Når Anne Linnet tænker tilbage på 2010, kan hun mindes et år, der satte sig på tværs. I sommer blev den 57-årige sangerinde nemlig gift med 23-årige Tessa. Hun blev mor for sjette gang og bedstemor hele to gange.

Nå ja, og så har hun brugt året på at skrive og indspille julealbummet – og sammen med sønnen Alexander er hun i færd med at skrive ny teatermusik.

Samtidig blev 2010 året, hvor Anne Linnet fandt en ny musikalsk soulbrother. Nemlig Björn Ulvaeus, hvis tekster hun har oversat til den danske version af Abba-successen 'Mamma Mia'.

- Vi har mere til fælles end jeg havde troet, siger hun.

- Det er vidunderlig at blive mor igen. Lige så vildt som første gang for 35 år siden. Jeg betragter det som et stort privilegium at genopleve den der helt tætte kontakt til et andet menneske. Det er helt vildt dejligt, fortæller Anne Linnet, da vi møder hende på årets første snevejrsdag. Meget passende taget i betragtning at dagens tema er hendes nye juleplade

Anne Linnet mødte 23-årige Tessa i forbindelse med optagelserne af en video. De blev viet af Ritt Bjerregaard i starten af juni. Nu er det to år siden, de mødtes første gang og de blev hurtigt enige om, at de skulle have et barn sammen.

- Tessa er mor, jeg er Mammy. Tessa er moderen, og moderen skal have det tætte, nære forhold til barnet. Det skal jeg også, men det er på en lidt anden måde. Jeg synes, vi er meget gode til at være sammen om Isolde, sagde Anne Linnet efter sit sjette barns fødsel.

Hønemor for hele familien

Det er muligt, at den 34 år yngre hustru er moderen med stort M i forholdet. Men man har ikke talt med Anne Linnet længe, før man fornemmer, at hun selv er lidt af en hønemor – eller 'Mammy Mia' – for de nærmeste omkring hende.

Hun arbejder intenst sammen med Alexander, producersønnen Marcus, og af og til datteren Eva

Marcus giver hun ligefrem æren for at have sparket hendes karriere i gang igen efter de stilfærdige 90’ere. Han har påtaget sig en meget stor del af ansvaret, praktisk, musikalsk gennem de sidste otte-ni år.

- Om jeg er en hønemor? Det er svært at sige. Men jo. Jeg elsker når vi er sammen alle sammen. Det er svært i hverdagen, når jeg har så travlt. Jeg er altid enten i studiet, eller ude at spille. Skriver. Det er ikke, fordi jeg går rundt med dårlig samvittighed. Men jeg har altså ikke et ni til fem job. Det er mine børn vokset op med, og det kommer Isolde også til at vokse op med, siger Anne Linnet.

Isolde er vild med musik

- Jeg kan allerede nu se, at hun er vild med musik. Det har altid været sådan i vores hjem, også dengang, jeg var sammen med Holger, at der var en masse musik. Vi har snakket om musik, sunget og spillet sammen. Musikken er omdrejningspunktet for alle mine børn. Det er faktisk kun Maria, der ikke beskæftiger sig med musik. Hun er lige blevet SOSU-assistent og vil være sygeplejerske. Mine børn har været med på turné, siden de var helt små. Det er derfor de i dag har musikken som sprog, siger Anne Linnet.

Indtil flere generationer danskere er vokset op med Anne Linnet i en eller anden rolle. Som kvindesags- og senere biseksuelt og sadomasochistisk ikon, bigbandleder, sangskriver med en endeløs række af 80’er hit på samvittigheden. Med en 34 år yngre kone har Anne Linnet fået en kvinde ind i huset, som ikke kender hendes kommercielle storhedstid. Hvilket kan give spøjse situationer.

- Vi taler ikke specielt meget om min fortid. Men der er da en masse af de ting, jeg har lavet, som hun ikke kender til. For eksempel spurgte hun mig en dag, om der er noget med, at jeg har lavet en børneplade, siger Anne Linnet grinende.

Lyset i mørket

Hun henviser til 'Go’ søndag morgen' fra 1980, som specielt 80’ernes fløljsklapbukseklædte småbørn er vokset op med som fast lydtapet i vuggestuer og børnehaver.

- Jo, det har jeg da, sagde jeg til hende. Den lavede jeg i 1980 (syv år før Tessa blev født). Det er jo lidt sjovt for mig, den er blevet spillet for mine børn, da de var små. Den er blevet spillet for mine børnebørn. Nu kan Tessa og jeg så spille den for Isolde. Faktisk har jeg overvejet at genudgive den til Isoldes et-års fødselsdag, eller noget andet sjovt, siger Anne Linnet.

Et enkelt nummer på den nye juleplade er tilegnet datteren Isolde. En sang om børnene som lyser i mørket. For Linnet og Tessa privat, og på et mere overordnet plan.

Hvis julen har en dybere mening for den 57-årige sangerinde, er det netop dét: lyset i mørket.

Det var først rigtig jul i Anne Linnets barndomshjem i Århus, når hendes far havde tændt alle julelysene. Først skulle familien gennem et længere tilløb – et julebesøg på hospitalet, hvor overlægefaren arbejdede. Kl. 19.30 blev julestegen serveret hjemme i villaen.

- Når vi havde spist, gik min far i sin hvide skjorte - altid nystrøget hvid skjorte - ind i stuen og tændte lysene, siger Anne Linnet, og fortsætter:

- Bagefter blev dørene åbnet for os børn, der ventede spændt. Den der aha-oplevelse har jeg aldrig glemt. Det billede mindes jeg hvert år til jul. Vi holder stadig traditionen i live. Nu er det så min ældste søn Marcus, der er manden i huset, det er ham, der tænder lysene, siger Anne Linnet.

Sammen om savnet

Når Anne Linnet om en lille måneds tid betragter juletræslysene i hjemmet på Holmen i København, vil hun huske faren i den hvide skjorte. Hun vil huske sin højt elskede mor, som hun mistede sidste år i en alder af 95, og ikke mindst mormoren, der fyldte meget i Anne Linnets barndomsgade.

- Jeg har nogle gange spillet julekoncerter for Frelsens Hær, som gør et kæmpe arbejde. Dem har jeg stor respekt for. For nylig gav jeg et interview til Kirkens Korshærs blad. Jeg er ikke religiøs på den måde. Det var af ren veneration for og kærlighed til min mormor, som lagde et kæmpe arbejde i Korshærens velgørende arbejde, så længe hun levede, siger Anne Linnet.

Der er også mindet om hendes mand, Marcus’ far Holger Laumann, som døde for tre år siden - og som i øvrigt medvirker på den nye cd i en 40 år gammel optagelse.

- Man er sammen om de savn, der er i familien. Jeg mærker savnet allerkraftigst når jeg står og kigger ind i lysene på juletræet. Vi har nogle gange valgt at gå i kirke juleaften. Jeg synes, det er vigtigt, at mine børn får den oplevelse med. De sidste år er det blevet en tradition, at børnene og jeg tager ud til Holgers grav om eftermiddagen juleaftensdag og tænder et lys for ham, siger Linnet.

Men julen i Casa Linnet er også glæde. Børnenes fest, som man siger. Og børn er der efterhånden mange af. Alene i år er tre nye kommet til. Først og fremmest den nygifte Anne Linnets egen fire måneder gamle datter Isolde. Dernæst to børnebørn, sønnen Marcus’ datter Havannah. Og datteren Evas søn Victor.

- De kommer alle sammen til jul. Mine fem store børn plus deres partnere og børn. Vi skal være sammen i julen, det glæder jeg mig vildt til. Det kan godt være de, at de nye er for små til at vide, hvad jul er. Men selv børn i den alder har en oplevelse ud af at se på juletræet med alle lysene, som jeg selv havde, siger Anne Linnet

Hjemmearbejde truer økonomien

Den aktuelle juleplade er indspillet i pauserne i et travlt år i familien Linnet. Mamma Anne har valgt at koncentrere sine kræfter i studiet. Men ikke uden betænkeligheder. Som den økonomiske situation er i musikbranchen, kan det mærkes på bundlinjen, når en kunstner fravælger at turnere. Det er ingen hemmelighed, at Anne Linnet i perioder af karrieren har kæmpet med økonomien.

- Vi er på juleturné i danske kirker lige nu. Der er ikke de store budgetter. Det er ikke så meget for pengenes skyld. Det handler mere om at være tæt på publikum. At føle at folk tænder på mine sange. Pengene ligger på koncertturnéerne. Det er dér, jeg tjener mine penge. Også mine musikere. Det er svært at være musiker i dag og leve af det. Jeg sørger for mine musikere, så de kan leve af det - sådan nogenlunde. Vi kan mærke det økonomisk, når jeg bliver hjemme for at indspille – som i år, siger Anne Linnet.

Kunne være sjovt med et nye Anne Linnet Band

Savner du tiden i 1980erne med Anne, Sanne og Lis, hvor I solgte hundrede tusinder af plader og tjente store penge?

Det med pengene tænker jeg ikke over. Men det var skide skægt. Vi havde det sjovt os tre tøser. Vi var ni i Anne Linnet Band. Vi turnerede rigtig meget i Tyskland. Det var som én stor fest. Det var en sjov og vild tid. Men jeg holder meget af mit liv, som det er nu. Tingene har udviklet sig helt fint.

Mange tjener kassen på reunion-turneer. Kunne du, Sanne og Lis finde på at gendanne Anne Linnet Band?

- Nej, det tror jeg ikke. Men jeg havde fornøjelsen af at spille i Meyerheims talkshow forleden. Der spillede jeg med Jan Glæsel, som var med i Anne Linnet Band. (Han var med til at skrive »Det er ikke det du siger«, red.) Sindssyge gode musikere. Jeg skal indrømme, at jeg fik tanken et kort sekund. Men nej, jeg har svært ved at forestille mig Sanne, Lis og mig stå på scenen igen… Det kunne være sjovt, nu du siger det.