Udbrændt danseskole satte gang i Amalie Dollerups karriere som danser og skuespiller

Musicalaktuelle Amalie Dollerup er forfærdet over den brand, der har raseret hendes barndoms danseskole, hvor hendes karriere begyndte.

I 2017 vil Amalie Dollerup kunne opleves som diskodronning i danse-musicalen ’Saturday Night Fever’. Den danske opsætning blev præsenteret for pressen i onsdags, men midt i glæden er der også forfærdelse for den 29-årige skuespiller. Stedet, hvor hun som barn lærte sine første dansetrin, blev natten til tirsdag raseret af en voldsom brand.

»Det er forfærdelig trist. Jeg så branden i tv og tænkte: ’Den dér bygning kender jeg lidt for godt’,« fortæller Amalie Dollerup.

AL-dans er en af Danmarks største og ældste danseskoler og et væksthus for dansk talent. Skolen har udklækket talrige berømte skuespillere og dansere, og flereskuespillere har i dag deres børn gående på skolen. Amalie Dollerup begyndte på skolen, allerede da hun var fire år gammel.

Jazzballet og hiphop

»Mine forældre meldte mig til jazzballet, fordi de kunne se, at jeg havde det sjovt med at danse. Senere gik jeg også til hiphop. Jeg gik der, til jeg var 10 år, og så begyndte jeg at få så travlt med at filme til tv, at jeg ikke rigtig havde tid til det længere,« fortæller Amalie Dollerup til BT.

Amalie Dollerup debuterede som ni-årig i ’Kun en pige’, hvor hun spillede en ung Lise Nørgaard. Hun var som barn også med i tv-serien ’Strisser på Samsø’, hvor hun spillede datteren Sille Torp. Siden har hun medvirket i flere film og en lang række af teaterforestillinger. For tiden kan hun opleves på TV2 i rollen som Amanda i ’Badehotellet’.

Og det hele begyndte hos AL-dans. Det var danseskolens stifter Annelise Pedersen, der første gang fik Amalie Dollerup med i en forestilling på Eventyrteateret.

»Det var den danseskole, der fik mig ind i teaterverdenen. Jeg har haft en dejlig tid dér og har haft det skægt med lærere og elever. Det var en stor del af min barndom. Glæden ved at danse har jeg fået derfra, og når jeg nu skal i gang med ’Saturday Night Fever’, bruger jeg meget af det, jeg lærte dengang,« siger Amalie Dollerup.

Hårdt for grundlæggeren

Natten til tirsdag gik danseskolen op i røg. Branden begyndte i kælderen kort før midnat og var så kraftig, at hele bygningen måtte evakueres. Det tog brandfolkene hele natten at slukke branden, og da de troede, at det var lykkedes, blussede den op igen. Nu er danseskolen forvandlet til en sodet brandtomt. Branden tager især hårdt på danseskolens grundlægger Anne-Lise Pedersen, der har lagt hele sit liv i danseskolen.

»Jeg føler meget med de mennesker, der i dag lægger al deres tid i danseskolen. Jeg ved, hvor svært det er at drive en danseskole, og at det ikke er pengene, men lysten, der driver det. For nogle er det et helt liv, der ligger derude,« siger hun.

Dansestudiet består af to dansesale. Den ene, der ligger i kælderen, er helt fortæret af branden, mens den anden mest har taget skade af røg og vand fra slukningsarbejdet. Al danseundervisning aflyst indtil andre lokaler er fundet.