I 2018 blev skuespilleren Bill Cosby efter to retssager fængslet, da han blev dømt skyldig i overgreb på Andrea Constand.

Bill Cosby havde i 2004 bedøvet hende for derefter at have befamlet hende og brugt hendes hånd til at masturbere på sig selv. Med tidspunkter, hvor hun – grundet bedøvelsen – ikke engang var ved bevidsthed, var hun ude af stand til at sige fra.

Overgrebet foregik i 2004, og året efter gik Andrea Constand til politiet, hvor hun blev rådet til at køre et civilt søgsmål mod skuespilleren, da den offentlige anklager ikke vurderede, at der var nok beviser til at få ham i fængsel. Derfor indgik de et forlig på 3,38 millioner kroner og en aftale om, at han ikke ville blive retsforfulgt, såfremt han indrømmede, hvad han havde gjort, i den civile retssag. Herefter døde sagen.

Lige indtil 2015, hvor der blev offentliggjort nogle hemmeligstemplede afsløringer, hvor Bill Cosby i løbet af fire afhøringer detaljeret fortæller om overgrebet på Andrea Constand. Kort efter besluttede man at genåbne efterforskningen mod ham.

Bill Cosby, da han blev løsladt.
Bill Cosby, da han blev løsladt. Foto: Bastiaan Slabbers
Vis mere

Netop inden sagen nåede sin forældelsesfrist, rejste anklager Risa Vetri Ferman sigtelse mod Bill Cosby. Og efter to kaotiske retssager, hvor nævningene i den første ikke kunne nå til enighed, blev han i 2018 fængslet.

Lige knap tre år nåede han at tilbringe bag tremmer. 30. juni blev han nemlig løsladt – fordi han altså i sin tid blev lovet, at han ikke ville kunne blive retsforfulgt for sine indrømmelser.

Noget, Andrea Constand er meget uforstående overfor. Det fortæller hun om for første gang på tv til NBC.

Løsladelsen – og især Bill Cosbys opførsel til samme – har efterladt flere af hans ofre i raseri, da han smilende kom ud og ikke undskyldte over for et eneste af sine ofre, der tæller 60 kvinder.

Andrea Constand under retssagen i 2018.
Andrea Constand under retssagen i 2018. Foto: DAVID MAIALETTI
Vis mere

Andrea Conston var dog ikke overrasket:

»I den tid, han var fængslet, havde han absolut ingen anger omkring det, han gjorde mod mig,« siger hun i interviewet.

»Han er en sexforbryder, der dybest set er sluppet ud af fængslet.«

Selvom hun – af gode grunde – er utilfreds med løsladelsen, fortryder hun ikke, at hun tog sagen i retten. Hun er bare glad for, der var nogle, der havde tiltro til hende.

»Jeg er kommet alt for langt til at gå tilbage og spekulere på, om det var det værd. Det var det. Men det var det værd, fordi jeg ikke stod alene. Jeg havde en hel hær af kvinder og andre overlevende, familie, venner og fremmede, som var med mig.«

Andrea Constand vil berette om sin oplevelse og sit vidnesbyrd i en ny bog, 'The Moment: Standing Up to Bill Cosby, Speaking Up for Women'.