Han er den sjove mand, der fra scenen fyrer den ene joke af efter den anden, så salen ligger flad af grin. Men i de sidste fire år har komikeren og stand-upperen Thomas Wivel manglet lidelsesfæller at tale med i kampen for at holde sig ædru. Derfor har han nu meldt sig ind i AA.

For fire år siden lå komikeren og stand-upperen Thomas Wivels liv i ruiner efter en barsk skilsmisse. Dengang indså han at hans liv var en longdrink af konstant jagt på jobs, sene nætter, for meget fastfood. Og sjusser. Masser af sjusser. Men da han blev skilt, besluttede han at retænke hele Thomas Wivel. Og første skridt var at stoppe helt og fuldstændigt med at drikke alkohol.

Siden har den i dag 50-årige komiker, der flere gange har leveret bidrag til ‘Svikmøllen’ og har medvirket i Vild med dans og var nær ven af afdøde Jan Monrad, holdt sit løfte til sig selv. Han har helt uden hjælp ikke rørt så meget som en dråbe alkohol siden den 27. oktober 2013.

Men i denne uge mødte han for første gang op til et AA møde i Eliaskirken på Vesterbro i København. Her fik han højtideligt overrakt AAs fire års symbolladede mønt for at have holdt sig ædru lige så længe.

Men hvorfor melde sig ind i AA nu, efter du selv at have klaret skærene så længe?

Komiker Thomas Wivel.
Komiker Thomas Wivel. Foto: Sophia Juliane Lydolph
Vis mere

»Det er gået op for mig, at det sværeste har været, at jeg ikke har kunnet tale rigtigt med nogen om mit eget misbrug og de psykiske problemer, jeg efterfølgende har haft, fordi det kan man ikke forlange at folk skal kunne forstå, hvis de ikke selv har været igennem det«, fortæller Thomas Wivel åbenhjertigt til BT.

For selv om det stadig er et tabu, at man har et alkoholmisbrug, har Thomas Wivel for længst gjort op med sig selv, at han vil være åben om sit tidligere misbrug. Derfor lagde han også et billede af den symbolske mønt på sin facebookside efter at have været til det første møde i AA.

»Det er også en måde at få mig til at comitte mig selv på. Det er også derfor, jeg er så åben omkring mit misbrug af alkohol, for så føler jeg, at der er et større krav til mig selv. Og hvis jeg kan bruge den platform og stemme, jeg har, til at inspirere andre, synes jeg, det er smukt«, lyder det fra stand-upperen, der er far til fire børn fra to tidligere forhold, men som i dag er single.

I dag er han så langt i sit forløb for at forblive ædruelig, at trangen til at drikke ikke længere udgør et problem for manden, der ellers gennem årene har nippet mange gin og tonics sammen med kollegerne i stand up branchen efter tæppefald.

»Jeg er meget afklaret med, at jeg ikke skal have alkohol ind i mit liv igen. Men jeg har også lyst til at dele min historie i et fora, der forstår mig, hvor man ikke behøver at holde sig tilbage eller skamme sig over sit forløb”, forklarer komikeren.

Han lægger ikke skjul på, at hvor positivt overrasket han er blevet over mødet med ligesindede i kirken på Vesterbro, hvor AA holder møder. Også selv om man bruger ritualerne: ‘Hej jeg hedder Thomas, jeg er alkoholiker og salen hilser tilbage.

»Jeg er meget forundret over den velformulerethed, der er til stede. Der er også en opløftet stemning, og så kan jeg godt lide den opbakning, der er til alle. Så det har virkelig været en god start, hvor jeg er gået opløftet fra de to møder, jeg har deltaget i i denne uge«, lyder det med tilfredshed Thomas Wivel.