Når de kongelige tvillingerne får vand i håret og deres officielle navne, sidder de fleste danskere i myldretrafikken på vej hjem. For Mary og Frederik har lagt barnedåben, så kun de færreste har mulighed for at følge med.

En helt almindelig torsdag, en halv time før fyraften (hvis man har et 9-16-job) skal tvillingerne døbes i Holmens kirke i København. Det har Mary og Frederik besluttet. Og det kritiserer hofekspert Trine Villemann nu.

- Jeg har aldrig set så tåbelig en planlægning. Kongehusets fornemmeste opgave er at sikre, at sådan en begivenhed, der er en del af rygraden i monarkiet, ligger, så flest mulige danskere kan deltage, hvis de ønsker det, siger Trine Villemann.

Både prins Christian og prinsesse Isabella er døbt på dage og tidspunkter, så danskerne havde mulighed for at følge med foran fjernsynet. Christian blev døbt en lørdag kl. 11 i 2006, og Isabella fik navn en søndag kl. 11.30 i 2007. Dengang så henholdsvis 1,9 mio. og 1,1 mio. danskere med. 

- Som det er nu, har kun folk på overførselsindkomster mulighed for at følge med. Man skulle tro, at kongehuset var ude på at marginalisere sig selv, siger Villemann.

Ønsket er givetvis at holde dåben mere privat, men det argument holder ikke ifølge hofeksperten.

- Hvis man ønsker en privat dåb, så booker man ikke Holmens kirke. Der er tale om to i arvefølgen, og så er der ikke noget, der hedder privat. Kongehuset har skudt sig selv i foden. Men til syvende og sidst er det kronprinsesse Mary, der bestemmer. Det her er i den grad en ommer, Mary. Jeg vil på det kraftigste opfordre hoffet til at kigge en ekstra gang i kalenderen og finde en anden dato, siger Trine Villemann.

Er du ked af, at de kongelige tvillinger bliver døbt på et tidspunkt, hvor næsten ingen danskere har mulighed for at følge med?

Burde kongehuset have lagt dåben en lørdag eller søndag formiddag, hvor de fleste danskere har fri og mulighed for at følge med?

Deltag i debatten under artiklen

Spørger man en anden kongehusekspert, er det derimod danskerne, der er blevet forvænt. For dronning Margrethe er døbt på en tirsdag, kronprins Frederik på en mandag og prins Joachim på en tirsdag.

- Det er Christian og Isabellas dåb, der er atypiske. Traditionen er, at en kongelig dåb lægges på en hverdag. Det er faktisk kongehuset, der har taget hensyn de to andre gange, siger Lars Hovbakke Sørensen, der er lektor i moderne historie ved Aarhus Universitet.

Han forudser også, at dåben bliver en privat begivenhed på lige fod med Isabellas dåb i 2007, hvor kun familie og venner stod på gæstelisten. I modsætning til prins Christians dåb, hvor det officielle Danmark og repræsentanter fra andre kongehuse var inviteret.

- Kongehuset vælger altid selv, hvorvidt en dåb, en fødselsdag eller lignende skal være privat. De sætter selv datoen, og de beslutter selv, hvilken kirke de ønsker at benytte. Det mest naturlige er faktisk at holde dåben privat, siger Hovbakke Sørensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hoffets kommunikationschef Lene Balleby.

Er du ked af, at de kongelige tvillinger bliver døbt på et tidspunkt, hvor næsten ingen danskere har mulighed for at følge med?

Burde kongehuset have lagt dåben en lørdag eller søndag formiddag, hvor de fleste danskere har fri og mulighed for at følge med?

Deltag i debatten herunder