Flere tusinde kommentarer er blevet slettet. Brugere er blevet smidt ud. Arbejdet fortsætter.

Debatten i Facebookgruppen 'For alle os, der støtter Jes Dorph og Jens Gaardbo' var nemlig gået over gevind, erkender en af gruppens moderatorer og administratorer nu.

»Vi er ikke uenige om, at det skal tages alvorligt. Der er ikke plads til truende adfærd, hvor vi skal til at politianmelde,« siger Bjarne Engelbrecht.

Siden gruppen blev oprettet i sidste uge, er den på rekordfart vokset. Pludseligt var der 45.000 medlemmer. Mange af dem meget verbale.

I første omgang takkede Jes Dorph-Petersen for støtten. Men tirsdag sagde han farvel igen. Og i den forbindelse tog han afstand til flere af de kommentarer, der florerede i gruppen.

Kommentarer, der blandt andet angreb de kvinder, hvis beretninger i TV 2's sexismeundersøgelse endte med at koste ham jobbet.

I nogle tilfælde var kommentarerne decideret truende, og omfattede kvindernes identitet.

»Jeg vil gerne gøre det klart, at jeg på det allerkraftigste tager afstand fra de her kommentarer, der er grove, tarvelige og pinlige,« forklarede Jes Dorph-Petersen tirsdag til B.T.

Jes Dorph-Petersen fotograferet på Kongens Nytorv i København.
Jes Dorph-Petersen fotograferet på Kongens Nytorv i København. Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

Bjarne Engelbrecht forstår godt tv-værtens beslutning.

»Det viser bare, at han er en fornuftig mand. Det viser dømmekraft. Det er klart, at han for det første ikke har været med til at starte gruppen, og det skal heller ikke se ud, som om det er hans orkestrering.«

»Han kan jo ikke stå på mål for truende adfærd eller nogen, der ikke synes, man skal anmelde, hvis der problemer er på en arbejdsplads.«

Hvordan kan det få lov til at løbe så løbsk?

»Ved du hvad? 45.000 medlemmer på fem dage. Der er ikke noget at sige til, at det var helt ude af hænderne på hende,« siger Bjarne Engelbrecht med henvisning til kvinden, der oprettede gruppen.

Men det er vel ikke en undskyldning?

»Det er ikke en undskyldning. Det er en forklaring,« siger han og understreger, at der naturligvis ikke er plads med truende adfærd. Derfor er der også nu sat endnu flere moderatorer ind.

Bjarne Engelbrecht har ikke kendskab til, at nogen skulle være blevet politianmeldt. Men indtil videre er 5000 kommentarer blevet slettet. Og 3000 medlemmer er blevet smidt ud.

Arbejdet fortsætter, og Bjarne Engelbrecht tør ikke love, at man er helt i mål endnu. Men man arbejder på sagen.

Har I været gode nok til at tydeliggøre formålet med gruppen, når der skrives truende kommentarer?

»Det er altid budbringeren, der skal sørge for, at modtageren forstår korrekt. Du ved som journalist, at ting kan tolkes forfra, bagfra, fra siden og så videre.«

Men har I været gode nok?

»Jeg siger det på en anden måde. Hvis jeg står overfor person og skal overbringe arbejdsopgave, har jeg ansvaret for, at modtageren forstår det. Men budbringeren kan – det ved man, hvis man har haft lidt erfaring ude i marken – komme på noget af arbejde for at blive forstået korrekt.«

»Men nej, det har vi ikke, når der har været sådanne kommentarer. Men når man tæller sammen, er det under én procent, der har været problematiske. Det er naturligvis én procent for meget.«

Bjarne Engelbrecht fortæller, at mens han taler med B.T., er tre personer i gang med at gennemgå kommentarer i gruppen. De får hjælp af Facebooks algoritmer. Men det er tidskrævende arbejde.

Selv har han onsdag brugt en halv arbejdsdag på at moderere. Natten til onsdag sov han slet ikke, fordi han tjekkede kommentarer.

Det er arbejdet værd, mener han. Gruppen har nemlig endnu ikke udtjent sit formål, som er, at hele det dansk erhvervsliv – ikke blot TV 2 – bør taget opråbet til efterretning.

Derfor afviser Bjarne Engelbrecht også, at gruppen bliver slettet.

»Arbejdet fortsætter indtil videre. Intet varer evigt. Heller ikke dette. Det er heller ikke hensigten.«

»Det skal være en vink med en vognstang, så man fremover, når man arbejder med såkaldte MeToo-sager, kan forvente et vist omfang og en konduite fra ledelsens side. Således at forstå, at hvis der sker krænkelser på arbejdspladser – og det gør der – skal det håndteres prompte. Ikke 20 år senere.«

Bjarne Engelbrecht erkender, at hvis gruppen skal gøre sig nogen forhåbninger om at blive hørt, kræver det, at tonen er i orden.

»Hvis vi vil høres, skal der være en vis anstændighed.«