I årevis prægede han generationer af børn med iørefaldende sange, når han søndag efter søndag tonede frem som Aske i Bamses Billedbog. Men pludselig forsvandt Aske Bentzon fra Bamses univers. B.T. kan i dag fortælle, hvorfor Bamses gode ven valgte at trække stikket ud.

Ord som ”Tiværtifald”, ”Molodi” og ”Værsesgo” har for længst opnået kultstatus blandt Danmarks børn. Og det samme har den hvidtklædte Aske, der altid er klar med et venligt råd og en beroligende eller sjov sang, til den rare, men umodne og til tider egoistiske, gule børnemagnet Bamse, der har storhittet på skærmen siden 1983 i Bamses Billedbog.

Men pludselig forsvandt Aske fra serien i midten af 1990’erne. Og hvad der siden da er sket med Aske, har mange nok undret sig over. I hvert fald har bt.dk’s læsere stemt på, at det er Aske Bentzon, som  bt.dk skal sætte fokus på i dette afsnit af vores  'Hvor blev de af'-serie , hvor vi fokuserer på danske navne, der minder os alle om en herlig tid, der var engang.

Selv om Aske Bentzon primært blev kendt som skuespilleren Aske, der både sang og spillede på guitar i det lille træhus med den ustabile skorsten,  så var Aske Bentzons rolle i børneserien noget større. Sammen med sin tidligere svoger Jan Rørdam har han komponeret og sunget de fleste af sangene på tre af de fire album til Bamses Billedbog. Sangene havde stor succes blandt børn i 80’erne og 90’erne, og hitter fortsat så meget hos den nye generationer, at komponisterne fortsat får en pæn sum penge ind på sangene.

Du havde kæmpe succes som Aske i Bamses Billedbog. Hvorfor forsvandt du pludselig?

- Jeg havde været med i Bamses billedbog i 15 år. Det er ret lang tid at være med i noget. Og de sidste år kunne jeg mærke et voksende behov for at lave noget andet. Det at være med i serien og skrive musik tog utrolig lang tid, så der var ikke meget tid tilovers til andre ting, og jeg havde brug for at få foden under eget band. Og så passer det også med, at det var på den tid, min søn blev født. Så man kan sige, at jeg valgte at trække stikket ud, fortæller Aske Bentzon.

Han er i dag 54 år, gift med amerikansfødte Julie Bentzon og far til tre børn, Isabella på 23 år, Anton på 13 år og stedsønnen Emil på 33 år. Han har været komponist, siden han var 13 år, hvor han lavede sit første stykke musik til sin stedfar, forfatteren og tv-produceren Thomas Winding. Thomas Winding, der iøvrigt opfandt Bamse, er desuden far til sangerinden Alberte Winding, som er Askes halvlillesøster. Lige som Aske havde hun også en rolle i Bamses Billedbog, hvor hun spillede Luna i den blå frakke, der var så stor, at den kunne bruges som telt.

Hvad har du så foretaget dig siden?

- Jeg gik i gang med et soloprojekt, og jeg har netop udgivet en ny plade, der hedder 'Talking Sounds'. At lave den har været en lang dygtiggørelsesprocess. Det er min anden plade. Den første udgav jeg nogle år før, Bamses Billedbog begyndte. Den første plade hed Badminton og blev noget af en kultplade. Der er mange mennesker, der stadig spiller den i dag, og mange har i årenes løb spurgt mig, hvornår jeg laver en ny plade. Nu har jeg endelig efter 30 år lavet en ny plade. Den nye plade er lidt anderledes end den gamle, så det bliver spændende at se, hvad folk siger til den.

Hvordan var det at spille med i Bamses Billedbog?

- Det var nogle spændende år, hvor der var en meget speciel stemning. Og det blev en langt større sucees, end vi havde regnet med. Ikke fordi, at vi ikke håbede på, at det blev en succes, vi havde bare ikke forventet det.

Hvordan har du det med tiden dengang?

- Nu er jeg enormt stolt over, at det lykkedes os at lave nogle klassiske melodier, der på en måde er tidsløse. Folk bliver ved med at synge dem og synes, at de er gode. Og for nylig kom vores søn forbi og støvsugede reolen for gamle Bamse-sange til vores barnebarn. Jeg joker med, at Bamse vil overleve mig.

Hvad var det bedste ved at være med i Bamses Billedbog?

- At have verdens bedste publikum. Børn er simpelthen nådesløse, og hvis ikke de bliver fanget, så er de fuldkommen ligeglade. Men i det øjeblik, du fanger dem, så er de 100 procent på..

Hvad husker du som det værste?

- Jeg har egentlig ikke nogle dårlige oplevelser med Bamses Billedbog. Men der var engang, hvor jeg var ved at ødelægge noget optageudstyr for mange tusinder kroner, da vi skulle filme en episode, hvor jeg skulle vælte ned i en sø. Jeg nåede lige at redde udstyret. Men jeg blev meget upopulær”

Bliver du stadig genkendt på gaden?

- Ja, det aftog lidt efter nogle år, men nu bærer jeg også briller. Det gjorde jeg ikke, da jeg spillede Aske.  Men der er stadig jævnligt folk, der genkender mig. Men det er mest voksne, og nogle der var børn for ti år siden. Det er enormt hyggeligt.

Bamse, Kylling og Ælling er tilbage på skærmen i en ny udgave med Bamses lillebitte Billedbog. Ser vi dig nogensinde spille sammen med Bamse igen??

- Det kan godt være, jeg på et eller andet tidspunkt vender tilbage som komponist. Og det var faktisk tæt på for et par år siden, så det vil jeg ikke udelukke, men ikke som skuespiller. Det skal man ikke regne med. Det var den tid.


Hvilken kendt person, som er gledet ud i glemslen, kunne du godt tænke dig at høre om? Indtil videre har vi skrevet om Whigfield og Aske. Men hvem savner du? Kom med dit bud herunder.