«