Der er dyb sorg på Valdemars Slot. Lensbaronesse Molise Iuel-Brockdorff fortæller om en forgæves kamp mod kræften, vreden mod sygehuset og familiens afsked med lensbaron Niels Iuel-Brockdorff

»Vi er i dyb sorg. Jeg ville gerne have haft ham i minimum ti år mere, men det fik jeg ikke lov til.«

Sådan lyder det fra lensbaronesse Molise Iuel-Brockdorff, der er tydeligt påvirket af at have mistet sin mand gennem mere end 25 år. Niels Iuel-Brockdorff døde for en uge siden efter en forgæves kamp mod kræft, 78 år gammel.

Lensbaronen fra Valdemars Slot på Tåsinge nedstammer fra en af Danmarks fineste adelige familier, men er også i offentligheden kendt som far til den såkaldte tv-baronesse Caroline Fleming.

Caroline Fleming har ikke ønsket at udtale sig om sin fars død. Hendes manager fortæller, at hun er dybt berørt over tabet.
Caroline Fleming har ikke ønsket at udtale sig om sin fars død. Hendes manager fortæller, at hun er dybt berørt over tabet. Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Vis mere

Selv om familien gennem mere end halvandet år har haft Niels Iuel-Brockdorffs kræftsygdom tæt inde på livet, så havde ingen forventet, at lensbaronen ville gå bort allerede nu.

»Jeg troede selvfølgelig, at jeg kunne få ham hjem igen, da jeg kørte ham til Tyskland, men det kunne jeg ikke. Det gik bare stærkt ned ad bakke,« siger Molise Iuel-Brockdorff til BT.

Kæmpede mod kræft

Niels Iuel-Brockdorff døde fredag i sidste uge på et privathospital i Slesvig i Tyskland, hvor han i den seneste tid flere gange var blevet behandlet for sin kræft.

»Han havde ikke styrke til mere. Han havde været virkelig stærk. Vi var omgivet af hans datter (lensbaronens yngste datter, Louise, red.) og mine børn, og han kom af sted meget fredfyldt,« siger Molise Iuel-Brockdorff, der selv kommer fra en anden kendt adelig slægt, grevefamilien Ahlefeldt-Laurvig, og bar titlen komtesse, før hun blev gift med Niels Iuel-Brockdorff i 1991.

Både den 78-årige lensbaron og resten af familien gjorde alt, hvad der var muligt, for at få patriarken rask igen – men måske blev der sat ind for sent. Ifølge Molise Iuel-Brockdorff, 67, fik familien en forkert besked i begyndelsen af forløbet, da Niels Iuel-Brockdorff blev undersøgt på Svendborg Sygehus. Her fik familien at vide, at han ikke havde kræft.

Valdemars Slot.
Valdemars Slot. Foto: Allan Lundgreen
Vis mere

Men da lensbaronen efter fire måneder fik en såkaldt second opinion på Rigshospitalet, var meldingen anderledes nedslående: Det var kræft, som Niels Iuel-Brockdorff led af. Og kræften havde spredt sig fra nyrer til lunger.

»Jeg er rigtig, rigtig ked af det. For hvis de i det mindste havde sagt, at de ikke vidste, om det var cancer. Men de sagde, at det ikke var cancer. Og fordi de sagde, at han ikke havde cancer, så nåede det at sprede sig. Det glemmer jeg aldrig afdelingen på Svendborg Hospital for,« siger lensbaronessen.

Stemmen er vred, og hun tilføjer:

»Han kunne jo have levet i dag, hvis de havde sagt, at det måske var cancer. Jeg er fornærmet – og fortvivlet.«

Behandling i Tyskland

Efterfølgende besluttede familien, at Niels Iuel-Brockdorff skulle have behandling i Tyskland, hvor han gennemgik flere operationer.

Ifølge Molise Iuel-Brockdorff lykkedes det lægerne at fjerne den primære tumor, og da resten af kræften ikke så ud til at sprede sig, troede familien, at Niels Iuel-Brockdorff ville klare den.

Men kræften havde tæret så meget på hans krop, at han til sidst ikke kunne kæmpe imod længere.

»Det var et meget, meget langt forløb. Man kan ikke engang sige, at det var kræften, han døde af. Den var jo så fint behandlet. Det var udmattelse. En krop, der har gået igennem så mange store operationer,« siger lensbaronessen og tilføjer, at hendes mand indtil da havde kæmpet alt, hvad han kunne:

»Han ønskede ikke at gå herfra. Han har gjort alt. Han mistede ikke gejsten,« siger Molise Iuel-Brockdorff, der kun har roser til overs til de tyske læger:

»Jeg har ikke ord for, hvor fantastiske de har været, men der var ikke noget at gøre til sidst,« lyder det fra enken.

Svendborg Sygehus er en del af Odense Universitetshospital. Ulla Geertsen – ledende overlæge på Urinvejskirurgisk Afdeling L – kan ikke udtale sig om den konkrete sag, men hun siger:

»Vi er rigtig kede af, hvis enken føler, at der er sket fejl i hendes mands forløb, men vi vil opfordre hende til at kontakte Styrelsen for Patientsikkerhed, som har den juridiske mulighed for at belyse sagen yderligere, så forløbets sammenhæng kan blive udredt.«

Valdemars Slot arves af Caroline Flemings søn, Alexander. Faderen er den engelske  milliardær Rory Fleming. Parret blev skilt i 2008.

Caroline Fleming var ikke ved sin fars dødsleje.

Ifølge Caroline Flemings manager Jesper Thomsen har hun ikke nogen kommentarer.

»Caroline er meget berørt af sin fars død, så hun ønsker ikke at udtale sig,« siger Jesper Thomsen.

Molise Iuel-Brockdorff sammen med lensbaron Niels Iuel-Brockdorff.  Lensbaronessen er vred over Svendborg Sygehus’ håndtering af hendes mands kræftsygdom – de fortalte familien at der ikke var nogen kræft at finde.
Molise Iuel-Brockdorff sammen med lensbaron Niels Iuel-Brockdorff.  Lensbaronessen er vred over Svendborg Sygehus’ håndtering af hendes mands kræftsygdom – de fortalte familien at der ikke var nogen kræft at finde. Foto: Hanne Juul
Vis mere