En fem år gammel sag fik torsdag sin afslutning i Østre Landsret, da det blev afgjort, at sundhedseksperten Christian Bitz sammen med grossisten F&H A/S har krænket keramikeren Kasper Würtz' ophavsret.

Kasper Würtz har ment, at Christian Bitz' stel, der blev lanceret i 2015, var lidt for inspireret af et stel, som keramikvirksomheden K.H. Würtz havde lavet.

Christian Bitz og F&H er trods afgørelsen stadig helt uforstående overfor beskyldningerne – og Østre Landsrets beslutning.

»Vi har naturligvis ikke kopieret noget som helst, for det pågældende stel bunder i en keramiktradition, der har flere hundrede år på bagen, og jeg forstår på ingen måde, hvordan retten har nået denne dom,« lyder det fra Christian Bitz i en skriftlig meddelelse til B.T.

Ligner det her service lidt for meget hinanden? Foto: Christian Bitz
Ligner det her service lidt for meget hinanden? Foto: Christian Bitz
Vis mere

»Vi vil nu nærlæse dommen, inden vi tager stilling til, hvad vi vil gøre i den videre sag.«

Dommen er blot endnu et kapitel i den efterhånden langstrakte sag.

I 2016 forsøgte Kasper Würtz således at få et midlertidigt forbud mod salg af Bitz' spisestel, men det blev i første omgang afvist af Sø- og Handelsretten. Senere samme år anlagde Kasper Würtz hovedsagen mod Christian Bitz og F&H.

Den sag faldt der dom i sidste år, og det er den dom, som Østre Landsret nu har stadfæstet.

Det er blandt andet dette billeder, der er blevet brugt i retten til at vise lighederne mellem de to stel. Her er Kasper Würtz' og Christian Bitz' produkter blandet sammen.
Det er blandt andet dette billeder, der er blevet brugt i retten til at vise lighederne mellem de to stel. Her er Kasper Würtz' og Christian Bitz' produkter blandet sammen.
Vis mere

Som følge af landsrettens dom skal Christian Bitz destruere det lager af keramik, som ligner Würtz' til forveksling. Han er også blevet pålagt at fjerne alle henvisninger til de krænkende produkter fra sine Instagram- og Facebook-profiler.

Det er kun dele af stellet, der krænker den ophavsretlige beskyttelse.

Andre dele af stellet har et tilpas anderledes udtryk – for eksempel med blank glasur i stedet for mat. Derfor er denne del ikke en krænkelse, lyder det i både landsrettens og Sø- og Handelsrettens afgørelser.

»Vores stel er originalt udviklet, og alle, der har tallerkenerne ved siden af hinanden, vil kunne se, at der er væsentlige forskelle, så jeg er dybt uforstående over for Østre Landsrets dom, som vi nu skal have nærlæst,« lyder det fra Christian Bitz.