De fleste husker formentlig ens første oplevelse med alkohol. Filminstruktør Bille August har i hvert fald ikke glemt sin - og kommer nok heller ikke til det.

I en alder af bare 15 år måtte han et tur på hospitalet, hvor det gik grueligt galt og kunne være gået endnu værre.

»Jeg blev som 15-årig udpumpet og havde hjertestop.«

»Jeg vidste ikke noget om alkohol, så jeg havde drukket en liter cognac, tror jeg det var, og jeg kom på hospitalet. Jeg var så ung. Jeg vidste ikke noget som helst, og jeg anede ikke, hvad jeg drak,« forklarer Bille August.

Filminstruktør Bille August ankommer. Zentropa og Nordisk Film holder gallapremiere og rød løber på Thomas Vinterbergs drama Druk i Nordisk Film Biografer Imperial, onsdag den 23. september 2020. (Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix 2020)
Filminstruktør Bille August ankommer. Zentropa og Nordisk Film holder gallapremiere og rød løber på Thomas Vinterbergs drama Druk i Nordisk Film Biografer Imperial, onsdag den 23. september 2020. (Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix 2020) Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Han fortæller om sin oplevelse til gallapremieren på Thomas Vinterbergs nye film ‘Druk’. Og det er i den anledning, at den Oscar-vindende filminstruktør bliver spurgt ind til sin værste oplevelse med alkohol.

»Amen, der har været mange,« siger han også hertil.

Bille August var 15 år i 1963 og husker ikke meget fra hele oplevelsen. Heller ikke hvor lang tid hjertet var stoppet.

»De ringede i hvert fald fra hospitalet og sagde til mine forældre, at de skulle være klar til at komme på besøg. Men så fik lægerne det åbenbart gang igen. Og så fik jeg stuearrest i en måned.«

Bille August blev 70 år i 2018.
Bille August blev 70 år i 2018. Foto: FABIO CAMPANA
Vis mere

Gav det ikke et chok?

»Jeg var okay. Jeg vågnede med tømmermænd på hospitalet.«

Oplevelsen betød dog ikke, at Bille August slap alkoholen og festerne fuldstændig. Men den har fået et nyk ned med tiden. Det indrømmer han gerne.

»Nu tager jeg det stille roligt. Jeg har i hvert fald ikke rørt cognac siden,« siger han med et smil.

Bille August er en af de absolut største filminstruktører i Danmark.

I 1989 gik han således hele vejen på den internationale scene, da han vandt en Oscar og Golden Globe i kategorien 'bedste udenlandske film' for 'Pelle Erobreren'.

Næste år han aktuel med filmen 'Pagten', der skildrer den danske forfatter Karen Blixen.