Der var ikke noget romantisk frieri, før Anne-Mette Rasmussen giftede sig med Anders Fogh Rasmussen.

Siden parret havde mødt hinanden til halbal i 1976, havde det bare ligget mellem linjerne, at det skulle være de to.

Læs her hvordan Anne-Mette Rasmussen oplevede sit bryllup. Først frieriet:

- 1978 var ordet 'frieri' meget umoderne, så hverken Anders eller jeg tænkte på at fri til hinanden.

- Det lå bare i luften, at det skulle være os, så en dag satte vi os ned og fandt en dato, der passede godt til et bryllup. Der var ikke spor romantik forbundet med det. Vi giftede os efter at have kendt hinanden to år.

- Sammen med mine veninder var jeg taget til halbal i Kirke Hyllinge Hallen i Bramsnæs Kommune, som det hed dengang. Anders var taget til samme fest med en af sine nære kammerater fra VU. Og så faldt vi bare i snak, og Anders og jeg har været sammen lige siden.

Polterabend

- Polterabender var også håbløst umoderne 1978. I hvert fald i vores omgangskreds. Hvis folk endelig holdt polterabend dengang, var det jo ofte aftenen før selve bryllupsdagen, men den aften sad Anders og jeg og skrællede kartofler til bryllupsmiddagen. Så det var også meget uromantisk.

Ceremonien

- Vi blev gift i en lille landsbykirke i Kirke Sonnerup, hvor jeg også både er blevet døbt og konfirmeret. Vejret kunne ikke være flottere: Solen skinnede fra en skyfri himmel hele dagen.

- På vejen op ad gulvet rykkede min far mig hele tiden i armen, fordi han syntes, at jeg gik alt for hurtigt. Det var meget sjovt. I dag husker jeg ikke længere, hvad præsten sagde til os, men det var en rigtig fin og smuk ceremoni og et stort øjeblik for mig.

Festen

- Anders og jeg havde valgt at holde bryllupsfest på mine forældres gård i Englerup, som ligger nær Isefjorden. Vi syntes begge, det var et hyggeligt sted. Vi havde inviteret cirka 40 gæster med til festen. Det var alt, hvad vi kunne klemme sammen i mine forældres stue.

- Bryllupsfesten var stille, rolig og hyggelig med en masse gode taler. Da det blev mørkt udenfor, overraskede min moster og onkel os med at skyde fyrværkeri af over markerne i den smukke sommeraften. Det var rigtigt hyggeligt.

- Efter festen skulle Anders og jeg køre til Holbæk for at overnatte på et hotel. Men da vi skulle til at sætte os ind i bilen, opdagede vi, at gæsterne havde pyntet den med barberskum og dåser og det hele. Vi slog vinduesviskerne til for at få barberskummet væk fra forruden, men det gjorde det bare meget værre, så skummet blev smurt ud over det hele. Vi var nødt til at pudse ruden, før vi overhovedet kunne køre.

- På vej mod Holbæk holdt vi ind til siden for at fjerne dåserne, der var bundet fast efter bilen, så de ikke skulle larme hele vejen ind gennem byen. Og så opdagede jeg pludselig, at mine gamle, udtrådte lædersko også var bundet fast til snoren. Min mor havde ikke kunnet holde de sko ud i lang tid, så hun havde set sit snit til at skille sig af med dem!

Mindet

- Efter kirken kørte Anders og jeg til fotograf og fik taget bryllupsbilleder, mens gæsterne tog hjem til mine forældres gård. Efter fotoseancen kørte vi tilbage til gården, og jeg husker meget tydeligt det øjeblik, hvor bilen trillede ind over gårdspladsen. Alle gæsterne stod klar til at tage imod os udenfor, og de havde lavet en æresport over døren. Det var sødt og rørende.

Anekdoten

- Til bryllupsfesten i mine forældres stue blev to af gæsternes sange delt rundt i sangskjulere, som var meget symbolske for, hvordan vores liv var dengang, og hvordan det har været lige siden. Den ene sangskjuler var en lille kuffert. Den anden en lille færge. Allerede dengang pendlede vi nemlig frem og tilbage mellem Jylland og Sjælland, så vi rejste meget og boede til tider næsten i en kuffert.

- Og lige siden har vores liv som bekendt været et stort rejseri.

Bryllupsrejsen

- Vi måtte vente et par måneder med at tage på bryllupsrejse, da Anders først skulle aflevere sin sidste opgave på universitetet. Men i august rejste vi til Sæby, hvor vi tilbragte 14 dage sammen i et sommerhus.

- Vores økonomi dengang rakte jo slet ikke til at tage sydpå, men der var 30 grader og solskin begge uger, så det føltes nærmest som at være på Mallorca. Det var ren afslapning og badeferie.

Bryllupsdagen

- Vi fejrer bryllupsdag i den udstrækning, det kan lade sig gøre. Jeg får altid en buket blomster, og hvis Anders er hjemme, tager vi ud at spise eller noget i den dur. Vi har aldrig glemt vores bryllupsdag.

Andre læser også