Brad Pitt voksede op i en verden, hvor han fik besked på ikke at vise følelser. I dag – i en alder af 55 – er han åben omkring sin følsomhed.

Maskulinitet handler om at holde sine følelser under kontrol og ikke vise dem for andre. Sådan var omstændighederne, da Brad Pitt voksede op i staten Missouri i USA i 1960'erne og 70'erne.

»Vi voksede op med den idé, at det at være mand handlede om at være stærk og ikke vise sine svagheder,« siger Brad Pitt til B.T.

»Hvis man brækkede en arm eller slog albuen, klagede man ikke. Det samme gjaldt, når man blev såret indvendigt.«

Brad Pitt var det ældste af tre børn og voksede op i den lille by Springfield i Missouri. Hans forældre var meget religiøse, gammeldags og traditionelle i deres opdragelse.

»Vi lærte ikke at koncentrere os om følelser eller om, hvordan vi skulle håndtere vores følelser, så i dag prøver jeg at fokusere på det hver dag,« fortæller Brad Pitt.

»Jeg begynder med at mærke efter, hvordan min krop har det, og så tjekker jeg, hvad jeg føler, og hvis der er noget, der bekymrer mig, så prøver jeg at finde årsagen til det, og som regel kan jeg finde frem til det og lægge det fra mig.«

Brad Pitt har i en moden alder fundet en måde at være åben over for sig selv om sin sårbarhed. Han mediterer og går i terapi for at kunne være helt oprigtig over for sig selv.

55-årige Brad Pitt har på det seneste været aktuel i både 'Ad Astra' og 'Once Upon a Time in Hollywood'.
55-årige Brad Pitt har på det seneste været aktuel i både 'Ad Astra' og 'Once Upon a Time in Hollywood'. Foto: CLAUDIO ONORATI
Vis mere

»Jeg var slet ikke god til det tidligere,« siger han om at give udtryk for sine følelser.

»Jeg er meget bedre til det nu, men det er stadig noget, jeg skal fokusere på bevidst. Det er lettere at gøre, når man går igennem noget svært i livet, men det kan være sværere i lettere perioder. Det er en ret stor udfordring.«

»Det er efterhånden tre år siden, Brad Pitt og Angelina Jolie gik fra hinanden efter 12 år sammen, hvor de opdrog seks børn. Senere fortalte Brad Pitt, at han led af alkoholisme og gik i behandling efter skilsmissen. I dag er han ædru og har skiftet retning i sit liv.

»Jeg tror helt sikkert på, at man skal rette op på sine fejl,« siger Brad Pitt.

Brad Pitt og Angelina Jolie i 2015, da de stadig dannede par.
Brad Pitt og Angelina Jolie i 2015, da de stadig dannede par. Foto: MARK RALSTON
Vis mere

»Men ja, jeg mener, at det er virkelig vigtigt at være åben omkring det.«

Det er også afgørende, at man retter op på de handlinger, man fortryder i livet, mener han.

»Når man kan nå til et sted i livet, hvor man forstår dem for det, de var, så kan man give slip på dem,« siger han om handlinger, han fortryder.

»Det kræver også, at man tilgiver sig selv. Hvis der er noget, man skal have bearbejdet, så sørger man for at bearbejde det. Det er det bedste, man kan gøre. Måske kan man give slip på de ting, man fortryder, hvis man bearbejder dem.«

Brad Pitt tager selfies med fans under filmfestivalen i Venedig.
Brad Pitt tager selfies med fans under filmfestivalen i Venedig. Foto: ALBERTO PIZZOLI
Vis mere

Bør anerkende følelser

Det var i forbindelse med optagelserne til filmen 'Ad Astra', hvor Brad Pitt spiller astronauten Roy McBride, at han havde åbenhjertige diskussioner om maskulinitet med instruktøren, James Grey.

I filmen spiller han en mand, der rejser ud i rummet for at finde sin far – og ender med at finde sig selv og åbne op for sine sande følelser.

»Hvis vi ikke anerkender dem, så benægter vi en del af os selv,« påpeger Brad Pitt om følelser.

»Det betyder, at vi forhindrer os selv i at lære os selv at kende og dermed være fuldkommen åbne og imødekommende over for et andet menneske.«

I 'Ad Astra' er Roy McBride en mand, der skjuler sine følelser både for sig selv og andre, og Brad Pitt mener, at det kan være ødelæggende for et menneske.

»Det skaber en barriere, hvor man ikke kan skabe en forbindelse til dem, man elsker, og forhindrer en i at blive en bedre partner, en bedre far, et bedre menneske og en bedre ven.«

Brad Pitt har seks børn sammen med ekskonen Angelina Jolie. De har tre biologiske børn og tre adoptivbørn. De yngste, tvillingerne Knox og Vivienne, er 11 år, og den ældste, Maddox, er 18.

»Jeg har sagt det før. Min far har altid sagt, at han ville give sine børn et bedre liv end det, han havde haft – og han kom fra ekstrem fattigdom. Det lykkedes for ham. Så min tanke er: Hvordan kan jeg gøre det bedre for dem? Jeg tror, det er ved at lære dem at være åbne.«

Brad Pitt har ofte en afslappet stil – selv når der er fotografer til stede.
Brad Pitt har ofte en afslappet stil – selv når der er fotografer til stede. Foto: YARA NARDI
Vis mere

Kærlighed og døden

Brad Pitt var i begyndelserne af 20'erne, da han tog turen fra Missouri til Los Angeles med en drøm om at blive skuespiller. I dag bor han i Hollywood, har udsigt til Hollywood-skiltet og bliver dagligt mindet om, at hans drøm er blevet til virkelighed.

»Jeg har tænkt meget på, hvor jeg vil bo, for jeg tænker meget på døden,« siger Brad Pitt.

»Jeg tænker over, hvor jeg vil tilbringe den sidste del af mit liv. Vi har en tendens til at flytte til et sted og så bare blive der, hvad enten det er på grund af et job eller familien. Mine børn skal sikkert gå i skole otte år endnu, hvor vi er nødt til at blive boende.«

Men Brad Pitt vil gerne tilbringe de sidste år af sit liv i naturen.

»Jeg vil gerne være et eller andet sted i bjergene,« siger han og påpeger, at han elsker at køre på motorcykel i naturen.

Brad Pitt har en ven, der arbejdede på et hospice og var omgivet af døende mennesker. Vennen lærte meget af deres sidste dage på jorden og om, hvad der er vigtigt i livet. En slags livsvisdom.

»De taler ikke om deres karriere, deres succes eller hvilke biler de havde! De taler kun om kærlighed, og hvad de har fortrudt i livet. Det er alt. Så jeg synes, at det siger alt om, hvad vi skal fokusere på hver eneste dag.«