Lyt til artiklen

Hælene er sylespidse og høje. Så høje, at Claes Bang havde svært ved at gå i dem. Men resten af tøjet, som den danske skuespiller bærer på forsiden af Vogue Scandinavia, er han virkelig glad for.

Også de enorme øreringe og den hvide kåbe.

»Normalt bliver jeg fotograferet i jeans og en trøje, men denne gang havde jeg lyst til at prøve noget nyt. Jeg har opholdt mig en del i Paris det sidste halve år, og her er jeg stødt på designeren Ashi. Hans ting er superflotte, de er fedt lavet, og så er de meget androgyne, og derfor foreslog jeg, at vi brugte hans ting. I det øjeblik jeg fik den hvide kappe på, kunne jeg mærke, at jeg bar mig selv på en anden måde,« siger Claes Bang, der hverken følte sig umandig eller feminin i de høje hæle.

»Men jeg tror, at jeg skulle være godt fuld, hvis jeg tog det på, inden jeg gik i Irma efter mere gløgg,« siger den danske skuespiller.

Claes Bang for Vogue Scandinavia
Claes Bang for Vogue Scandinavia Foto: Lis Kasper Bang
Vis mere

Styles i flæser


Det vakte global opmærksomhed, da sangeren og skuespilleren Harry Styles lod sig fotografere til forsiden af Vogue som den første mand nogensinde.

Flere kritiserede, at Styles bar en lyserød kjole med flæser, fordi det gjorde ham »umandig«. Også skuespilleren Billy Porter har flere gange vakt opsigt ved at optræde på den røde løber iført store kjoler eller høje hæle.

Amerikanske Billy Porter skuffer sjældent på den røde løber. Her ankommer han til uddelingen af filmpriserne Golde Globe Awards i januar 2020 iført hvid jakke og skørt designet af Alex Vinash. »This is a standing look, not a sitting look,« sagde Porter til modebladet Bazar.
Amerikanske Billy Porter skuffer sjældent på den røde løber. Her ankommer han til uddelingen af filmpriserne Golde Globe Awards i januar 2020 iført hvid jakke og skørt designet af Alex Vinash. »This is a standing look, not a sitting look,« sagde Porter til modebladet Bazar. Foto: Jordan Strauss/AP/Ritzau Scanpix (arkiv)
Vis mere


»Mit mål er at være et stykke politisk kunst hver eneste gang, jeg deltager i noget,« har Porter sagt om sit tøjvalg.

Helt så radikal er Claes Bang dog ikke.

»Da Ashi kom med de der enorme øreringe, tænkte jeg: ‘Nu bliver det godt nok bizart’. Men Ashi designer både til mænd og kvinder, og jeg tænkte nok, at den der blanding af det maskuline og det feminine ville blive læst som en kommentar til det.«

Er det en kommentar?

»Der er ikke en slags nu-vil-jeg-gerne-forsøge-at-sige-noget. Jeg er ikke specielt optaget af mode, men jeg er sygeligt forfængelig, så jeg vil gerne se smart og pæn ud. Det bliver der nok brugt flere penge på, end sundt er. Men helt generelt synes jeg, at folk skal gøre det, de har lyst til. Jeg synes ikke, at vi skal være begrænsede af, hvad andre mener, at man kan tage på.«

Den hvide kåbe er en af Claes Bangs egne favoritter fra Ashis kollektion. »Jeg er ikke specielt optaget af mode, men jeg er sygeligt forfængelig,« siger den 55-årige skuespiller.
Den hvide kåbe er en af Claes Bangs egne favoritter fra Ashis kollektion. »Jeg er ikke specielt optaget af mode, men jeg er sygeligt forfængelig,« siger den 55-årige skuespiller. Foto: Lis Kasper Bang
Vis mere

Hvordan vil du selv beskrive dit look på billederne?

»Jeg synes, at de er blevet sindssygt flotte. Jeg havde det, som om jeg var med i et sci-fi-eventyr eller en fremtidsfantasi. Noget af håret og de smykker, jeg har på ørene, får mig til at ligne prinsesse Leia fra 'Star Wars'.«

Følte du dig feminin eller umandig?

»Overhovedet ikke. Tøjet er bare enormt skulpturelt og luftigt. Det var sjovt at have på, men om jeg ville være modig nok til at spankulere ned ad Strøget i de hæle, det ved jeg ikke«.

Er der noget af tøjet, du kunne finde på at gå med til daglig?

Billederne til Vogue er taget af Claes Bangs hustru, Lis Kasper Bang.
Billederne til Vogue er taget af Claes Bangs hustru, Lis Kasper Bang. Foto: Lis Kasper Bang
Vis mere

»Den hvide kappe er nok min yndlingsgenstand. Den er virkelig flot. Men altså, jeg tør kun købe hvidt tøj, hvis det kan blive kogevasket. Ellers får jeg det plettet på et øjeblik.«

Claes Bang er netop nu i gang med at indspille filmen »Det Stockholmske Blodbad«, hvor han spiller kong Christian 2. Også her spiller kostumerne en stor rolle, fortæller han.

»Der er en sjov historie om Jack Nicholson og Harry Dean Staton. Stanton spillede en rolle, han var ret træt af. Da han sagde det til Nicholson, svarede han, at han bare skulle være sig selv og lade kostumet spillet rollen. Det lyder næsten dumt, men det er jo sandt nok. Men kan godt få noget tøj på, som instrumenterer en så heftigt, at det åbner for alt muligt andet«.

Er du så den nye Harry Styles?

»Når jeg ser billederne, tænker jeg mere, at jeg kunne være Harry Styles' onde onkel …«

Denne artikel er skrevet af Berlingske.