Filmproducent Regner Grasten voksede op med en mor, der var filminstruktør pg en far der var filmanmelder. Sammen skabte forældrene flere film - men den sidste kom til at koste dyrt.

Den sidste film dræbte mor

Filmproducent Regner Grasten voksede op med en mor, der var filminstruktør og en far der var filmanmelder.

Sammen skabte forældrene flere film - men den sidste til at koste dyrt.

Klik dig videre og se Regner Grastens teenagefotos.

Regner Grasten i dag: Danske film i 25 år

Regner Grasten (f. 1956), dansk filmproducent, der står bag 39 film og julekalendere, bl.a. Anja og Victor, Det forsømte forår og Kun en pige. Den første film, Op på fars hat, er ikke blevet overgået nogensinde med sine 1 mio. betalende biografgængere. Netop nu har han og hans kone Tove 25 års jubilæum som producenter. De forbereder en fi lm om Hvidsten-gruppen, der skal instrueres af Peter Schrøder, et kæmpe filmværk om Karen Blixens unge år, som Bille August skal instruere, samt en 'feel good'-film: Ude Af Sync, som Anne-Grethe Bjarup Riis instruerer.

Arbejdede for Polanski

Jeg var den første i Danmark, som lavede et selskab for film-PR. En af de første film, var Roman Polanskis Tess med Nastassja Kinski. Da havde jeg mødt min nuværende kone, Tove. Hun var en jysk pige, som skulle være psykiatrisk sygeplejerske på Nordvang i København. Og det passede jo fint til mig, for så havde hun jo erfaring med gale mennesker. Nu har vi haft firma sammen i 25 år.

Mystiske Mercedes

Min første udenlandske kæreste hed Mercedes og var fra Spanien. Det var under Franco-tiden, og jeg aftalte at mødes med hende i Paris. Men hun dukkede aldrig op. Måske fortrød hun, eller også kan der være sket noget, for hun var i modstandsbevægelsen mod diktatoren Franco.

1960: Et kunstnerhjem

Jeg voksede op på Frederiksberg lige overfor ABC-teatret i et rigtigt kunstnerhjem. Min mor, Kirsten Stenbæk, var filminstruktør, og min far, Bent Grasten, var manuskriptforfatter og filmanmelder. Jeg var tæt på at få bank i skolen, den dag min far gav en Dirty Harry-film en enkelt stjerne. Men han var dog en af de få anmeldere, der forbarmede sig over Olsen Banden og gav dem efterhånden gode anmeldelser.

Mine forældre var den tids Lars von Trier med Collagetruppen, og lavede en af de første danske eksperimenterende film, Fantasterne. Jeg fik en fri opdragelse og lå udenfor i min barnevogn i timevis og hilste på alle mulige mennesker, mens mine forældre kunne arbejde i fred og ro. Det tog jeg ikke skade af.

11 år: Skæg

Allerede da jeg var 11 år, fi k jeg skæg. Det skyldes, at vi i min familie er meget mørke. Nogle påstår, at vi stammer fra baskerne. Under Napoleonskrigen i 1807 gik en baskisk division gennem Langeland, og der må have været heftig aktivitet med kvinderne på stedet, for mange i vores familie på Langeland er meget mørke.

Pigerne ville danse

Dans er og var min store fornøjelse, og her var jeg med i Showholdet, som vi kaldte det. Når der var fest, så ville alle pigerne danse, og fyrene så misundeligt på mig. Faktisk har jeg stået for koreografien til dansen i Brdr. Mortensens og Krummernes jul under pseudonymet Torilla Lervad.

Barndom: Leg i gården

Da jeg var barn, legede man i gårdene og ikke hjemme på værelset. Vi var bange for børnelokkere, men så dem aldrig. Gårdene var hver især deres egen lille verden, og børnene fra andre gårde var fjender, som man førte krig imod. Det var også dengang, der kom gårdsangere.

1990: Fiasko blev kult

Den eneste film, jeg har instrueret, er 'Bananen, skræl den før din nabo', og det fortryder jeg, for den kostede mig mange mio. kr. og den blev kun set af 20.000 i biograferne.

Men i dag er filmen den størte kultfilm i den danske filmbranche overhovedet, og det er det fineste, man overhovedet kan opnå. Glem alt om Bodil og Robert, hvis du har været i dén film, så er du noget i filmbranchen. Du kan ikke købe den - udover på eBay, hvor den koster 1.500 kr. Jeg foldede mig ud som en slags Steven Spielberg med en kasket med teksten: 'Shit happens'. Og det gjorde det. Jeg er blevet overtroisk, og tør ikke tage den kasket på mere - det vil sige: Jeg gjorde det en enkelt dag, og så væltede ulykkerne ned over mig.

1998

Min kone og jeg har Puk (tv.) og Maj (th.). De er i dag midt i tyverne og meget forskellige. Puk har mit temperament, som kan være voldsomt nogle gange. Puk læser master på Tisch i New York – en af verdens bedste filmskoler. Maj er i gang med en ph.d. på Copenhagen Business School.