Arkivfoto af David Bowie under en koncert i 1987.
Arkivfoto af David Bowie under en koncert i 1987. Foto: HARALD MENK

At han hver dag blev ældre og ældre, var aldrig et problem for David Bowie. Det var manglen på dage tilbage til gengæld.

Der var stille omkring superstjernen David Bowie i flere år op til han søndag sov ind efter 18 måneders kamp mod kræften. Nærmest i mere end et årti. Selv når han udgav albums, gav han sjældent interviews.

Sangteksterne var alt, som folk havde tilbage til at tolke det mysterium, David Bowie var.

En enkelt gang blev han også selv overrasket over sin egen tekst til titelsangen fra albummet 'Heathen' fra 2002. Ordene væltede ud af ham en tidlig morgen, hvor han sad og skrev i studiet. Da han var færdig, græd han, da han læste, hvad han havde skrevet. En historie om en mand, der konfronteres med tanken om, at livet er en ting, der slutter.

FILE GERMANY DAVID BOWIE OBIT

Det var ikke en tanke, han egentlig havde lyst til at tænke. Men ubevidst kom den ud og blev nedfældet på papir. Det fortalte han i 2002 i et interview med BBC Radio 4.

»Det var et traumatisk øjeblik for mig. Jeg afslørede noget for mig selv,« siger han og forklarer, at manden i sangen allerede kan mærke, at livet selv forlader ham, ebber ud fra ham.

'Ved, jeg skal forlade min datter'

Det fik ham samtidig til at tænke på sin egen dødelighed - og på hans egen rolle som far. To år forinden var han i 2000 blevet far til sit andet barn, Alexandria 'Lexi' Zahra Jones.

»Alder bekymrer mig ikke, det er manglen på år tilbage, der vejer langt tungere på mig,« siger han i interviewet.

FRANCE-BRITAIN-ENTERTAINMENT-MUSIC-BOWIE-FILES

»Det er tanken om at skulle give slip på det hele, og endnu mere nu. Det er langt mere intenst nu (efter datterens fødsel, red.),« tilføjer han.

Samtidig forklarer han, at tanken om at skulle forlade sin datter er en, han ikke bryder sig om.

»Der er en sky af melankoli over det at vide, at jeg skal forlade min datter til sig selv. Det får min sorg til at fordobles. Jeg ved heldigvis ikke, hvornår den dag kommer, thank God,« slutter han.

Den dag kom godt 13 år senere.

I en pressemeddelelse, som blev udsendt mandag morgen, lød det, at David Bowie gik bort søndag 10. januar i sin families nærvær 'efter en 18 måneder lang og modig kamp mod kræften'. Blot tre dage efter han havde udgivet sit seneste - og nu sidste - album.

David Bowie blev 69 år.

MUSIC BOWIE

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.