'Hans cigarånde... Jeg får helt kvalme af at nævne det. Han åbnede munden, tog mig ind til sig og holdt mig fast, mens han snavede mig, kørte sin tunge rundt i munden, samtidig med at han gned sin stive tissemand op ad mig.'

Kendisfrisør Dennis Knudsen genfortæller i TV 2-programmet 'Succes mod alle odds' sit grusomme barndomsminde, om dengang han i sine unge teenageår blev seksuelt forulempet af sin farfar og skamfuld holdt det hemmeligt for resten af familien.

Han fortæller også om sin far, der led af stærk angst og depression og dulmede smerterne på den lokale bodega.

Udadtil er Dennis Knudsen en succesfuld frisør med blandt andet opgaver for kongehuset på cv'et, men privat har han igennem livet selv kæmpet med psykiske problemer, så da han sidste år blev far til sønnen Lucas, frygede han, at hans mørke sider kunne gå i arv.

Dennis Knudsen med sønnen Lucas.
Dennis Knudsen med sønnen Lucas. Foto: TV2
Vis mere

I TV 2-programmet får Dennis Knudsen både taget en gen- og en personlighedstest for at finde ud af, om hans angst og depression skyldes de traumatiske barndomsoplevelser eller 'blot' genetik.

B.T. ringer til Dennis Knudsen torsdag eftermiddag, da han er på Fyn i gang med at hjælpe Bille August med hans kommende film om Karen Blixen.

Testen viste, at det ikke er generne, den er gal med, men at han psykisk simpelthen har haft et efterslæb fra oplevelserne med sin far og farfar. Og selv om det har været hårdt at leve med, er det alligevel en kæmpe lettelse, fortæller Dennis Knudsen.

»Hvis det havde været arveligt, så måtte vi have søgt råd om, hvordan man kunne forebygge, så Lucas ikke risikerede at gå mange år i pinsel på grund af det.«

Dennis Knudsen har fået sønnen ved hjælp af en rugemor, og hun er heller ikke arveligt belastet, tilføjer han.

Han fortalte første gang sin barske historie i 2013 i selvbiografien 'Jeg dør kun en gang'. Indtil da havde han haft svært ved at tale om den.

Blandt andet forholdet til hans farfar var et betændt emne,

»Som ung er man jo flov og tavs. Hvad ville der ske, hvis man sagde det? Ville farmor blive sur og gå fra ham?« mindes Dennis Knudsen, der husker det som en kæmpe lettelse, da farfaren døde.

Konfirmationsbillede af Dennis Knudsen.
Konfirmationsbillede af Dennis Knudsen. Foto: Privatfoto
Vis mere

»Jeg var nok omkring 20 år. Så slap jeg for at skulle have den der ulækre følelse med at være på besøg og lade mig tvinge til at blive presset op ad ham.«

Dennis Knudsen mener ikke, at hans mor vidste noget om farfarens overgreb. Ellers havde hun selvfølgelig grebet ind, fortæller han og tilføjer, at hans fem år yngre bror også har en mistanke om at være blevet udsat for lignende ting af deres farfar, men at han var så lille, at han formentlig har fortrængt det.

I forhold til sin fars alkoholmisbrug har Dennis Knudsen med tiden fået et mere nuanceret syn på sagen.

Han har fundet ud af, at hans far, der var maler, led af malersyndrom – en form for hjerneskade – hvilket kan forklare, at han måske ikke altid var fuld, men påvirket på en anden måde, når den unge Dennis Knudsen så sin far komme hjem fra arbejde.

»Han var trods alt også fodboldtræner, så det er begrænset, hvor stiv han kunne være. Han havde sine panikanfald, og det kan i sig selv være voldsomt for at et barn at se på.«

Dennis Knudsen fortæller, at han selv som voksen altid har kunnet lide alkohol, men arbejdet har holdt forbruget nede.

»Når man arbejder med kongefamilien, kan man ikke møde fuld på job,« griner han.

»Så har jeg jo for eksempel også kastet mig ud i at lave en ironman, hvor motionen giver endorfiner, renser hjernen, og hvor jeg ikke har rørt alkohol i et halvt år.«

Dennis Knudsen efter en ironman.
Dennis Knudsen efter en ironman. Foto: Nikolai Linares
Vis mere

Når Dennis Knudsen skal se tilbage på sin barndom, tror han, at netop modgangen har gjort ham stærk i voksenlivet.

»Jeg tror, det har givet mig en råstyrke af, at jeg har været vant til at skulle overleve og har haft viljen til at nå mine mål. Man skal vide, der er professionel hjælp at hente. Da min far var ung, hed det bare 'dårlige never', i dag er der langt mere forståelse for posttraumatisk stress, stress generelt og angst og depression.«

Dennis Knudsen fortæller, at han stadig i dag godt kan finde på at besøge en psykiater indimellem og i perioder er på antidepressiver.

»Inden jeg skulle have Lucas, fik jeg kæmpe angst for det ansvar at skulle være alenefar. Så siden da har jeg været på en mild dosis antidepressiver, der lige tager grundangsten.«

Han er som nævnt lettet over, at TV 2's eksperter ikke kunne spore angst og depression i hans gener, og nu glæder han sig bare til at se sin søn vokse op.

»Det giver så meget mening til livet. Nu er der noget at tro på og leve for, som er langt vigtigere end mig.«