Den seneste tids offentlige debat har i høj grad været påvirket af #MeeToo-kampagnen på Twitter, som sætter fokus på de krænkelser, kvinder tilsyneladende må finde sig i i hverdagen.

Men nu melder en række danskere komikere sig i koret. Mænd bliver nemlig også krænket seksuelt, fortæller de.

En af dem, der har oplevet uønskede tilnærmelser, er den 43-årige komiker Brian Mørk. I et interview med Weekendavisen fortæller han om en episode på en bar, hvor en cirka 20-årig kvinde kom hen til ham og begyndte at gnubbe ham i skridtet foran hans venner og baren øvrige gæster, fordi hun ville 'vædde med, at hun kunne give ham en rejsning'.

Også komiker-kollegaen Simon Talbot har følt, at han fik sine grænser overskredet af en fremmed kvinde.

»Engang sad jeg ved et bord sammen med min forlovede, da en kvinde lænede sig ind og begyndte at kysse mig. Jeg har oplevet, at kvinder har taget mig i skridtet og fulgt efter mig på vej hjem fra byen. Jeg har fysisk måttet skubbe kvinder væk, fordi de begyndte at kysse mig ud af det blå,« siger 31-årige Simon Talbot til Weekendavisen.

Komiker Simon Talbot.
Komiker Simon Talbot. Foto: Martin Sylvest Andersen
Vis mere

Begge komikere erkender dog, at selvom de føler sig krænkede, når kvinder udsætter dem for seksuelle tilnærmelser mod deres vilje, så er problemet ikke lige så alvorligt, som det kvinder oplever.

»Der er ikke frygt involveret, når det sker for mig. Jeg er ikke i en potentielt farlig situation, når der står en pige på 48 kilo. De fleste mænd, der gramser, er ikke voldtægtsmænd, men der er en risiko, og kvinder, der går hjem fra byen har den frygt. For mig bliver det højst akavet eller ubehageligt.«

Komikeren Brian Mørk.
Komikeren Brian Mørk. Foto: Lea Meilandt Mathiesen
Vis mere

'MeToo'-bevægelsen fik sin begyndelse i oktober, da en række kvinder stod frem og fortalte, hvordan film-produceren Harvey Weinstein havde forgrebet sig på dem. Det fik den amerikanske skuespillerinde Alyssa Milano til at opfordre kvinder til at skrive #MeToo (også mig, red.) på sociale medier, hvis de havde været udsat for seksuelle overgreb. På den måde kunne man skabe opmærksomhed om problemet samt få et overblik over, hvor udbredt det er.

Og det skulle vise sig at være ganske udbredt.

Foruden på Twitter, hvor hashtagget lynhurtigt begyndte at trende, er flere kvinder i film- og tv-branchen siden stået frem i medierne med deres oplevelser samt beskyldninger mod mænd i og udenfor branchen - blandt andet skuespiller Kevin Spacey og tidligere præsident George H.W. Bush.

Herhjemme er tidligere ansvarshavende chefredaktør for Ekstra Bladet Bent Falbert, filminstruktør Lars Von Trier samt producer Peter Aalbæk blevet anklaget for sexchikane og magtmisbrug.