Den kendte britisk-libanesiske menneskerettighedsadvokat Amal Clooney kan nu skrive en ny titel på sit i forvejen fine CV.

Hun er blevet udnævnt til Britain's Special Envoy on Media Freedom.

Det er Storbritanniens udenrigsminister, Jeremy Hunt, der har udnævnt Amal Clooney. Hun kommer til at sidde som medformand for et panel af juraeksperter.

Formålet med panelet er at bekæmpe forældede love, der forhindrer journalister i at udføre deres arbejde samt at beskytte dem.

Det bliver oplyst i en pressemeddelelse fra den britiske regering.

I 2018 blev 99 journalister dræbt, 348 blev tilbageholdt og 60 taget som gidsler af ikke-statslige grupper, viser tal fra det britiske udenrigsministerium. Der var altså tale om et særdeles blodigt år.

»Via mit arbejde med at forsvare journalister, har jeg selv oplevet, hvordan journalister bliver fængslet og gjort til mål for at gøre dem tavse og forhindre frie medier,« siger Amal Clooney.

Jeremy Hunt er begejstret for at have Amal Clooney på sit hold nu.

Her ses Amal Clooney med sin ægtemand, George.
Her ses Amal Clooney med sin ægtemand, George. Foto: PAUL BUCK
Vis mere

»Vi kan ikke vende det blinde øje til, at volden mod journalister har ramt et alarmerende niveau på globalt plan,« siger Jeremy Hunt og fortsætter:

»Hun (Amal Clooney, red.) vil bruge sin ekspertise i sit arbejde som formand for et panel af verdens bedste juridiske hjerner.«

10-11 juli kommer Amal Clooney i action i Storbritannien, hvor der bliver afholdt en international konference om mediernes frihed, som bliver afholdt sammen med den canadiske regering. Her vil flere verdensledere diskutere, hvordan journalister beskyttes bedst muligt.

41-årige Amal Clooney har længe været kendt og respekteret i advokatkredse, men hun blev for alvorlig verdenskendt, da hun i 2014 giftede sig med filmstjernen George Clooney. Sammen har det celebre par tvillingerne Alexander og Ella.