Han vil blive en smuk konge, men det skal være, inden han bliver for gammel, siger Thomas Blachman, th, om kronprins Frederik.
Han vil blive en smuk konge, men det skal være, inden han bliver for gammel, siger Thomas Blachman, th, om kronprins Frederik. Foto: Keld Navntoft / Thorkild Adsersen

Dronning Margrethe må ikke lave en 'Charles' i Danmark. Det mener Thomas Blachman, der synes, Danmark - og kronprins Frederik - fortjener at få en konge, mens han endnu er ung.

- Han vil blive en smuk konge, men det skal være, inden han bliver for gammel. Det duer ikke, at det går som i England med prins Charles, siger musiker, iværksætter og tv-vært Thomas Blachman med reference til dronning Elizabeth, der nu har siddet tungt på den engelske trone i 60 år, med sønnen prins Charles i kulissen. Han er i dag tæt på almindelige menneskers pensionsalder og fylder 65 i år.

NETHERLANDS ROYALTY

Thomas Blachman er fan af dronning Margrethe. Men siger selv, at han ikke er så meget royalist, ’at det gør noget’. Til gengæld har han et velment råd til Danmarks monark:

- Lad Frederik komme til, mens han endnu er ung. Det vil give et frisk pust og en god energi i kongehuset og i landet, siger Blachman til BT.

- For pokker, jeg synes Margrethe har gjort det pissegodt. Hun er pragtfuld, og hun er absolut charmerende. Men der må godt ske noget nyt nu, siger Blachman, der i påsken 2011 opfordrede Margrethe til at abdicere med samme argument, som Beatrix brugte mandag, hvor hun angav det nødvendige generationsskifte som årsag til sin abdikation.

En konge, der er vores

- Men Dronningen har åbenbart ikke hørt min venlige opfordring dengang, eller også er hun bare ikke på Facebook. Frederik er født til at være konge, det er hans skæbne, så lad ham for pokker komme til snart. Det vil være godt for vores generation at få en konge, der er vores.

- Vi har en konge til gode, og det vil give noget ny luft og en positiv energi, at vi får en konge, vi kan kalde vores, så vi ikke er tvunget til for evigt at traske i hælene på 68-generationen, siger Thomas Blachman til BT.

Margrethe og Frederik får mere i løn

- Jeg ved godt, at det ikke er et folkekrav, siger Blachman, hvilket han kun har delvis ret i. For der er faktisk et flertal af danskere, der mener, at Margrethe bør overlade tronen til Frederik inden for nogle år.

I 2010 lavede Capacent en rundspørge, hvor de spurgte 1.029 danskere.

46 procent mente, at Dronningen bør ’abdicere nu eller senest om 10 år’.

38 procent havde det modsatte synspunkt og svarede, at ’Margrethe skal blive siddende på tronen’.

I 2012 spurgte Megafon igen et repræsentativt udsnit af danskerne. Da mente 40 procent, at Margrethe burde lade Frederik komme til ’inden for fem til ti år’.

- Dronning Margrethe slår snart rekorden som den næstlængst siddende regent i Danmark nogensinde. I år har hun siddet på tronen i 41 år, hvilket betyder, at det kun er Christian den 9., der har siddet længere (43 år. red.). Folk lever længere, og det gør monarker også. Derfor sidder de også længere på tronen, når de fastholder traditionen med først at gå af, når de dør, konstaterer historiker Lars Hovbakke Sørensen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.