Når Jan Monrad engang skulle forlade denne verden, så skulle det ske med et stort smil på de efterladtes læber. Komikeren havde nemlig hyret kollegaen Anders Matthesen til at lave et standup-show til hans begravelse.

Det afslørede Jan Monrad selv over for BT for flere år siden, og nu bekræfter Anders Matthesen aftalen, der blev indgået i en mail.

»Vi blev dengang enige om, at det ville gøre det hele lidt mere festligt«, siger han til BT.

I 2009 fortalte Jan Monrad, hvorfor valget var faldet på den i dag 40-årige komiker, der er bredt kendt som ”Anden”:

»For det første er han væsentlig yngre end mig. Jeg dør formentlig før ham. For det andet tror jeg, at de, der måtte være til stede, vil få en morsom oplevelse.«

Seks år senere – natten til denne lørdag – døde Jan Monrad af en blodprop i lungerne.

Anders Matthesen er ikke helt sikker på, om ønsket, der blev leveret på Jan Monrad vanlige ironiske facon, var ment i sjov eller alvor.

»Men han tog sig tid til at skrive mailen, så der har vel været en grad af alvor. Jeg vil ikke selv tage kontakt til familien. Jeg vil gerne vise dem respekt og blande mig uden om, men hvis de ønsker, at jeg skal optræde, så står jeg selvfølgelig ved det,« siger Anders Matthesen.

Han fortæller, at de to komikere lavede en aftale om, at han ikke skulle have løn for sit standup-show.

»Jeg skulle bare have rettighederne til at udgive begravelsen på dvd,« siger han, men slår hurtigt fast, at den del nok var for sjov.

Han husker ikke, om de aftalte, hvad showet skulle handle om. Men nu vil han gå i gemmerne og finde mailen frem igen.

Anders Matthesen har altid været stor fan af makkerparret Monrad og Rislund. Lige siden han som lille dreng lånte deres sketches på lokalbiblioteket og fik sin far til at spille det over på kassettebånd, så han kunne høre det igen og igen.

»Der var vist tale om tidlig pirateri,« indrømmer Anders Matthesen med et grin.

Men den lille lovovertrædelse gav pote, og unge Anders kunne nu imponere klassekammeraterne og få dem til at grine til festerne ved at stå og opføre Monrad og Rislunds populære sketches.

Senere så han dem optræde rundt omkring, og han vil ikke afvise, at de har haft en indflydelse, da han gik fra ung rapmusiker til komiker.

»De har helt sikkert været med til at forme dansk comedy,« siger Anders Matthesen.

I 2000 udgav han den populære plade ’Hvad snakker du om?’, hvor han selv arbejder med forskellige sketches, karakterer og stemmer.

Og han husker, at Søren Rislund på et tidspunkt spurgte, om han ikke havde plagieret lidt.

»Senere har jeg da godt kunnet høre en af mine stemmer og pludselig tænke: ’Det lyder da som én af deres sketches’, men det har aldrig været tilsigtet. Der er dog ingen tvivl om, at inspirationen har været kæmpestor.«

I forbindelse med et tv-interview om den store inspiration, mødte de tre komikere endelig hinanden for nogle år siden.

Efter Anders Matthesens udsagn blev deres personlige forhold aldrig så tæt, ”at de gik i bad sammen”, men de har altid inviteret hinanden til deres respektive optrædener. Og Anders Matthesen husker med glæde at have set dem sidde og grine på første række til hans show.

Jan Monrad blev 64 år. Han efterlader sig sin hustru gennem 25 år Marianne Busk Monrad og fem voksne børn.