Når Anders W. Berthelsens hustru Christina og deres femårige datter Vigga er gået til ro, hiver den 44-årige skuespiller arbejdet frem.

- Jeg forsøger at undgå, at min familie må lide under, at jeg spiller film og teater. Når jeg kommer hjem, så lægger jeg mit arbejde fuldstændig væk, og først når de er gået i seng, tager jeg det frem igen, siger Anders W. Berthelsen, da BT møder ham i forbindelse med Charlotte Sachs Bostrups film ’Kartellet’. Den har premiere på torsdag.

Her spiller Berthelsen Lars Halbo, indehaveren af et solidt entrepenørfirma, der nægter at bøje sig for de store drenge i branchen, som har dannet et kriminelt kartel, hvor de scorer millioner på oppustede tilbud til det offentlige. Hvorefter de deler overskuddet i porten. En historie fra bagsiden af den danske byggebranche, der bygger på virkelige begivenheder som Anders W. Berthelsen læste op på én af de der nætter med arbejdet.

Intet fnidder i krogene

Udover ’Kartellet’ indspillede Berthelsen ’Klassefesten 2’, samt Niels Arden Oplevs kommende film ’Kapgang’ i 2013, og så havde den 44-årige skuespiller også lige en afstikker til et satirisk sceneshow med Peter Frödin og Paprika Steen sidste år.

Men der er alligevel en rød tråd i flere af dine rollevalg. Du har ofte spillet den sympatiske mand, der står op for en sag, eller for andre mennesker. Det er vel ikke helt tilfældigt?

- Ja, den lille mod det store system. Manden, der kæmper mod det korrupte. Det kan jeg godt identificere mig med. Jeg synes, det er skønt, det der med, at man står op for det, man mener er rigtigt, og at man siger fra og ikke hele tiden bøjer af. De roller kan jeg godt lide at spille. Jeg tror også, at de er meget genkendelige for mange mennesker. Det nytter ikke noget, at man er bange for sin chef, fordi han tror, at han kan tyrannisere sig frem, eller at han kan tillade sig meget mere. Det skal man hele tiden prikke til.

Er det noget, du kender fra din egen verden?

- Altså på en optagelse tolererer jeg ikke, at man taler dårligt om hinanden. Eller at der er fnidder i krogene. Jeg kan ikke lide, at man taler grimt til folk, fordi man tror, man er federe end andre, eller tror man har et bedre job end de andre, og jeg hader at se folk blive kommanderet rundt uden respekt. Det gider jeg ikke se på.

Bliver i andedammen

Det er ikke mange skurkeroller, du har spillet?

- Nej, ikke på film eller tv. Men det er heller ikke noget, jeg savner. Det var meget interessant at spille Robert Zeuthen i ’Forbrydelsen’. Han var ikke en skurk, men mere kynisk og fuldstændig målrettet – uden mellemregninger. Men det er ikke sådan, at jeg sukker efter en rolle, hvor man bløder ud af øjnene, eller hvor man skræller huden af folk og spiser dem, ler han med et kollegialt hib til Mads Mikkelsens succesfulde roller i ’Casino Royale’ og tv-serien ’Hannibal’.

Men kribler det ikke i dig, når du ser kollegerne have gang i en Hollywood-karriere?

- Jeg synes det er fedt, at de gør det. Men hvis man skal det der, bliver man nødt til at satse benhårdt. Jeg har lavet en amerikansk film i 1999 (Katrin Bigelows ’The Weight Of Water’, red.) med Sean Penn, hvor Ulrik Thomsen også var med. Han kom tilbage fra den ene casting efter den anden uden resultat. Det samme med Nikolaj Coster-Waldau, der tog til London lige fra teaterskolen, og begyndte at arbejde i udlandet. Jeg synes det er megacool, og jeg har sindssygt meget respekt for deres resultater, men jeg må se i øjnene, at det bare ikke passer til mit temperament. Jeg vil gerne, hvis der kommer noget, men jeg tager ikke udenlands og banker på døre. Jeg er et underligt tryghedsmenneske og vil gerne have familien tæt på.

Vigga er det vigtigste

Hvad er din højeste ambition i livet?

- Det er da at få min datter (Vigga, fem år) til at vokse op og blive et godt og lykkeligt menneske, som vil noget med sit liv, og som vil hjælpe andre mennesker. Som ikke bare vil køre sit eget ræs. Det sætter jeg meget ind på. Og jeg synes ikke, hun skal lide under, at jeg er skuespiller. Jeg ville blive så ulykkelig, hvis jeg ikke kunne følge med i hendes liv og være med til at præge hendes udvikling. Og hvis hun skulle få et distanceret forhold til sin far.

’Kartellet’ (Nordisk Film), instrueret af Charlotte Sachs Bostrup, har premiere torsdag i biografer over hele landet.

Meget mere om virkelighedens karteldannelser de kommende dage.