»Jeg gjorde mig mange tanker inden fødslen. Dér havde jeg faktisk den holdning, at hun ikke skulle på sociale medier. Men så kom hun, og jeg blev bare så stolt.«

Følger man Amalie Szigethy på Instagram, kender man også hendes treårige datter. Af de seneste 10 billeder, realitystjernen har delt med sine 240.000 følgere, er datteren Josephine med på de fem.

Josephine er langt fra den eneste, der er genstand for sharingting - forældres behov for og aktive valg om at dele billeder og videoer af deres børn på de sociale medier.

Det sker i større omfang end nogensinde. Men det er langtfra alle børn, der er trygge ved at være genstand for likes og kommentarer på de voksnes profiler.

Derfor er det vigtigt, at de voksne tænker sig om, mener Børns Vilkår, der sammen med TDC har lavet kampagnen 'Kunsten at dele'.

»Når vi deler billeder offentligt, er de ude af vores kontrol,« lyder det fra Sanne Lind, børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, der understreger, at kampagnen ikke er en løftet pegefinger.

»Vi ved jo godt, at forældre deler, fordi de er vanvittigt stolte af deres børn,« siger hun og henviser til kampagnens budskab om at gøre sig nogle tanker, inden man trykker ‘del’.

Blandt andet bør man spørge om lov. Lige nu er det – statistisk set – de færreste forældre, der gør det.

En undersøgelse foretaget af Børns Vilkår gennem Børnetelefonen viser, at otte ud af ti af de adspurgte 1.090 børn har forældre, der har delt indhold af dem på sociale medier uden at få lov.

Blandt de adspurgte respondenter synes 44 procent, at det er flovt og pinligt. 37 procent bliver irriterede. 28 procent føler, at de ikke bliver respekteret.

Selvom børn ifølge FNs børnekonvention har krav på privatliv, er det ikke forbudt for forældre at dele billeder af dem.

Børns Vilkår håber dog, at kampagnen kan give anledning til, at forældre tænker, inden de deler, og i øvrigt snakker med børnene om digital dannelse.

»Børn i dag kan jo nærmest swipe, før de kan gå. De er eksperimenterende og søgende. De leger. Også med billeder. Derfor er vi nødt til så tidligt som muligt at tale med dem om det,« siger Sanne Lind.

Derfor er det også oplagt, at forældre – som de rollemodeller, de utvivlsomt er for deres børn – leder an som gode eksempler.

»Når vi gerne vil have, at børnene skal spørge om lov, giver det god mening, at de voksne også gør det.«

Nogle børn er dog så små, at man ikke kan spørge dem om lov.

»Her er budskabet, at forældrene deler med omtanke. At de lige tænker: 'Kan dette skade børnene fremadrettet? Kan billedet ende i de forkerte hænder? Vil mit barn, når det bliver større, synes, at det er upassende?'« lyder det fra Sanne Lind.

Netop disse spørgsmål har Amalie Szigethy også stillet sig selv. Mange gange.

»Jeg gør jo noget, som jeg ikke har fået lov til, så tænk, hvis hun bliver sur på mig, når hun bliver ældre. Børn er jo ganske uskyldige. Josephine kan ikke løbe fra, at jeg er hendes mor.«

I 2016, da Amalie Szigethy var gravid med Josephine, fulgte et kamerahold hende til programmet ' 'Amalies baby.
I 2016, da Amalie Szigethy var gravid med Josephine, fulgte et kamerahold hende til programmet ' 'Amalies baby. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Har du gjort dig overvejelser om, hvad hun vil sige til det, når hun bliver ældre?

»Der er jo en virkelighed i, at jeg er, hvem jeg er. Så længe hun er under 18 år, må hun jo følge mit liv.«

Og en stor del af Amalie Szigethys liv er altså datteren. Når hun på Instagram giver sine følgere et indblik i sit liv, er det derfor naturligt, at Josephine er med. Men der er også meget, man ikke ser.

»Jeg lægger billeder op, når hun ser sød ud,« siger den 28-årige mor og fortsætter: »Jeg har ikke behov for at lægge et billede af et grædende barn op for at fortælle, at virkeligheden også er sådan.«

Amalie Szigethy vil ikke udstille datteren i sårbare situationer. For det er ikke datterens profil og valg.

»Så kan man måske sige, at min profil ikke er 100 procent ægte. At den er opstillet. Men det vil jeg hellere. Jeg har ikke skrevet under på at levere noget bestemt.«

Det er vigtigt for Amalie Szigethy at have den fulde kontrol over, hvad der bliver delt med datteren. Derfor har hun også en anden klar politik:

»Jeg har altid sagt til pressen: Ingen billeder af mit barn. Heller ikke dem fra min Instagram-profil.« Hun ser nemlig Instagram-profilen som hendes eget univers. Et univers, hvor hun bestemmer.

Selv om Josephine lige nu er for lille til at forstå, hvad Instagram er, forstår hun, hvad det vil sige at få taget billeder. Og hun siger fra, når hun ikke vil, hvilket Amalie Szigethy respekterer.

Når datteren bliver gammel nok, skal de da også snakke om Instagram.

»Og hvis hun siger, at hun ikke vil være med mere, bliver det selvfølgelig sådan.«