»Jeg synes, det grænsede til det ondskabsfulde.«

Sådan lyder det fra tv-vært Cecilie Beck, når hun skal sætte ord på, hvad hun tænkte, da hun i første omgang læste en klumme i Berlingske om tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts påklædning.

Klummen er skrevet af erhvervsjournalist Birgitte Erhardtsen, og den har affødt mange reaktioner. I klummen kunne man blandt andet læse en sammenligning af Helle Thorning-Schmidt og den nuværende statsminister.

»Mette Frederiksen og Barbara Bertelsen (Statsministeriets departementschef, red.) er et helt andet sted. De passer deres arbejde og har formentlig slet ikke tid til alt det hurlumhej med hår og matchende tasker og sko, der skal til, hvis man vil ligne en mannequin hver dag,« lød det.

Journalist og studievært Cecilie Beck vil gerne give sin mening til kende i sådan en debat her, fordi den er vigtig og så er den tværpolitisk, lyder det fra hende.
Journalist og studievært Cecilie Beck vil gerne give sin mening til kende i sådan en debat her, fordi den er vigtig og så er den tværpolitisk, lyder det fra hende. Foto: Emil Helms
Vis mere

Og en af de mange, som tog bladet fra munden, efter klummen blev udgivet, var altså Cecilie Beck.

Det skete blandt andet i 'Aftenshowet' mandag aften, hvor journalisten ikke lagde skjul på, at hun syntes Birgitte Erhardtsens pointe ramte ved siden af målet.

»Jeg er bare nødt til at sige, at hvis man lader sig provokere så meget af noget, nogen andre mennesker gør, som ikke skader nogen, så ville jeg nok prøve at kigge lidt ind i mig selv,« lyder det fra Cecilie Beck i programmet. Hun slutter af med konklusionen:

»Den klumme handler om Birgitte Erhardtsen. Den handler ikke om Helle Thorning-Schmidt.«

Efter programmet blev sendt, har Cecilie Beck høstet stor ros for sine kommentarer. Blandt andet fra to helt centrale personer.

Arkivfoto af  Birgitte Erhardtsen, der har vakt stor opsigt med sin klumme om Helle Thorning-Schmidt og hendes påklædning.
Arkivfoto af  Birgitte Erhardtsen, der har vakt stor opsigt med sin klumme om Helle Thorning-Schmidt og hendes påklædning. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Den ene er tv-vært Sofie Linde, som startede en kæmpe MeToo-bølge i sensommeren sidste år, og den anden er Helle Thorning-Schmidt selv.

Sofie Linde sender emojis i form af klappende hænder i retning af et klip med Cecilie Beck i 'Aftenshowet'. Et opslag, som Helle Thorning-Schmidt så efterfølgende har delt.

»Jeg tænker faktisk, at det viser for dem begge, at uanset hvor langt man er kommet, så har man brug for støtte,« siger Cecilie Beck til B.T. og tilføjer:

»Det gør mig bare mere glad for, at jeg gjorde det.«

Arkivfoto af den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, som Erhardtsen altså mener, havde skånet sig selv for meget, ved at være klædt anderledes.
Arkivfoto af den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, som Erhardtsen altså mener, havde skånet sig selv for meget, ved at være klædt anderledes. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Cecilie Beck understreger, at der er to ting, hun mener, der er grundlæggende galt med klummen fra Birgitte Erhardtsen.

Det ene er det menneskelige. Hun synes, tonen grænser til det ondskabsfulde. Derudover er der det principielle i sagen.

»Jeg synes, det er fuldstændigt absurd, hvis vi alle skal gå og underlægge os normer, som folk som Birgitte Erhardtsen sætter op,« fortæller tv-værten til B.T.

En tv-vært, der desuden understreger, at Helle Thorning-Schmidt aldrig i hendes øjne har skilt sig ud på grund af sin påklædning.

Sin kritik og kommentar til klummen kom Cecilie Beck i første gang med, da hun 12. februar skrev, at synspunkterne virkede til at komme fra en fra middelalderen.

Nu forklarer journalisten, at det var meget spontant, at hun reagerede på Berlingskes klumme.

»Jeg var bare decideret overrasket over det, der stod i den klumme. Jeg ved jo godt, at der er folk derude, som har de holdninger, men at det skulle komme fra en person, som har et direkte talerør i den offentlige presse, kom bag på mig.«

Nu håber den 50-årige vært, at de dage, hvor vi dømmer hinandens ydre, er ved at være ovre.

»Så tag dog at kigge på menneskets kvalifikationer,« lyder opfordringen.

B.T. talte med Bigitte Erhardtsen, kort efter klummen kom ud, hvor hun sagde, at hun tog kritikken op til overvejelse.

Birgitte Erhardtsen slog i den forbindelse fast, at når hun skriver, som hun gør, er det ikke for at bestemme, hvordan nogen skal gå klædt.

»Hun blev kaldt Gucci-Helle og Barbie, og det, synes jeg, var ærgerligt for hende. Hun var en dygtig politiker, som gennemførte fornuftige reformer, og hvorfor skal en del af fokus fjernes fra det på grund af hendes påklædning?«

Se resten af hendes uddybende svar i faktaboksen længere oppe i artiklen.