Her ses Linkoban.
Her ses Linkoban. Foto: Betina Garcia

Torsdag gik den dansk-vietnamesisk-kinesiske rapper Linkoban bort efter halvandet års kamp mod kræften, som hun fik diagnosticeret i oktober 2014. Her kommer en del af rapperens livshistorie, som hun delte i et interview i oktober sidste år.

Ling Ly var Linkobans borgerlige navn.

Den 30-årige rappers korte liv var præget af kampe - allerede fra før hun blev født i 1985 i Danmark. I et interview med Radio24Syv fra oktober sidste år fortalte hun, hvordan hendes forældre tog den lange og farlige tur i fiskebåd fra Vietnam til Danmark i 1979. Her var Ling Lys mor gravid med en storebror, der blev født og gik bort på vejen til Danmark. Forældrene var blandt de første vietnamesiske flygtninge, der tog turen til Danmark. Og det var langt fra alle, der overlevede den hårde tur. Forældrene har berettet, at de passagerer, som gik bort på vejen til Danmark, blev kastet over bord - for ellers ville de jo rådne.

Suspekt, fredagsrock, Tivoli

Interviewet blev foretaget af vennen Emil Simonsen, som de fleste danskere nok bedre kender som rapperen 'Klamfyr' eller 'Orgi-E' fra Suspekt. De talte blandt andet om Linkobans opvækst på vestegnen i Storkøbenhavn.

Linkobans forældre åbnede en kinagrill på Brøndby Strand, der blev så populær, at de endte med at skifte Ishøj ud med Hellerup. Men barndommen var langt fra let for den nu afdøde sangerinde. Hun tilbragte mange timer af barndommen på en madras på toppen af kinagrillens kummefryser i et lagerrum. Begge forældre gik nemlig meget op i at tjene penge, så de kunne forsørge familien. Det medførte, at den kun fem år ældre storebror nærmest agerede værge for hende, da hun var fire år - han var ni år. Den gang var danskerne ifølge Linkoban generelt bedre til at tage mod flygtninge. Der var en anden form for velvilje.

"Skrub hjem til dit eget land, din lille kinaluder"
Rent udseendemæssigt var hun selvsagt meget let at få øje på i folkeskolen. Det var også en af grundene til, at hun fik et klassisk dansk navn af sine forældre i ti års fødselsdagsgave. Forældrene gjorde meget for, at familien skulle integrere sig i det danske samfund, og der spillede Linkobans danske navn, Camilla, ind. Det var dog ikke noget, hun selv brugte.

Forældrene brugte meget tid på at fortælle, at Linkoban skulle være meget taknemmelig for at bo i et land som Danmark, men samtidig holde fast i sine asiatiske rødder.

Linkoban

I 2004 udgav hun digtsamlingen 'Lille luder', der blandt andet var inspireret af folkeskoletiden, hvor "skrub hjem til dit eget land, din lille kinaluder" ofte blev sagt. Det førte til et job som tekstforfatter på et reklamebureau.

»Jeg har de her fucked up celler, der vil slå mig ihjel«
Det musiske gennembrud kom i 2013 med albummet 'Ox', som Linkoban udgav, efter hun havde tilbragt et år i London, hvor hun ikke just levede et luksuriøst liv. Linkobans største kamp ventede dog forude. I oktober 2014 fik hun konstateret kræft.

Hun opdagede symptomerne på den forfærdelige sygdom, mens hun spillede en koncert i Barcelona. Her fik hun meget ondt i maven, da hun crowdsurfede på publikum.

BM

Da interviewet med Radio24Syv blev sendt, havde Linkoban kæmpet mod den forfærdelige sygdom i et års tid - med hårde og omfattende stråle- og kemobehandlinger. Men de danske læger kunne ikke gøre mere for hende. Derfor var følgende udmelding måske en smule overraskende:

BM

»Jeg har de her fucked up celler, der vil slå mig ihjel. Det er noget lort. Men når jeg ser tilbage på det her sidste år, så må jeg ærligt konstatere, at det har været et af de bedste år i mit liv. Det er nogle helt andre 'goggles', man får på,« sagde hun i interviewet, der blev sendt på Radio24Syv.

Musikeren, der formåede at se det positive i en meget dårlig situation, forklarede, at hun fokuserede meget på at få mest ud af hver eneste oplevelse og relation til venner, familie og kæreste. For hende betød det meget, at hun ikke lod sygdommen vinde. Hun skulle vise både den og omverdenen, at hun stadig var Linkoban, at hun stadig var Ling Ly, der kunne leve, lave musik og være gældende. Det var hendes budskab til andre kræftramte, at selvom man er syg, så er man nødvendigvist ikke svag.

BM

Det fik Linkoban også bevist, da hun i oktober 2015 udgav et nyt nummer 'Hide the Dirt'. I slutningen af november stod flere af hendes kolleger - deriblandt Suspekt, Jooks, AVAVAV og Benal - på scenen i Pumpehuset i København for at spille en støttekoncert i Linkobans navn. Lidt mere end 160.000 kroner nåede at blive indsamlet. Pengene skulle gå til Linkobans 'aggressive' kræftbehandling i Tyskland. hvor en enkelt konsultation koster omkring 35.000 kroner.

Under hele behandlingsforløbet har Linkoban været meget åben omkring sine oplevelser, som hun har delt med fans og venner på Instagram.

Torsdag 18. februar gik hun bort.

»Vi takker jer alle inderligt for jeres kærlighed og støtte til Ling. Det har betydet så meget for hende og alle os omkring hende. Hun var en skinnende stjerne og et utroligt menneske, og vi håber, at I vil stå sammen med os og værdsætte hendes minde og lade hendes musik fortsætte med at leve,« lød beskeden fra Linkobans officielle Facebook-side.

Du kan høre hele det 55 minutter lange interview med Linkoban ved at klikke her.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.