Torsdag fik Danmark en ny kulturminister.

Efter en langstrakt kritik af kulturens forsvindende lille rolle under valgkampen, videregav socialdemokraten Ane Halsboe-Jørgensen torsdag morgen kulturministerposten til Moderaternes, Jakob Engel-Schmidt, der ved overrækkelsen af sin første ministerpost fortalte, at han er fan af Lyngby Boldklub og vil være minister for »dannelse, demokrati og det, danskerne laver, når de ikke går på arbejde.«

Det er ellers ikke sin kulturelle baggrund, den tidligere Venstre-politiker og forretningsmand er mest kendt for. Tværtimod sidder det stadig på Jakob Engel-Schmidt, hvordan han i 2018 måtte forlade politik, efter han var blevet taget i at køre bil i kokainpåvirket tilstand.

Men både regeringsgrundlaget og Moderaternes valgprogram lover en meget ambitiøs kulturpolitik – så hvad siger kulturlivet selv til den nye minister? Se de kendte kulturpersonligheders svar herunder.

Jim Lyngvild, designer og tv-personlighed.
Jim Lyngvild, designer og tv-personlighed. Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Designer og tv-personlighed Jim Lyngvild

Jim Lyngvild kalder det »forfriskende« med en kulturminister fra erhvervslivet, der kan »tænke kreativt i forhold til forretning«. Han håber, at Jakob Engel-Schmidt vil have et bredt perspektiv på kulturen, der kan tælle alt fra »Svanesøen og Beethoven« til »fodbold og fadbamser«.

Og nu hvor ministerdebutanten har udstået sin straf, er designeren »egentligt ret ligeglad med, at han har kørt narkokørsel«. Særligt nu, hvor han ikke – som sin forgænger – også skal være minister for kirken.

»Det der englestøv kan han lægge på hylden. Selvfølgelig skal man efterleve lovene, men jeg har intet problem med, at vores kulturminister har levet et liv.«

Peter Aalbæk Jensen, filmproducent og manuskriptforfatter.
Peter Aalbæk Jensen, filmproducent og manuskriptforfatter. Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

Filmproducent Peter Aalbæk Jensen

Også Zentropa-filmmanden Peter Aalbæk Jensen er positivt stemt overfor den nye kulturminister, som han håber vil føre en mindre elitær kulturpolitik.

»For mig betyder det ikke noget, at han ikke er kendt i kulturlivet i forvejen. Nærmest tværtimod synes jeg, at det er en fordel, at det ikke er en, der tilhører kultureliten, men er en mand af folket med interesse for det folkelige. Så han er nok en bedre repræsentant for folket.«

Ifølge den 66-årige filmmand, kan Jakob Engel-Schmidts kokainskandale tilmed gavne ham.

»Jo flere skrammer, des bedre har jeg altid ment. Moralister gør langt mere skade.«

Andreas Bo Pedersen, komiker og skuespiller.
Andreas Bo Pedersen, komiker og skuespiller. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Komiker Andreas Bo

Andreas Bo er umiddelbart positivt stemt for den nye kulturminister.

»Tvivlen må komme den anklagede til gode, indtil vedkommende har bevist sig selv inkompetent,« tilføjer den 55-årige komiker.

Han mener ikke, at Jakob Engel-Schmidts blakkede fortid og brud med politik har nogen betydning for hans nuværende job som kulturminister.

»Hvis kontakt med euforiserende stoffer diskvalificerer al fremtidig virke, så vil vores fremtidige kulturudbud bestå af to mimere fra Tørrerøvelse. Selv røg jeg hash to gange i gymnasiet, og jeg husker ærlig talt ikke, om jeg cyklede hjem nogle af gangene.«

Asger Aamund, erhvervsleder og debattør.
Asger Aamund, erhvervsleder og debattør. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Forretningsmand og debattør Asger Aamund

»Selvom jeg ikke altid har været enig med ham, synes jeg, man skal byde ham velkommen tilbage på den politiske scene, hvor han har gjort et stort arbejde tidligere.«

Således siger Asger Aamund om den nye kulturminister, der har vundet indpas hos ham tidligere ved at være »engageret og passioneret«. Der er brug for »en god politisk leder«, mener den 82-årige erhvervsmand, også selvom erfaringen ikke kommer fra kulturlivet.

Heller ikke Asger Aamund synes, man skal dømme Jakob Engel-Schmidt for hans tidligere kokainmisbrug – eller hans kørsel med kokain i blodet, som han »har udstået det, han skulle for«.

»Jeg mener ikke, han har været involveret i en skandale. Jeg hører til dem, der mener, folk selv må bestemme, hvad de vil fylde sig med,« slår den 82-årige forretningsmand fast.

Lyt til B.T.s nye podcastserie 'Copenhagen Narcos', som handler om Danmarks største narkosag: