Sangeren og sangskriveren Anne Dorte Michelsen er kommet i uvejr, efter hun skrev en statusopdatering omkring David Bowie.
Sangeren og sangskriveren Anne Dorte Michelsen er kommet i uvejr, efter hun skrev en statusopdatering omkring David Bowie. Foto: Marie Hald

Den danske sangerinde Anne Dorte Michelsen kom ud i et socialt medie-stormvejr på Facebook, efter hun skrev en statusopdatering i kølvandet på David Bowies død mandag 11. januar. Og nu har hun slettet alle sine tre opdateringer omkring David Bowie.

»Al min respekt til David Bowie, hans værk og betydning. Når det er sagt, har de senere dages dækning af kunstneren 'Nr 2 efter Beatles' som det er blevet sagt - fuldt ud demonstreret den hvide, intellektuelle mands totale dominans i vores hjemlige musikkritik. Tydeligvis har Bowie haft enorm indflydelse hos dette segment. Lad mig gøre opmærksom på at David Bowie ikke figurerer opå listen over de 50 bedste sælgende albums i verden. Til sammenligning har den sorte kvinde Whitney Houston 2 albums på listen, som Michael Jackson i øvrigt topper

ADM

Ovenstående opdatering forfattede Anne Dorte Michelsen på dagen, hvor det blev offentliggjort, at den britiske musiker David Bowie var gået bort efter et 18 måneder langt kræftforløb. Opdateringen affødte en heftig debat, hvor flere klart mente, at det var upassende at skrive det på dagen, hvor det blev offentliggjort, at musikeren var sovet ind. Flere mente også, at det var underligt, at Anne Dorte Michelsen hev racekortet frem.

Sangerinden gav udtryk for, at hun var lidt chokeret over nogle folks voldsomme reaktioner. Hun lavede efterfølgende en uddybende statusopdatering, hvor hun startede med at skrive følgende:

»Der er mange der har reageret på mit indlæg om David Bowie med en hvis bestyrtelse. Og taget ud af sammenhængen, er det måske også svært at forstå, at jeg pludselig kan have noget imod at manden mindes og hyldes. Det har jeg heller ikke. Men et helt liv med og i musikbranchen har vist mig, hvordan den hvide, intellektuelle, mandlige kunstner kanoniseres igen og igen på bekostning af andre, køn, racer og musikalske tilgange.«

BT 1-6 ANNE DORTE MICHELSEN

Hun kommer derefter ind på, at i forbindelse med Bowies nye album, at der har været en 'forherligelse, af alt hvad manden har rørt ved, der ikke levner plads for en mere nuanceret relfektion over hans eftermæle'. Anne Dorte Michelsen skriver, at det er en af grundene til, at hun må gå 'linen ud for mit synspunkt'.

Men sagen stopper ikke her. For der gik ikke lang tid, før sangerinden kendt fra 'Tøsedrengene' skrev:

»Hej igen. Får at vide at min situationsfornemmelse er dårlig. Det kan sgu godt være, det er rigtigt. Så jeg lægger den ned her. Og mindes Bowie og glemmer anmelderne. kys herfra«

Anne Dorte

Og sent tirsdag aften var de tre foregående og meget debatterede opdateringer forsvundet fra Anne Dorte Michelsens Facebook-side. Dertil fulgte en forklaring om, at hvorfor de var væk.

»Da jeg oplever at min statusser om David Bowie genererer flere misforståelser og vrede end dialog og debat, og jeg desuden ikke længere kan følge dem fra mit lille primitive hotel i Portugal uden Wifi, vælger jeg at slette dem.«

Tirsdag forklarede hun til BT, at opslaget altså ikke handlede om den for nogen legendariske musiker, men om anmeldernes store og 'unuancerede' ros af den 69-årige brites, efter han udkom med albummet - Blackstar:

»Folk bliver kede af det, fordi de synes, jeg kritiserede David Bowie, og jeg vil gerne medgive, at jeg godt kunne have ventet lidt. Jeg er ked af, at jeg fyrede det af lige den dag, han døde,« sagde hun til BT.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.