Lyt til artiklen

Han har haft døden tæt på utallige gange. Senest i dokumentaren ‘På tirsdag skal jeg dø’, som lige nu kan ses på DR. Men frygte den gør han ikke. Sådan da.

»Jeg tror ikke, at jeg er bange for at dø, men jeg ville være ked af at dø alene,« siger Anders Lund Madsen og tilføjer så, som havde han allerede garderet sig:

»Med syv børn kan de i hvert fald lave en form for turnusordning med én om dagen i en uge, så det ikke sker.«

Og så smiler han veltilfreds.

I en alder af 59 er den kendte tv-vært og journalist nemlig far til ikke færre end syv børn. I alderen to til 32.

Og med sin underfundige lune lægger han ikke skjul på, at han til tider føler sig helt amish-agtig.

»Jeg får lyst til at gå med vest og være patriark, for alt andet lige er der ikke så mange syvbørnsfamilier herhjemme,« siger han med reference til den stærkt religiøse gruppe, for hvem netop storfamilier og gammeldags klædedragt er normen.

I modsætning til gruppen er Anders Lund Madsens mange børn fordelt på to familier og dermed to mødre.

De tre ældste, Sofie My på 32, Bjørk på 25 og Storm, 21, har han med sin første kone, billedkunstneren Helle Van Dijk, som han blev skilt fra i 2008.

Anders Lund Madsen og hans kone, Karin Prehst Lund Madsen, på den røde løber.
Anders Lund Madsen og hans kone, Karin Prehst Lund Madsen, på den røde løber. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Året efter mødte han den unge skuespiller Karin Prehst Utoft, med hvem han altså har fire børn, som alle har specielle navne: Modig på ni, Stærkodder på syv, Fri på fire og Vild på bare to.

»Jeg har haft børn i fem årtier. Siden jeg var 26. Altså små børn. Det er fuldstændig dumt. Man kunne have et glimrende liv nu,« griner han og understreger, at det har han altså også.

»Jeg synes, at syv er et godt tal, men derudover vil jeg sige, at det på ingen måde er derfor, at jeg har fået syv børn. Det er bare virkelig sjovt at lave dem, og så er de sjove at have.«

»Der er noget enormt fascinerende i at have mange børn, når man samler dem. Nu har jeg også et barnebarn, så det er virkelig en klump af børn, når vi er sammen. Det kan jeg godt lide,« siger han veltilfreds.

Selvom det ligger lige til højrebenet for den populære tv-vært, at joke om sine mange børn, har han dog også gjort sig nogle lidt mere alvorlige tanker om det at være 59 år og far til så små børn.

Hvor dum kan man være? lyder det fra Anders Lund Madsen, som i fem årtier har haft små børn.
Hvor dum kan man være? lyder det fra Anders Lund Madsen, som i fem årtier har haft små børn. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»For jeg kan tydeligt huske, at i min folkeskole var der en, som havde gamle forældre, hvor vi havde meget ondt af ham, for det var bare ikke sexet at have gamle forældre.«

»Så jeg er klar over, at min yngste jo vil få udfordringer med, at når jeg henter hende i skolen, så vil de tro, at det er hendes morfar. Så jeg er klar over, at problematikken eksisterer,« lyder det fra Anders Lund Madsen.

Derfor har han lovet sig selv, at holde sig vital og træne – både fysisk og mentalt – så han er sikker på, at han kan være til stede til sin yngste datters 18 års fødselsdag. Som 75-årig.

»Jeg var 26, da jeg fik min ældste datter, og nu har hun et barn, som er mit barnebarn, som er to år gammel.«

»Han er to måneder ældre end min yngste datter, som er hans moster. Det er da en sjov anekdote nu, men hvor fedt er det, når man er 14 år?« spørger han ud i luften.

»Men det må vi håndtere. Vi må være fordomsfri.«

Under alle omstændigheder håber han i hvert fald, at han lever længere end til den dag, hvor hans yngste datter fylder 18. At døden ikke indhenter ham så tidligt.

»Jeg ville virkelig gerne leve i rigtig lang tid. For jo ældre jeg bliver, jo mere finder jeg ud af. Og jo mindre tid har jeg til at nyde det, jeg har fundet ud af. Jeg ville godt have været lidt klogere tidligere,« konstaterer han.

Anders Lund Madsen mener selv, at han har knækket koden for, hvordan han undgår at dø alene.
Anders Lund Madsen mener selv, at han har knækket koden for, hvordan han undgår at dø alene. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Men når den så kommer, døden, når han har udåndet – omgivet af sine syv børn – så er Anders Lund Madsen ikke helt uforberedt.

For faktisk har han allerede udset sig en gravsten på Assistens Kirkegaard, som han gerne vil have en kopi af.

»En med en grædende engel, som hænger ind over gravstenen,« beskriver han.

»Vingerne er helt triste og hendes engledragt er gået lidt op. Den vil jeg virkelig gerne have en replica af.«

»Det skal være et ordentligt monument. For så længe det står der, er du husket.«

Hvad vil du huskes for?

»Som en fin fyr, der ikke gjorde verden værre. Hvis bare jeg kan huskes for det, er jeg oprigtig talt glad.«