Skuespilleren Rosalinde Mynster var en af de moddemonstranter, der lørdag gik på gaden for at aktionere mod den danske version af den nationalistiske tyske gruppe Pegida.

Det begyndte med en forsinket ansøgning om julepynt, men endte med bål i gaderne og 11 anholdelser.

I weekenden valgte det tidligere Pegida, For Friheden, at demonstrere mod manglende julepynt på Nørrebrogade i København og 'den snigende islamisering af Danmark og Vesten'. Demonstration begyndte på Israels Plads. Men et andet sted i København, ved Dronning Louises Bro, stod moddemonstranter fra 'No Pegida' klar med en barrikade for at forhindre tilhængerne af For Frihed i at gå ned ad Nørrebrogade.

De to grupper mødte aldrig hinanden, men i kontakten med politiet blev 11 demonstranter anholdt. Blandt andet blev én sigtet for vold mod tjenestemand i funktion, mens der også faldt anholdelser for hærværk og overtrædelse af ordensbekendtgørelsen hos begge grupperinger, efter der blandt andet var blevet tændt bål på gaden.

En af dem, der ikke ville finde sig i For Friheds demonstration. var den 26-årige skuespillerinde Rosalinde Mynster, der især er kendt som den søde stuepige Fie i TV 2-serien Badehotellet, samt hendes veninde skuespiller Nynne Pedersen.

Rosalinde Mynster. Vis mere

BT har været i kontakt med Badehotellet-stjernen, der ikke ønsker at fortælle om bevæggrunden for at demonstrere, men til Politiken har hun fortalt, at hun gik med i optoget 'for at sige, at racisme ikke skal tolereres.'

Efter demonstrationen var Folketingets formand Pia Kjærsgaard ude med et længere blogindlæg på tv2.dk, hvor hun blandt andet skød med skarpt mod en del af indbyggerne på Nørrebro. Hun mener, det er meget trist, at forsamlingsfriheden ikke blev respekteret af moddemonstranterne. Samtidig bør danskere ikke acceptere vold og hærværk som en legitim udtryksform, skriver hun.

Demonstration d 3 December 2016 Vis mere

Men Rosaline Mynster mener bestemt ikke, at moddemonstrationen var voldelig i særlig grad.

»Der var måske 1.000 mennesker tilstede, og der var også 1.000 forskellige måder at demonstrere på. Nogle var voldelige, nogle ikke. Vi så en gammel politimand slå en ung pige - men de fleste politimænd var fredelige og det samme med demonstranterne,« siger hun til Politiken.

bade hotellet 1

Hun afviser kritikken af, at 'No Pegida' prædiker demokrati, men alligevel forsøgte at forhindre For Frihed i deres lovligt anmeldte demonstration.

»Det er problematisk, at det er antiracisterne, der virker som bøllerne, fordi det får Pegida til at virke som fredsoptoget. Men deres holdninger er ikke fredelige - det skal man lige huske. Det tyske Pegida brændte for eksempel et asylcenter ned og alene deres vokale angreb på en befolkningsgruppe i vores samfund er bestemt ikke fredelige. Vi må aldrig glemme historien. Hvor meget vold racisme og stigmatisering af minoriteter kan føre til. Desuden behandler politiet antiracisterne som voldelige, og det indgyder til vold, når personer bliver behandlet sådan. Det indgyder til vold, når politiet skubber fredelige demonstranter bare de træder et skridt forkert,« siger hun til Politiken.

Lørdag eftermiddag blev begge demonstrationer opløst under nogenlunde rolige forhold.

Bål på Nørrebrogade som modsvar på Pegida demonstration lørdag d. 3 december 2016. (Foto: Olafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Vis mere