Lyt til artiklen

Ove Verner Hansens død kom som et chok, men familien fik en god afsked, fortæller datteren.

Han havde lige sat sig til bordet i lejligheden på Rostgaardsvej hjemme i Helsingør, da alt gik i stå. Den store krop, som de fleste danskere kender som Egon Olsens ærkefjende Bøffen, faldt sammen med en blodprop i hjertet.

Fra lejligheden, som han delte med sin kone Birthe Verner Hansen, er der kun et par hundrede meter til havnen. Og efter morgenkaffen, når værestedet i den lokale sejlklub åbner klokken 11, plejede han altid at gå på havnen.

Det blev ikke til noget i torsdags. Ove Verner Hansen kom ikke til bevisthed, inden han døde to døgn senere. Han blev 83 år og udover sin birolle i Olsen Banden-filmene har han været operasanger, solist, skuespiller, kogebogsskribent, tv-kok, skovhugger, kontormedhjælper og meget andet.

Efter hjertestoppet blev han hentet af en ambulance og straks indlagt på Gentofte Hospitals intensivafdeling. Hans to døtre og deres børn mødte op og indtog stuen. De sad omkring sengen, holdt ham i hånden og fik sagt det sidste farvel. Personalet havde redt op til hele familien, så de blev hos ham, indtil han sov ind lørdag eftermiddag.

Var frisk og rask

At Ove Verner Hansen skulle dø nu, kom bag på hele familien. For tre et halvt år siden skrantede helbredet, men efter en hjerteklapoperation, fik han en stor portion livskvalitet tilbage, så selvom han var på den gode side af de 80, var han frisk og rask og havde det godt. Derfor kom dødsfaldet også som noget af en ubehagelig overraskelse.

»Det skete ganske brat,« siger hans kone Birthe Verner Hansen, som har været gift med ham siden 1960.

Datteren Helle Verner Hansen fortæller, at familien alligevel synes, det blev et godt farvel.

»Vi havde ikke lige set det komme, det gør man jo ikke med blodpropper. Men han sov fredfyldt og roligt ind, så på den måde var det en fin afslutning,« siger hun.

Efter sit hjertestop var Ove Verner Hansen på intet tidspunkt ved bevidsthed.

»Jeg ved ikke, hvor meget han har hørt, men jeg synes, vi fik mulighed for at sige farvel til ham. Vi fik mulighed for at være der, for at sidde hos ham,« siger Helle Verner Hansen.

Det gjorde afskeden lettere, synes hun, at han allerede døde efter to døgn, og ikke skulle ligge i flere uger, når han alligevel ikke var ved bevidsthed. Og så har hun kun ros til overs for personalet på Gentofte Hospital, der i løbet af indlæggelsen var hjælpsomme og respektfulde.

»Vi fik en helt fantastisk behandling på den intensive afdeling. Personalet var simpelthen så omsorgsfulde og empatiske. De gav os plads til at være der, og var alligevel hele tiden i nærheden. Og det har man brug for i sådan en situation,« siger hun.

Mere sanger end skuespiller

Helle Verner Hansen står tilbage med mindet om en kærlig og elsket far.»Han har været en dejlig far, bedstefar og morfar. Et rigtigt familiemenneske midt i det travle liv, han har levet. Og fra at være mere udfarende, rejseglad og udadvendt, lagde han med alderen mere vægt på de nære ting og brugte meget tid sammen med min mor og resten af familien,« siger datteren.

Ove Verner Hansen har spillet Olsen Banden-skurken ‘Bøffen’. Udover hans rolle som håndlanger i de populære film, var han operasanger, haft en række filmroller, forfattet flere kogebøger og meget andet. Selvom det er rollen som Bøffen, der jagter Egon Olsen med en skruenøgle, han er mest kendt for, er det sangkarrieren, hans kone Birthe Verner Hansen først nævner:

»Skuespilleriet var nærmest et bijob,« siger Birthe Verner Hansen.

Han var medlem af DRs Radiokor og Det kongelige Teaters Operakor. I 1964 debutterede han som operasolist på Det Kongelige Teater i Mozarts ‘Bortførelsen fra Seraillet’, og har også senere udgivet flere plader med blandt andet arbejdersange.

Jes Holtsø, der spillede rollen som ‘Børge’ i Olsen Banden-filmene, husker også Ove Verner Hansens sangstemme.

Holdet bag filmene holdt altid sommerfester, og her var han ikke bleg for at give et nummer.

»Ove havde mange skuespillerroller, men det der lå hans hjerte nærmest var musikken. Han var et festligt, musisk menneske,« siger Jes Holtsø.

Sejlerlivet

En af Ove Verner Hansens helt store fritidsinteresser var at sejle, og i en stor del af sit liv har han haft sin daglige gang på havnen i Helsingør. Han var det ældste medlem i den lokale motorbådsklub. Da han ikke længere var aktiv sejler, kom han stort set hver dag i seniormedlemmernes værested på havnen, 10-20 mennesker hver dag mellem 11 og 15 kommer for kolde pilsnere og lune røverhistorier.

Og dem havde Ove Verner Hansen altid masser af, husker Motorbådsklubbens formand Per Andersen:

»Ove kunne fortælle, så tårerne trillede. Han var altid klar på at ordne verdenssituaionen og fortælle røverhistorier. Han har levet et utroligt spændende liv, og han var heldigvis altid klar på at dele ud af anekdoterne. Det var rent ud sagt skidemorsomt.«

Udover hans humoristiske fortællekunst, var han også kendt for hans lejlighedsvise solosange, og ikke mindst hans fiskefrikadeller….

»Vi kommer helt sikkert til at savne Ove, og der bliver uden tvivl talt om ham mange år endnu,« siger Per Andersen.