Jeg vejede 156 kilo før operationen og tabte 60 kilo på syv måneder.

Hvorfor har du skrevet en kogebog til folk, som har fået en fedmeoperation?

- Fordi jeg opdagede, da jeg selv skulle have en gastric bypass-operation, at der ikke fandtes ret meget information om det. Så bogen er både tænkt som inspiration, inden man beslutter sig for at få operationen, og som praktisk hjælp efter en operation. Det er enormt vigtigt, at man ved, hvordan ens liv bliver ændret efter en operation, og at man mentalt er klar til det.

Hvordan har dit liv ændret sig efter operationen?

- Jeg vejede 156 kilo inden operationen og tabte mig 60 kilo på syv måneder efter operationen. Men der er meget andet som ændrer sig. Jeg kan næsten ingenting spise, men føler heller ikke sult.

Til frokost spiser jeg tre kvarte stykker rugbrød - ikke halve - kvarte. Det kan være svært at få næring nok, når man ikke kan spise ret meget, og man skal spise piller hele livet, fordi maven ikke længere er i stand til at optage vitaminer.

Har du haft komplikationer efter operationen?

- Jeg har aldrig været så syg, som jeg har været efter operationen. Jeg har været indlagt tre gange. To gange med blødende mavesår og en gang med brok.

I den seneste uge har jeg været indlagt og var ved at dø af et blødende mavesår, men mavesåret skyldes nok mere mit meget stressede liv end selve operationen.

Men man skal være forberedt på, at operationen også kan give komplikationer. Mange får jo også store problemer, fordi de har en masse overskydende hud, efter de har tabt sig. Jeg har været heldig, at min hud trak sig med ind, da jeg tabte mig.

Hvordan tacklede du at skulle leve et helt anderledes liv, hvor mad spillede en helt anden rolle?

- I begyndelsen var det jo spændende. Så jeg gik meget op i, hvilken mad jeg kunne spise. Det er ikke alt mad, man kan tåle. Meget fed mad giver mig kvalme. Og kød har jeg det også svært med. Jeg vil hellere spise fisk og skaldyr. Men når nyhedsværdien er forsvundet, kan det være svært at bevare gejsten over det nye liv.

Hvordan viser det sig?

- Når man er madmisbruger, som jeg har været, for det er et misbrug, så har man ofte en tendens til også at misbruge andre ting. Og det skete i den grad for mig.

Jeg har ellers ikke røget i 25 år, men pludselig begyndte jeg at ryge 80 smøger om dagen. Og jeg havde røget 100, hvis jeg havde kunnet nå det. Det var helt vildt. Det gjorde jeg i 3-4 uger, og så stoppede jeg igen.

I en periode drak jeg mig fuld hele tiden. Og man bliver meget hurtig fuld efter en gastric bypass-operation, men jeg drak alt, hvad jeg kunne. Det stoppede jeg også med.

I dag drikker jeg 40 kopper kaffe om dagen. Operationen er jo i maven og ikke i hovedet, så man skal gøre sig klart, at lysten til at misbruge stadig er der. Man finder bare noget andet at misbruge, på den måde er summen af ens laster konstant.

Hvad er dit råd til andre som overvejer at få en gastric bypass-operation?

- Man skal sætte sig ind i, hvad det betyder for ens liv at få sådan en operation. Og man skal forstå det. Det nytter ikke noget, at fortsætte sit gamle liv. Mange udefra tror, at sådan en operation er det lette valg, men det er det ikke. Det er den sidste løsning.

Har du på noget tidspunkt fortrudt, at du har fået operationen?

- Nej. På trods af, at jeg har været meget syg flere gange siden operationen, så ville jeg ikke gøre det om. Inden operationen gav min læge mig et år mere at leve i, hvis jeg ikke gjorde noget. Så jeg har ikke fortrudt det.