Tine Lindhardt er biskop i Fyens Stift – og det har hun været siden 2012. Hun kender derfor efterhånden Fyns og i særdeleshed Odenses kirker utroligt godt.

Men frygt ej – det her er ikke en lang fortælling om gudstjenester, Helligånd og bønner. Nej, her finder du inspiration til den næste gåtur krydret med et kulturelt indblik.

Det er nemlig de færreste, der ved det, men kirkerne i Odense er frit tilgængelige for offentligheden, når der ikke foregår kirkelige handlinger. Hver en kirke gemmer på gode historier, betagende kunst og dragende arkitektur.

Så læs med, mens hele Fyns biskop guider til fem kirker i Odense, der er et besøg værd.

Den første kirke, som Tine Lindhardt anbefaler, man aflægger et visit, er Odense Domkirke. Her handler det om altertavlen, som er lavet i udskåret, malet og forgyldt egetræ af Claus Berg i årene cirka 1515 til 1525.

»Altertavlen i Odense Domkirke er bare ganske særlig. Den har så mange smukke detaljer, at man kunne kigge på den i timevis,« siger Tine Lindhardt og tilføjer:

»Men noget ganske særligt er, at altertavlen har inspireret til nogle af Odenses gavlmalerier. Jeg kan meget godt lide tanken om, at altertavlens kunst også lever i byen i dag.«

Den næste på biskoppens liste over anbefalinger er Sanderum Kirke. Indenfor bliver man nemlig mødt af nogle ganske særlige kalkmalerier, som om ikke andet vækker opsigt.

»Efter reformationen blev kirkens kalkmalerier kalket over, måske fordi de var for skrappe og provokerende, mens man i dag nok mere synes, de er overraskende, fordi de er så direkte i deres beskrivelse af menneskelivet. Jeg synes bestemt, de er et besøg værd,« siger Tine Lindhardt om kalkmalerierne, der altså blandt andet byder på både nøgne djævle, drab og sex.

Den tredje kirke, som er fremhævet på den her liste, er Sankt Hans Kirke i hjertet af Odense. Men selvom kirken også har meget at byde på indeni, så er den fremhævet her på grund af den smukke ydre.

Nærmere bestemt for dens udvendige prædikestol.

På billedet ses et udendørs konfirmandtræf, hvor den udvendige prædikestol blev taget i brug. Privatfoto.
På billedet ses et udendørs konfirmandtræf, hvor den udvendige prædikestol blev taget i brug. Privatfoto.
Vis mere

»Sankt Hans Kirkes udvendige prædikestol er et levn fra gammel tid, hvor man formentlig har kunnet bruge den i forbindelse med gudstjenester for spedalske og bandlyste, der ikke måtte komme i kirken, og under Anden Verdenskrig blev den brugt til en række andagter. Gennem de sidste år har prædikestolen for eksempel spillet en rolle i forbindelse med en udendørs begivenhed for konfirmander,« forklarer Tine Lindhardt.

Den fjerde fremhævede kirke på denne liste er Bolbro Kirke. Biskoppen har taget lige netop denne kirke med, fordi den er nyere og derfor mere moderne.

Og det giver muligheder for at bruge kirken på en anderledes og nytænkende måde.

»I mange af de nye kirker kan man se, at kirkerummene er mere fleksible og kan indrettes mere fleksibelt end i gamle kirker, så man kan bruge kirken på flere forskellige måder,« siger Tine Lindhardt.

Bolbro Kirke bliver eksempelvis benyttet til fællesspisninger, korsang, sammenkomster for ældre og håndarbejde.

Den femte og sidste kirke på denne liste er Fredens Kirke, der er tegnet af P. V. Jensen Klint, og som ligger i Skibhuskvarteret.

Hvis man er en smule interesseret i arkitektur, så er denne kirke klart et besøg værd. Den har nemlig været direkte inspirationskilde til Grundtvigskirken i København.

»Arkitekten er den samme bag de to kirker, og han tegnede Grundtvigskirken, lige efter han havde tegnet Fredens Kirke. Derfor minder de to kirker enormt meget om hinanden,« siger Tine Lindhardt og indskyder:

»Men faktisk er kirkens placering også ganske særlig. Normalt ville alteret vende mod øst og kirketårnet mod vest, men her er det omvendt, fordi man har tilpasset det efter kirkens placering, så indgangen vender ud til vejen.«