Lyt til artiklen

Mens aktiekurserne rasler ned, så har den dansk-schweiziske mangemillionær Lars Tvede scoret et af sit livs hurtigste fortjenester.

Han forudså det store kursfald på de internationale markeder i tide og har efterfølgende tjent godt på aktiespekulationer. Og det var der en særlig grund til.

»Da jeg vågnede den 21. februar, tog jeg min telefon og læste emails, og så var der to, jeg faldt over. Den ene var fra Bank Credit og den anden fra Goldman Sachs. Det var nogle vidtgående og meget seriøse analyser. Og begge handlede om det samme emne,« fortæller Lars Tvede, der til dagligt er bosat i Schweiz.

De to analyser handlede om coronavirussen. Lars Tvede havde, ligesom store dele af den økonomiske verden, indtil da ikke været bekymret, men det blev han.

Lars Tvede er i dag gift med Pernille Vermund. Hun er er dog ikke en ligeså habil skiløber som ham, afslører han.
Lars Tvede er i dag gift med Pernille Vermund. Hun er er dog ikke en ligeså habil skiløber som ham, afslører han. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

»Jeg gik fra at være ikke-bekymret til at være voldsomt bekymret på cirka fem minutter,« fortæller han.

Ifølge analyserne var coronavirussen nemlig ikke bare at sammenligne med en influenza. Den var meget værre.

Og hvis man satte det op mod, at man samtidig havde den længstvarende stigning på aktiemarkedet, man nogensinde havde målt, så blev Tvede bekymret.

»Hvis der i sådan en situation er noget, der går galt, så har folk psykologisk ret let ved at sælge. For selv hvis de sælger lidt for sent, så har de stadig nogle ret store fortjenester,« forklarer Tvede.

Lars Tvede har i mange år haft en skihytte i Verbier. Han er vild med at stå på ski.
Lars Tvede har i mange år haft en skihytte i Verbier. Han er vild med at stå på ski. Foto: Privatfoto
Vis mere

Han tog derfor en resolut beslutning.

»Jeg valgte at sælge alle mine aktier,« fortæller han. Han vil dog ikke vil afsløre, hvor mange penge han havde aktier for.

Men det var hans ageren derefter, der gav ham 'hans livs hurtigste fortjeneste'.

»Jeg tænkte, at det her er altså noget. Denne her gang er det altså ulven, der kommer. Det er alvorligt, og man skal forstå det. Med nerverne uden på tøjet begyndte jeg at handle short,« forklarer han.

At handle ‘short’ er en aktiespekulation, hvor man spekulerer i faldende aktiekurser. Man låner aktier, som man sælger på børsen. Senere tilbagekøber man aktierne til faldende priser, og så har man tjent på handlen.

Tvedes aktiespekulation gik over al forventning.

»Jeg har fået et afkast på over 100 (procent. red.). Det er på de penge, som jeg har investeret i det,« siger han.

Han er ikke meget for at oplyse, hvor meget han har tjent på den hurtige fortjeneste, men bekræfter dog, at der tale om millioner.

Lars Tvede har tjent penge under coronakrisen.
Lars Tvede har tjent penge under coronakrisen. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Selv om det er gået godt, er showet dog slut for Tvede nu.

Han har lukket alle sine korte aktiespekulationer.

»Nu vil jeg ikke spekulere i kursfald længere,« siger han.

Selv om aktiemarkedet virkelig har fået tæsk de seneste dage som følge af den frygtede smitte, så er Lars Tvede dog ikke særligt bekymret for verdensøkonomien på sigt.

»Jeg tror helt klart, at det værste er overstået. Det her er ikke som i 2008. Det her er udelukkende coronakrisen, der skaber aktiefald og recession. Men coronakrisen går jo væk,« siger Tvede.

Han henviser til videnskaben, der har anslået, at coronaepidiemien topper omkring maj, at den muligvis går væk til sommer, samt at der vil være vacciner til  næste år.

»Jeg er bekymret for sygdommen corona, men jeg er ikke så bekymret for aktiemarkederne lige nu. Og jeg er ikke så bekymret for økonomien på lang sigt. Jeg tror, vi taler om 1-3 kvartaler med recession og så noget smaddergodt bagefter,« lyder det fra den kendte erhvervsmand.